Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Puolet elämämme ongelmista voidaan katsoa johtuvan siitä, että sanomme liian nopeasti kyllä emmekä sano tarpeeksi pian ei. Josh Billings

Meidän on vaikea sanoa ei

Meillä on syvään juurtunut biologinen refleksi sanoa spontaanisti kyllä, kun joku pyytää meiltä pientä palvelusta (tai työnantaja pyytää ylitöihin). Meillä on miellyttämisen tauti, desease to please. Se periytyy meille ihmisen kehityshistoriasta, vastavuoroisuus on auttanut ensin apinoita, apinaihmisiä ja sitten ihmisiä edistämään hyvinvointiaan.

Nopeaa myöntymistä seuraa kuitenkin usein lähes yhtä nopea katumus.

Kun aikasi on kortilla, sinulla on paljon töitä ja ajateltavaa, kaikkiin pyyntöihin suostuminen ei ole järkevää eikä mahdollista. Ein sanomiseen liittyy negatiivinen ja joskus jopa aggressiivinen sävy. Kyllä on positiivinen sana, mutta sen vaikutus omaan hyvinvointiisi ei välttämättä ole sitä.

Kannattaa opetella Charlie Mungerin esiintuoma menettely, viiden sekunnin ei. Jos sinulta pyydetään palvelusta, mieti asiaa viisi sekuntia ja päätä vasta sen jälkeen. Ja vastaa useimmiten ei. Mungerin sanoin: ”On vaikea löytää jotain todella erinomaista. Jos siis vastaat 90 prosenttiin tapauksista ei, et menetä juuri mitään”.

Charlie Mungerin sijoittajakumppani, maailman rikkaimpiin kuuluva Warren Buffett ei ole ansainnut miljardejaan hinta-hyöty-analyyseilla. Pikemmin hän on onnistunut yksinkertaisesti luomalla vahvan suodattimen ja valitsemalla sen kynnyksen ylittäviä tilaisuuksia. Hän on sanonut: ”Menestyvien ihmisten ja todella menestyvien ihmisten ero on se, että todella menestyneet ihmiset sanovat ei lähes kaikkeen”,

Ein sanominen on tärkeä taito, jota kannattaa harjoittaa. Siihen on saatavilla paljon ohjeita. (esim. 1 ja 2)

Kieltäydy lähes kaikesta. Sturgeonin laki

Mutta aikaasi vievät paljon enemmän muut asiat kuin ystävien tai tuttavien pyynnöt. Se miten käytät aikaasi kaiken välttämättömän ulkopuolella, on suurin ajansyöjä, kiireen aiheuttaja ja keskittymisen este.

Menestymisen tie on myös kieltäytymisen tie.

Sinun kannattaakin aina muistaa Sturgeonin laki. Sen mukaan 90 prosenttia kaikesta on roskaa. Alkujaan lain keksijä scifikirjailija Ted Sturgeon puhui kirjallisuudesta, 90 prosenttia kaikesta kirjallisuudesta oli hänen mukaansa roskaa.

Kun erehdyin(?) hankkimaan itselleni HBO suoratoistopalvelun, huomasin pian, että sen kohdalla pätee hyvin 90 prosentin sääntö. Tarjonnasta hyvin pieni osa on mielenkiintoista ja katsottavaa. Sitten kokeilin Netflixiä, sama tilanne.

Laki ei kuitenkaan koske vain viihdettä ja kirjallisuutta. Laki pätee muihinkin asioihin, joidenkin mielestä itseasiassa mihin tahansa, myös sinuun itseesi, ideoihisi, tunteisiisi, ajatuksiisi ja toiveisiisi. Se pätee sosiaaliseen mediaan, mainoksiin, tuotteisiin, sähköposteihin, twiitteihin, palavereihin.

Siksi voit hyvällä omalla tunnolla sanoa lähes kaikelle ei, ja keskittyä ja sanoa kyllä vain todella tärkeisiin, laadukkaisiin ja pysyviin asioihin. Ja muista Sturgeonin lain lisäsääntö: Jos et ole varma, onko jokin roskaa, se on roskaa.

Kun kieltäydyt jostain turhasta, saat aikaa tärkeimmille asioille.

Ja kun puhumme priorisoinnista, tärkeysjärjestykseen asettamisesta, kannattaa myös muistaa, että prioriteettisanalla ei alkuaan ollut lainkaan monikkomuotoa. Oli vain yksi prioriteetti, yksi tärkeä asia. Vasta 1900-luvulla alettiin puhua prioriteeteista. Mutta tärkeitä asioita ei voi olla monta.

Et voi yliarvioida, kuinka merkityksetöntä käytännöllisesti katsoen kaikki on. Greg McKeown

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *