Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 En ajattele, en siis ole olemassa. G. C. Lichtenberg

Ajattelun taso ei ole sama kuin älykkyysosamäärä. On virheellistä kuvitella, että kaikki ihmiset, joilla on korkea ÄO, ajattelevat paremmin. Asia ei ole niin. Tietyn tason jälkeen aivokapasiteetin määrä tai tiedon tyyppi eivät ole ratkaisevaa sille, miten menestyt tai kuinka onnellinen olet.

Usein myös uskotaan, että tunnetut loistavat ajattelijat ovat sitä syntyjään. Heidän taitonsa perustuu kuitenkin pitkään opiskeluun ja sellaisten ajattelutapojen harjoitteluun, jotka auttavat heitä näkemään maailman eri tavalla. Näin he välttyvät paljolti siltä roskalta ja tyhjänpäiväisyydeltä, jotka vievät muilta aikaa aivan turhaan.

Jos haluat menestyä yhtä hyvin tai paremmin kuin ihmiset, jotka ovat älykkäämpiä kuin sinä, asenne ja elinikäinen oppiminen ovat tärkeämpiä kuin älykkyysosamäärä. Oppiminen ajattelemaan tarkoittaa jatkuvaa oppimista.

Ajattelusta paljon kirjoittanut Shane Parrish on sanonut: ”Kaksi ohjaavaa periaatetta, joita seuraan tielläni kohti viisauden etsimistä, ovat: (1) mene nukkumaan viisaampana kuin silloin, kun heräsit; ja (2) en ole niin fiksu, että ymmärtäisin kaiken itse, joten haluan vain omaksua parhaan siitä mitä muut ihmiset ovat jo tajunneet”.

Ja ajattelusta puheen ollen kannattaa muistaa myös mitä sijoittaja ja ajattelija Charlie Munger on todennut: ”On merkittävää, kuinka paljon pitkän aikavälin etuja ihmiset kuten me saavat yrittämällä olla johdonmukaisesti vähemmän typeriä, sen sijaan että yrittäisivät olla hyvin älykkäitä”.

Typeryyden eliminointi on helpompaa kuin ajattelun loistavuuden etsiminen.

Jo Sokrates ihmetteli aikanaan, miten monet ihmisen mielipiteet vain ”pälkähtivät päähän ilman mitään todisteluja, ne vain tuntuvat todennäköisiltä ja sopivilta”.  ”Tiedämme” usein heti, mitä mieltä olemme mistäkin, koska vastaus nousee ajattelematta piilotajunnasta eikä järkeilevästä päättelystä.

Kun otat aikaa ajatella asioita läpi, teet todennäköisesti vähemmän tunnepohjaisia ja huonoja päätöksiä.

Mieti ennen kuin ajattelet! Stanislaw Jerzy Lec

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *