Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Elon Musk on ristiriitainen persoona.

Hän on sekä yksi maailman puhutuimmista yrittäjistä ja toimitusjohtajista, miljardööri ja huippujulkkis että monesti epäonnistunut yrittäjä, kasvonsa menettänyt toimitusjohtaja ja moneen kertaan konkurssikypsäksi julistetun yhtiön kasvot. Yksi hänen lempinimistään on the Iron Man.

Hän on ollut mukana perustamassa ja rakentamassa monia tunnettuja yrityksiä ja samalla mullistamassa niiden toimialoja: sähköinen maksaminen (PayPal), sähköautot (Tesla), rakettiteknologia (SpaceX) ja energiapalvelut (SolarCity).

Hänen omaisuutensa arvoksi lasketaan tällä hetkellä (keväällä 2019) noin 18 mrd. dollaria.

Mutta toisaalta hänellä on koko uransa ajan ollut monenlaisia vastoinkäymisiä, takaiskuja ja epäonnistumisia. Hän on myös tehnyt paljon virheitä. Ja hänellä on edelleenkin ongelmia.

Sähköautojen valmistuksen edelläkävijä Tesla, jonka toimitusjohtajana Musk toimii, ei ole vielä päässyt lähellekään Muskin lupaamia tuotanto- ja myyntilukuja.  Hän on menettänyt uskottavuutta Wall Streetin ja sijoittajien piirissä. On paljon ihmisiä, jotka odottavat, että hän ja hänen yhtiönsä sortuvat lopullisesti millä hetkellä hyvänsä. Kahdeksan vuoden aikana Teslalla on ollut vain kaksi kannattavaa neljännesvuotta, ja kertyneet tappiot ovat noin 9 mrd. dollaria.

Hänen vastoinkäymisiinsä vuosien mittaan kuuluvat mm.

Mutta kerta toisensa jälkeen Musk on noussut ja lyönyt epäilijät hämmästyksellä. Hän on suuri visionääri, jonka jalat eivät aina välttämättä tunnu olevan maassa kiinni, erittäin idearikas ja energinen. Mutta hänellä on myös suuria heikkouksia: hän lupaa liikaa, hän vaatii kanssaan työskenteleviltä yhtä paljon kuin itseltään, hän ei osaa organisoida yhtiöitään ja viime aikoina hän on joutunut toistuvasti selittelemään Twitter-viestejään.

Eräällä tavalla Musk on todiste siitä, että kova työ vie pitkälle. Hän on itse sanonut, että hänen suurin vahvuutensa on voimakas työetiikka. Hän on tunnettu siitä, että pystyy tekemään 100 tunnin työviikkoja pidempäänkin. Kun hän uppoutuu johonkin asiaan, asettaa sille kovat tavoitteet ja sitoutuu siihen, hän saa aikaan hämmästyttäviä saavutuksia. Hän onkin sanonut: ”Työskentele helvetisti. Tarkoitan, sinun on vain tehtävä 80–100 tunnin viikkoja. Jos muut ihmiset tekevät 40 tunnin työviikkoa ja sinä 100 tunnin työviikkoa, niin vaikka teet samaa asiaa, tiedät, että saavutat neljän kuukauden kuluttua sen, mikä vie heiltä vuoden. ”

Niin paljon kuin hänen onnistumisensa innostavatkin, hänen epäonnistumisensa tarjoavat arvokkaita oppitunteja meille kaikille. Haluttomuus epäonnistua on hänen ydinvahvuutenaan.

Muskista on sanottu, että hän on sekä Teslan suurin vahvuus että sen suurin heikkous.

Vasta lähivuodet näyttävät onko Elon Musk kala vai lintu, suuri menestyjä vai suuri epäonnistuja. Molempiin on tarinassa aineksia.

Otan sen asenteen, että olen aina jonkin verran väärässä, ja tavoite on olla vähemmän väärässä. Elon Musk

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *