Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Amerikkalainen nyrkkisääntö Trumpista ja hänen ystävistään: Jos he kieltävät sen, he todennäköisesti tekivät niin. Jos he syyttävät demokraatteja, Hillarya tai Obamaa sen tekemisestä, he melkein varmasti tekivät sen. Jos he myöntävät sen, he piilottelevat jotain vielä paljon pahempaa rikosta.

Peukalo- tai nyrkkisäännöllä tarkoitetaan likimääräistä tapaa tehdä jotain, perustuen käytännön kokemukseen enemmän kuin teoriaan.  Erään lähinnä urbaanilegendaan perustuvan tiedon mukaan peukalosääntö nimen sanotaan tulleen vanhasta Englannin lainsäädännöstä, jonka mukaan vaimoa sai lyödä korkeintaan peukalonpaksuisella kepillä. Toisen teorian mukaan se tulee siitä, että peukalon ylin nivel on noin tuuman mittainen, joten sitä voi käyttää likiarvona. Nyrkkisäännön etymologiaa ei tunneta.

Me kaikki käytämme nyrkkisääntöjä

Jokainen meistä käyttää nyrkkisääntöjä. Se tapahtuu joko täysin tietoisesti tai usein myös tiedostamatta. Kun käytät niitä tiedostamatta, puhutaan intuitiosta. Intuition salaisuus ovatkin tiedostamattomat nyrkkisäännöt. Intuitio on kuitenkin altis erilaisille vääristymille, harhoille ja ennakkoluuloille.

Siksi omia nyrkkisääntöjä tulisi tarkastella kriittisesti aika ajoin.

Heuristiikka

Nyrkkisääntö on yksi heuristiikan muoto. Heuristiikalla, joka voi olla käsitteenä outo, tarkoitetaan kuitenkin arkielämässä tavallisia ilmiöitä, toiminta- tai ajattelumalleja. Heuristiikkaa ovat esimerkiksi juuri nyrkkisäännöt, arvaukset, intuitiiviset päätökset ja myös niin sanottu maalaisjärki. Se tarkoittaa valmiiden, kokeiltujen ja yleisten ratkaisumallien ja sääntöjen käyttämistä ongelma- ja valintatilanteissa, joihin liittyy tietty epävarmuus.  Heuristiikka johtaa, yleensä ja kokemuksen mukaan, nopeasti riittävän lähelle optimaalista lopputulosta.

Emme yleensä ajattele, että käytämme nyrkkisääntöjä tai kuinka käytämme niitä. Mutta ilman nyrkkisääntöjä toimintamme olisi paljon hankalampaa. Ne ovat olennainen osa ajatteluamme ja elämäämme.

Yksinkertaiset nyrkkisäännöt toimivat parhaiten tilanteessa, jossa vallitsee suuri epävarmuus, jossa on monta vaihtoehtoa ja monta riskitekijää ja vähän tietoa. Silloin kannattaa pitää asiat yksinkertaisina.

Päinvastaisessa tilanteessa (pieni epävarmuus, vähän vaihtoehtoja, vähän riskitekijöitä ja paljon tietoa) voi ja kannattaa käyttää monimutkaisia riskimalleja.

Nyrkkisääntöjä on paljon

Erilaisia nyrkkisääntöjä on erittäin paljon. Niitä on jokaiseen asiaan ja paikkaan. Osa on vanhaa kansanperinnettä: Älä syö keltaista lunta, osa on tuoreempaa, nykyoloihin kehitettyä: Tietoturvan uusi nyrkkisääntö, salalause salasanan sijasta.

Osa on yleispätevää, moneen tilanteeseen sopivaa koeteltua viisautta: Jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa, älä sano mitään, osa taas hyvin spesifistä, yhteen asiaan käytettävää: Jarrunesteen vaihto tulisi tehdä 2 vuoden välein.

Esimerkiksi sijoittamiseen on olemassa paljon nyrkkisääntöjä, esimerkiksi:

Jos joku keino ansaita rahaa tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta.

Älä sijoita mihinkään, mitä et ymmärrä.

Tee sijoitukset vähintään seitsemäksi vuodeksi.

Minkään sijoituskohteen arvo ei saa olla yli 5 % varallisuudesta.

Osakkeisiin kannattaa sijoituksista panna osuus, joka on 100 % – oma ikä.

Monet nyrkkisäännöt ovat käytännön tilanteisiin sovellettavia muistisääntöjä: Autojen välin liikenteessä tulisi olla sama metreissä kuin nopeusmittarin lukema, tai

Fahrenheit- asteet voi helposti muuttaa Celcius -asteiksi säännöllä °C = (°F – 30) / 2. Se ei ole tarkka, mutta riittävän tarkka käytännön tilanteisiin ja helppo muistaa.

Keskittymiseen on omat peukalosääntönsä.

Näin vaalien alla kannattaa muistaa politiikan nyrkkisäännöt, esimerkiksi: Poliittinen muisti on kolmen kuukauden mittainen, tai: Politiikassa asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät tai joidenkin puolueiden käyttämä sääntö: Kepu pettää aina.

Monia sananlaskuja voi pitää myös nyrkkisääntöinä, esimerkiksi: Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa.

Tarkista välillä omat nyrkkisääntösi

Nyrkkisäännöt ovat pelkistettyjä ajattelumalleja, ajattelumalleja yksinkertaisimmillaan.

Nyrkkisäätöjä luodessa ja käytettäessä on kuitenkin pidettävä huoli, ettet kompastu ”vasaran lakiin”, joka on myös nyrkkisääntö.

Vasaran laki tai Maslow vasarasääntö, perustuu liikaan luottamukseen ja riippuvuuteen johonkin tuttuun menetelmään, ajattelumalliin tai työkaluun.  Nyrkkisääntö (vasara) voi toimia, kun kyseessä on naula, mutta ruuvien kohdalla pitää käyttää toista työkalua.

Yhdellä nyrkkisäännöllä ei voi ratkaista kaikkia ongelmia. Siksi tarvitset kokonaisen työkalupakin, joukon nyrkkisääntöjä tai ajattelumalleja.

Omat nyrkkisäännöt voi tarvittaessa luoda, valita ja koota erilaisiin tilanteisiin, kaikille elämänalueille. Se helpottaa ja nopeuttaa päätöksentekoa ja valintoja.  Ne kannattaa myös tarkistaa ajoittain, jotta et käytä vanhentuneita tai vääriä sääntöjä.

Nyrkkisäännöistä, ajattelumalleista ja niiden merkityksestä menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *