Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Etiopian lentoturmassa kuoli 157 ihmistä – Turmakoneen kapteeni oli kokenut lentäjä, pyysi lupaa kääntyä takaisin. Onnettomuus oli Boeing 737 MAX 8 -konetyypille jo toinen alle puolessa vuodessa. Turman syy on toistaiseksi epäselvä. (Yle)

Vaikka lento-onnettomuuksia edelleen sattuu, lentokoneen tuhoutumisriski on nykyään niin pieni, että jo lyhyellä automatkalla lähikauppaan sinulla on suurempi mahdollisuus kuolla onnettomuuteen kuin koko elämässäsi lentämällä vaikka kerran vuodessa etelään.

Kun verrataan turvallisuutta lentoliikenteen ja kirurgian välillä, on laskettu, että jos lentoliikenteessä sattuisi yhtä paljon tekijän virheestä johtuvia kuolemantapauksia kuin leikkauksissa, se tarkoittaisi, että suurella lentoyhtiöllä putoaisi kaksi konetta vuodessa.

Suomalaisten hoitovirhekuolemien määrä vastaa Mahtava moka kirjan mukaan sitä, että yksi täysi Helsinki-Tukholma-reitillä oleva matkustajakone putoaisi kuukausittain (700-1700 henkilöä vuosittain). Turvallisuuskulttuuri on erilainen, yksi osa siitä on tarkistuslistat, joiden käyttö ei terveydenhoidossa vieläkään ole riittävää.

Tarkistuslistat

Eräs suurimpia syitä lentämisen turvallisuuteen ovat lentoliikenteessä käytettävät tarkistuslistat, eli tsekkauslistat. Jokainen lentäjä tietää, että lentoturvallisuuden toteutuminen on kiinni siitä, että yhdessä sen vaarallisimmista vaiheista, lentoonlähdössä, kaikki on kunnossa.

Lentokonetyyppikohtaiset tarkistuslistat ovat lentämisen nykypäivää, oli kyseessä sitten pienkoneet, matkustajakoneet tai sotilaskoneet.

Tarkistuslista sopii hyvin ja niitä käytetään erilaisiin tarkoituksiin: minkä tahansa prosessin tai toiminnan läpikäynti, matkalle lähtö, muutto, sopimusten teko, uuden työntekijän perehdyttäminen, johtoryhmän työskentely jne.

Monenlaisia listoja

Tarkistuslista ovat vain yksi esimerkki erilaisten listojen käytöstä ja hyödyistä. Kun ajattelemme asiaa vähän laajemmin, mieleemme tulee paljon erilaisia listoja, joita käytämme tai voisimme käyttää tehdäksemme toimintamme ja olomme paremmaksi, tehokkaammaksi, mukavammaksi ja turvallisemmaksi.

Tim Ferris, menestynyt kirjailija ja yrittäjä on sanonut: Olen listojen tekijä. Niin minä pidän elämäni järjestyksessä ja maailmani radallaan.

Useimmiten listoista tulee ehkä mieleen tehtävälistat, to-do listat.

Tehtävälistat

Lyhytkestoinen muisti, työmuisti, voi pitää mielessä ja käsitellä kerralla vain 4 asiaa. (Hieman tutkimuksen mukaan sen kooksi on määritelty 4-9 asian säilyttäminen noin 30 sekunnin ajan.) Ajattelukykymme ja luovuutemme käyttävät samaa kapasiteettia kuin työmuisti. Jos työmuistia kuormittaa joukko mielessä pidettäviä tehtäviä, kykymme ajatella heikentyy. Siksi asioita ja tehtäviä kannattaa ulkoistaa, kirjata ne johonkin, mistä niitä voi tarpeen mukaan käyttää.

Tehtävälista vapauttaa muistin ja aivojen voimavaroja muuhun toimintaan. Voimme siirtää muistutukset pään sisältä sen ulkopuolelle ja keskittyä täysillä käsillä olevan tehtävän suorittamiseen.

Tehtävälistalla on kaksi eri tarkoitusta. Se auttaa ensinnäkin meitä muistamaan, mitä pitää tehdä. Toisaalta se tehostaa toimintaamme, kun sen avulla voimme asettaa tehtäviä tärkeysjärjestykseen ja keskittyä ensin tärkeimpiin asioihin. Lisäksi motivaatiomme kasvaa, kun toteamme saavamme tehtäviä suoritetuksi, vaikkapa ruksaamalla tai yliviivaamalla niitä.

Tehtävälistoja voi tehdä mitä erilaisimmista asioista ja tehtävistä. Ne voivat olla muistilistoja seuraavista tehtävistä, vuositavoitteista, luettavista kirjoista, ruuista, joita haluat tehdä, ravintoloista tai kaupungeista, joissa haluat käydä, kauppaostoksista, jne.

Johnny Cashin to-do listassa kolme ensimmäistä tehtävää: 1. Älä tupakoi 2. Suutele Junea 3. Älä suutele ketään muuta.

Idealista

On olemassa kahdenlaisia idealistoja: a) lista, johon keräät jatkuvasti eteen- tai mieleen tulevia ideoita ja b) lista ideoinnin apuna: kirjoitat nopeasti ja ilman kritiikkiä mahdollisimman monta vaihtoehtoista ratkaisua johonkin ongelmaasi.

Monilla tunnetuilla luovilla ihmisillä Leonardo da Vincistä lähtien on ollut tapana jatkuvasti kirjata, listalle tai muistikirjaan tai -vihkoon eteen ja mieleen tulevia ideoita ja ajatuksia.

Idealista on myös monen ongelman, päätöksen tai valinnan kohdalla hyvä keino koota ajatukset yhteen ja edetä siitä eteenpäin.

Älä tee – lista

Älä tee-lista on päivittäinen muistuttaja kaikista asioista, joita sinun ei pidä tehdä. Tehokkuuden suurimpia esteitä on se, että sinulla on liian paljon tehtäviä. Ja vielä tehtäviä asioita, joiden tärkeys ei ole kovin suuri.

Älä tee-listalle voi koota kaikki ne asiat, toiminnat ja tavat, joiden olet todennut vievän turhaan aikaasi ja energiaasi, kiinnittävän huomiotasi tai olevan epäterveellisiä. Jo tällaisten asioiden pohtiminen ja kirjaaminen voi tuoda yllättäviä ahaa-elämyksiä ja kirkastaa asioiden tärkeysjärjestystä.

Pois mielestä lista

Kun kirjaat listalle illalla ennen nukkumaan menoa kaikki huolenaiheesi, sanotaan että se vapauttaa mielesi, ja nukut hyvin. Ainakin huolien ja murheiden listaaminen vapauttaa ajatuksesi miettimästä ja keräämästä niitä jatkuvasti. Tämä on muutenkin yleisesti listoihin liittyvä hyöty.

Bucket lista

Muotiin on tullut tehdä ns. bucket list, ”ämpärilista”, eli listata kaikki asiat, jotka haluat tehdä ennen kuolemaasi (ennen kuin sinä ”kick the bucket), tai ennen kuin täytät 50, tai jonain muuna ajanjaksona. Listaan kirjataan kaikenlaisia unelmia, haaveita, visioita ja tavoitteita.

Vaihtoehtolista

Päätöksenteko- ja valintatilanteisiin liittyy systemaattinen vaihtoehtojen listaus. Kun olet ostamassa taloa, asuntoa, autoa tai yleensä tekemässä mitä tahansa merkittävää valintaa ja päätöstä, vaihtoehtojen listaus on hyvä keino saada kokonaisuus näkyviin. Listauksesta on sitten myös mahdollisuus edetä antamalla vaihtoehdoille erilaisia kriteereitä, pisteitä, arvostuksia, painoarvoja…

Hyvät ja huonot puolet – lista

Kun sinun pitää tehdä vaikea päätös kahden asian välillä, joskus voi olla hyödyllistä tehdä lista, jossa toisella puolella ovat päätökseen liittyvät huonot, negatiiviset puolet, toisella puolella hyvät, positiiviset puolet. Benjamin Franklinin sanotaan ensimmäisenä suositelleen tätä listaa.

Miksi listoja kannattaa tehdä, listojen hyödyt

Listojen tekeminen tekee sinusta tehokkaamman ja tuottavamman. Sillä voi olla myös terveydellisiä hyötyjä. Listat mm.

Mutta aina kannattaa pitää mielessä joitakin elämän totuuksia. Listat ovat kyllä hieno asia. Niillä saa aikaan mielikuvan, joskus ehkä illuusion, siitä että asiat ovat hallinnassa. Meidän pitää kuitenkin aina antaa pieni sija ajattelussamme sille tosiasialle, että emme voi täysin hallita elämää. Vaikka asiat ovat hyvässä järjestyksessä paperilla, emme mahda mitään sattumalle. Meillä voi olla joko huono tuuri tai hyvä tuuri. Listat auttavat, mutta kaikki ei aina mene kuin Strömsössä.

©Juba Tuomola

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *