Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Sinnikkyys voidaan nähdä monen yrityksen ja yrittäjän menestystarinan taustalla. Esimerkiksi hampurilaisketju McDonald’sin perheyrityksestä monikansalliseksi yhtiöksi laajentanut Ray A. Kroc sanoo yhtiön vaiheista kertovassa elokuvassa harjoitellessaan puhettaan vuonna 1970: ” Miten hitossa 52-vuotias parhaat päivänsä nähnyt pirtelökonekauppias rakentaa pikaruokaketjun, johon kuuluu 1600 ravintolaa 50 osavaltiossa ja kuudessa maassa, ja jonka vuotuinen liikevaihto on 700 miljoonaa dollaria?

Syitä on tasan yksi: sinnikkyys!”

Aina ei kaikki mene niin kuin suunnittelet. Tai oikeastaan voit varautua siihen, että koskaan ei mene niin kuin olet ajatellut. Vastoinkäymisiä ja epäonnistumisia tulee väistämättä eteen. Silloin loppuu monelta usko omaan itseensä ja mahdollisuuksiinsa.

Sinnikkyyden on todettu olevan lahjakkuutta, älykkyyttä ja mitä muuta ominaisuutta tahansa parempi menestymisen indikaattori. Vaikka sinulla olisi kuinka paljon lahjakkuutta, jos et pane sitä työhösi, se ei vie sinua mihinkään.

Sinnikkyys on yhdistelmä intohimoa, pitkäjänteisyyttä ja itsekuria, uskoa että epäonnistumisesta voi päästä yli. Se on motivaatiota saavuttaa päämääränsä sitkeällä ponnistelulla myös vaikeuksien ja takaiskujen edessä. Se on halukkuutta voittaa haasteet, sen sijaan että välttelisit niitä.

Sinnikkyys on sekä luonteenpiirre että taito.

Angela Duckworth, joka on sinnikkyyden tunnetuimpia tutkijoita, määrittelee sinnikkyyden näin: ”se on työskentelyä sitkeästi kohti haasteita, jatkuvasti ponnistellen ja mielenkiinnon säilyttäen vuosien mittaan epäonnistumisista, vastoinkäymisistä ja kehittymisen tasaantumisesta huolimatta”.

Sinnikkyys kuuluu joukkoon ominaisuuksia, joilla ihminen selviytyy elämässään vastoinkäymisistä, takaiskuista ja pettymyksistä. Samaan joukkoon kuuluvat nyt muotiin tullut resilienssi, perinteinen suomalainen sisukkuus, sekä pitkäjänteisyys, kärsivällisyys, päättäväisyys, itsekuri, tahdonvoima, jne.

Ominaisuudet kuvaavat samaa osa-aluetta ihmisen persoonasta, mutta kaikki hieman eri tavalla painottuen. Ihmisen persoona ja käyttäytyminen muodostuu näistä eri tavalla yhdistelemällä. Osittain nämä tekijät ovat perinnöllisiä, geenien mukanaan tuomaa, osittain ympäristön ja kasvatuksen tulosta, ja osaan voimme itse vaikuttaa omalla toiminnallamme ja harjoittelulla.

Sinnikkyyttä tarvitaan kaikilla elämän alueilla, jos haluat menestyä ja saavuttaa tavoitteesi.

Teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist kertoi haastattelussaan Helsingin Sanomissa sinnikkyydestä. Hän halusi korostaa opiskelijoille jäähyväisluennossaan, että tie menestykseen ei ole helppo, se ei ollut sitä myöskään hänen omalla kohdallaan. Hän on ohjannut työssään lukuisia nuoria fyysikoita heidän väitöstyössään ja toteaa, että he ovat ”tietenkin hirveän fiksuja”.

”Mutta pelkkä fiksuus harvoin riittää, jos siihen ei liity paineensietokykyä ja ennen kaikkea sinnikkyyttä. Yleensä kun ruvetaan jotain tekemään, ensimmäisellä yrityksellä menee päin helvettiä. Usein ihmisiltä loppuu usko.”

Ainoa henkilö, joka todella voi työntää sinua eteenpäin olet sinä itse. Sinnikkyyttä on mahdollista tietoisesti kehittää.

Kun kehität tiettyjä tekijöitä, jotka epäsuorasti vaikuttavat sinnikkyyteesi, pystyt merkittävästi parantamaan mahdollisuuksiasi saavuttaa tavoitteesi:

  1. Toimi mielenkiintosi mukaan. Jos joku ei kiehdo sinua, siihen pyrkiminen voi olla kovaa
  2. Harjoittele, harjoittele, harjoittele. Me tykkäämme tehdä missä olemme hyviä. Harjoittele tavoitteellisesti kehittyäksesi joka päivä
  3. Pysy yhteydessä korkeampaan tarkoitukseen. Löydä oma ”miksi”, ja palauta se jatkuvasti mieleesi
  4. Pidä yllä toivoa. Kehitä kasvun asenne ja käytä vahvistavaa kieltä tukeaksesi sitä
  5. Ympäröi itsesi sinnikkäillä ihmisillä. Heidän käsityksensä, tunteensa ja käyttäytymisensä tarttuvat sinuun.

 

”Kärsivällisyys, sinnikkyys ja hikoilu ovat menestyksen kannalta lyömätön yhdistelmä.” Napoleon

Sinnikkyyden merkityksestä menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *