Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Photo by Vicky Sim on Unsplash

Menestys perustuu vahvuuksillesi

Vahvuudet ja niiden tunnistaminen ovat keskeinen osa menestymistä. Näin sanoo pitkään menestystä tutkinut professori Satu Uusiautti (Tunnista vahvuutesi ja menesty). Menestys on tulos siitä, että toteuttaa omia vahvuuksiaan elämänsä eri osa-alueilla, kuten työssä, harrastuksissa ja parisuhteessa.

Mitä paremmin ymmärrät, missä olet luonnollisesti hyvä, sitä enemmän menestystä todennäköisesti löydät. On tutkittu, että esimerkiksi työelämässä parhaiten menestyvät ihmiset kehittävät itseään vahvuuksiinsa panostamalla.

Positiivisen psykologian edelläkävijän professori Martin Seligmanin kuuluisissa luonteenvahvuustutkimuksissa kävi ilmi, että ihmiset, jotka tunnistavat vahvuutensa ja elävät niiden kautta myös voivat merkittävästi paremmin. Vahvuuksien kautta voi löytyä tie onnellisuuteen.

Jokaisella on heikkouksia. Niitä korjaamalla ei tule koskaan valmista. Mutta tunnistamalla, missä on vahva, voi elää täyttä elämää, olivat heikkoudet minkälaisia vain.

Mitä vahvuudet ovat?

Vahvuudet määritellään jokaisen ihmisen tavoitettavissa oleviksi myönteisiksi piirteiksi, joita voidaan tunnistaa, oppia ja kehittää. Kaikilla meillä on vahvuuksia.

Vahvuuksia voidaan määritellä ja listata monin eri tavoin, kykyinä, hyveinä ja taipumuksina.  Mitään yleispätevää teoriaa ole olemassa. Määrittelyt ja luokittelut ovat vain pyrkimyksiä kuvata ihmisen potentiaalia.

Yleisesti käytetyn Martin Seligmanin käsitteistön mukaan luonteenvahvuuksia on 24. Niitä ovat esimerkiksi urheus, rehellisyys, reiluus, itsehillintä, nöyryys, anteeksianto, käytännöllinen viisaus, uteliaisuus, luovuus, rakkaus, tunneäly, optimismi, ja usko.

Vahvuus ei ole sama kuin lahjakkuus tai kyky. Lahjakkuus on jotain erityistä, joka on vain joidenkin ulottuvilla (absoluuttinen sävelkorva, matemaattinen lahjakkuus, liikunnallinen lahjakkuus). Lahjakkuutta ei voi täydellisesti oppia.

Vahvuudet eivät ole tällä tavalla erityislaatuisia, joita joko on tai ei ole. Vahvuuksia on jokaisella ja näitä ominaispiirteitä voidaan kehittää. Toiset vahvuuden ovat jokaiselle ihmiselle ominaisempia kuin toiset. Ne ovat erityisvahvuuksia. Niiden hyödyntäminen parantaa hyvinvointia ja helpottaa menestymistä eri elämänalueilla.

Vahvuuksien tunnistaminen

Omien vahvuuksien tunnistaminen on ensimmäisiä askelia menestymisen polulla. Vahvuuksien löytäminen on itsetuntemuksen lähtökohta. Kun tunnistat omat vahvuutesi, voit myös kehittää niitä. Se auttaa sinua saavuttamaan tavoitteitasi.

Omat vahvuutensa voi tunnistaa esimerkiksi pohtimalla, millaisesta tekemisestä ja toiminnasta nauttii. Oikeita kysymyksiä tekemällä ja niihin vastaamalla pääset hyvään alkuun vahvuuksiesi tunnistamisessa:

Minkälaisissa asioissa ja tilanteissa tunnet olevasi eniten oma itsesi? Missä olet ollut hyvä jo lapsuudesta lähtien?  Mitkä asiat onnistuvat sinulta helpoimmin? Minkälaisten asioiden parissa viihdyt parhaiten? Mitkä asiat kiinnostavat sinua? Minkä asioiden kanssa innostut ja tunnet olosi energiseksi?

Kaikki tiedämme intuitiivisesti ja kokemusperäisesti minkälaisia olemme, mutta vahvuuksien pohdinta, tunnistaminen ja kirjaaminen tuo oman profiilimme paremmin esiin ja luo pohjaa hyvälle itsetuntemukselle.

Lisäksi on olemassa satoja vahvuustestejä, maksullisia ja ilmaisia, saatavilla verkossa. Tunnettu on esimerkiksi VIA – luonteenvahvuustesti.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *