Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeätä.

Puutarhan hoitaminen on tunnetusti mielenterveyttä edistävää puuhaa. Puutarhanhoito on vaikuttanut myös erään tunnetun säännön syntymiseen.

Pareton periaate

1800-luvun lopulla italialainen taloustieteilijä Vilfredo Pareto teki puutarhaansa hoitaessaan löydön, jolla tuli olemaan suuria vaikutuksia. Hän huomasi, että pieni osa hänen puutarhassaan olevista hernepalkoista tuotti suurimman osan herneistä. Ja se sai hänet ajattelemaan taloudellista tuotantoa laajemmassa mittakaavassa. Voisiko tämä epätasainen jakautuma toteutua myös muilla alueilla?

Pareto tutki tuolloin eri kansakuntien varallisuutta. Ja kun hän alkoi analysoida varallisuuden jakautumista kotimaassaan, hän totesi todellakin, että 80 prosenttia Italian maa-alueista omisti vain 20 prosenttia väestöstä. Laajentamalla työtään muihin maihin Pareto havaitsi, että vastaava jakauma oli tosiasia myös näissä. Kun hän jatkoi tutkimustaan ​​erilaisissa yhteiskunnissa, toimialoilla ja jopa yrityksissä, tämä suuntaus osoittautui hyvin johdonmukaiseksi. Luvut eivät koskaan olleet aivan samoja, mutta likimääräinen suhde 4: 1 tuli esiin jatkuvasti.

Ajan mittaan tämä ajatus – että vähemmistö asioista aiheuttaa suurimman osan tuloksista – tuli tunnetuksi Pareton periaatteena tai nykyään yleisemmin 80/20- sääntönä.

Periaatetta ei pidä tulkita ahtaasti. 80/20 -sääntö on yksinkertaistus ja sitä voi käyttää vain muistisääntönä. Se ei tarkoita, että kaikki menee juuri suhteessa 80/20. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomessa vuonna 2016 varakkain kymmenesosa omisti nettovaroista noin 47 %, eli suhde oli 47 /10. Tai että 30 prosenttia kuluttajista juo 75 prosenttia oluesta, eli kysymyksessä on 75/30-riippuvuus.

Periaate tarkoittaa, että maailma on jakautunut vinosti sekä hyvässä että pahassa.  Maailma ei ole aina tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Vinous ilmenee siten, että pieni osa syistä johtaa valtaosaan seurauksista. Tosielämässä mikään ei mene tasan, tai jos vahingossa menee tilapäisesti, ainakaan tasapaino ei kestä kauan. Jopa maailmankaikkeudessa aineen on todettu jakautuvan epätasaisesti.

On esimerkiksi arvioitu, että jos maailmassa tai jossain maassa epäoikeudenmukaiseksi todettu omaisuuden epätasainen jakautuma jollain lailla tai keinolla purettaisiin ja omaisuus jaettaisiin tasan kaikille, niin jonkin ajan kuluessa tilanne palautuisi ennalleen. Taas olisi pieni joukko rikkaita ja suuri määrä köyhin ihmisiä. Jotain tämän tapaista tapahtui Venäjällä Neuvostoliiton hajottua, kun valtion omaisuutta jaettiin kansalaisille.

Mistä tämä johtuu?

Ilmiön syiksi on esitetty useita tekijöitä: maailman epälineaarisuus, positiivinen takaisinkytkentä, kriittinen massa, lähtötilanteen merkitys, kaaosteoria.

Yksi vaikuttava tekijä tämän vinouden takana on ns. yhden prosentin sääntö.

Yhden prosentin sääntö toteaa, että ajan mittaan pääosa hyödyistä ja palkinnoista tietyllä alalla kertyy niille asioille, ihmisille, ryhmille ja organisaatioille, jotka pystyvät hankkimaan yhden prosentin edun muihin nähden. Sinun ei tarvitse olla kuin hiukan parempi kuin kilpailijasi, niin voitat. Jos olet 100 metrin juoksussa 0,01 sekuntia nopeampi kuin muut, voitat. Ja kun voitat kerran, saat siitä etuja (rahaa, paremmat harjoitusolosuhteet, parempia valmentajia, jne.), jotka auttavat sinua voittamaan myöhemminkin.

James Clearin yhden esimerkin mukaan se tosiasia, että Amazonin sademetsissä 1,4 prosenttia puulajeista vastaa 50 prosenttia alueen puista, johtuu siitä, että toiset puut pystyvät paremmin hyödyntämään vain hivenen nopeampaa kasvuaan ja valtaamaan alaa muilta hitaammin kasvavilta.

Sääntö ei ole pelkästään viittaus siihen tosiasiaan, että pienet erot kasaantuvat merkittäviksi eduiksi vaan myös siihen ajatukseen, että ne, jotka ovat yhden prosentin parempia, hallitsevat omia alojaan ja toimialojaan. Näin kasaantuvan hyödyn prosessi on se salainen moottori, joka on 80/20 säännön voimanlähteenä.

Pieni etu alussa on usein vain sattuman tulosta, niin kuin materian nykyinen epätasainen jakautuminen maailmankaikkeudessa on perua alkuaan jostain hyvin pienestä tapahtumasta universumin syntyhetkillä.

Mutta se voi myös syntyä tietoisesta päätöksestä. Joku urheilija saa idean, miten hän pystyy tehostamaan harjoitteluaan tai suoritustaan hieman ja saavuttaa sen kautta tarvittavan, vaikka vain yhden prosentin edun. Tai yritys tehostaa toimintaansa, saa pienen hintakilpailuedun ja syrjäyttää vähitellen kilpailijansa.

80 prosenttia tuloksista tulee 20 prosentista syistä. Jotkut asiat ovat tärkeitä; useimmat eivät ole. Richard Koch

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *