Optimismin teho onnistumisessa ja menestymisessä perustuu suuressa määrin lääketieteestä tuttuun lumevaikutukseen (plasebo). Näin kertoo entinen pöytätenniksen huippupelaaja ja nykyinen tietokirjailija Matthew Syedin teoksessaan Bounce.

Lääketieteessä lumevaikutus ei koske vain lumelääkkeitä tai uskomushoitoja. Tutkimuksissa on nimittäin todettu, että jopa vaikuttaviksi todettujen lääkkeiden tehosta noin 20–40 prosenttia on lumevaikutusta.  Uskomushoidoissa, jotka ovat tutkitusti vaikuttamattomia, lumevaikutus on melko lähellä sataa prosenttia.  Lääkärit ovat kautta aikojen käyttäneet lumevaikutusta osana hoitoa: kalkkitabletteja saanut potilas voi paremmin ja vakavia haittavaikutuksia ei ole.

Uskomisella johonkin itseään suurempaan voi olla suuri psykologinen vaikutus, jopa silloin kun uskomus on väärä.

Epäily on Matthew Syedin mukaan hyvän suorituksen este ja virheiden perussyy erityisesti urheilussa. Sama pätee myös yleisemminkin, esimerkiksi yritystoiminnassa. Epäilyksen voima on sen itseään toteuttavassa luonteessa. Kun epäilee, suorituskyky huononee. Kun esimerkiksi golfissa epäilee lyönnin onnistumista, tiukentaa vaistomaisesti otettaan ja mahdollisuus hyvään lyöntiin huononee.

Hyvä urheilija, yrittäjä tai taiteilija ei kuuntele sisäistä epäilyä. Voittaakseen ja menestyäkseen pitää poistaa epäily, rationaalinen ja epärationaalinen, mielestä. Parhaat erottaa muista vaikea taito nousta huolien, paineen ja epäilysten yläpuolelle, jotka halvaannuttavat muut.

Jalkapalloseura Arsenalin entinen valmentaja Arsene Wenger on sanonut: Pystyäksesi toimimaan kykyjesi äärirajoilla sinun on opetettava itseäsi uskomaan sellaisella voimalla, joka menee loogista perustelua pidemmälle. Keltään huipputoimijalta ei ole puuttunut tätä kykyä järjettömään optimismiin.  Yksikään urheilija ei ole pelannut omien kykyjensä mukaisesti ilman kykyä poistaa epäilykset mielestään.

Äärimmilleen vietynä optimismi on kykyä uskoa asioihin, jotka eivät ole totta, mutta jotka ovat uskomattoman tehokkaita. Voidaan puhua optimismin lumevaikutuksesta. Se on liioteltu usko omaan tehokkuuteen ja epävarmuuden poistaminen luomalla voimakas luottamus omaan kykyyn saavuttaa toivottu tulos.

Kyse ei ole vain kuvitelluista vaikutuksista, vaan nykyään tiedetään, että lume aiheuttaa biologisia, mitattavissa olevia tapahtumia aivoissa ja selkäytimessä. Aivojen kemiassa tapahtuu todellisia muutoksia.

Lisäksi huippu-urheilijat ovat Sayedin mukaan oppineet turvautumaan ns. kaksoisajatteluun. He suodattavat epätoivotut todisteet pois voidakseen ylläpitää ylimitoitettua uskomusta omiin kykyihinsä. He ovat oppineet muokkaamaan todisteita sopimaan heidän uskomuksiinsa.

Pessimistien kohdalla voidaan puhua vastakkaisesta nosebo-vaikutuksesta: jos pelkää pahinta, se myös toteutuu.

Pessimismi ei ole koskaan voittanut yhtään taistelua. Dwight D. Eisenhower

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *