Aiemmin olin päättämätön, mutta nyt en ole niin varma. NN
Takinkääntöä eli mielipiteensä muuttamista pidetään kai yleisesti kielteisenä asiana. Ainakin poliitiikassa takinkäännöt ovat saaneet huonon maineen.
Ihmiset, jotka muuttavat mieltään, aiheuttavat hämmennystä muissa ihmisissä, joihin muutos vaikuttaa. He näyttävät olevan epävarmoja itsestään, heikkoja ja yrityksissä he näyttävät olevan huonoja johtajia. Mielenmuutos johtaa usein luottamuksen ja uskottavuuden menettämiseen. Mutta onko mielipiteensä muuttaminen kuitenkaan huono asia?
Mielipiteensä muuttamisesta voi perustellusti olla myös eri mieltä.
Amazonin perustaja ja pääomistaja Jeff Bezos kertoi eräässä haastattelussa näkemyksiään tästä asiasta.
Hän sanoi, että ihmiset, jotka ovat usein oikeassa, ovat ihmisiä, jotka muuttavat usein mieltään. Hän ei usko, että ajatuksesta kiinni pitäminen on erityisen positiivinen piirre. On täysin terveellistä – jopa rohkaistavaa – omaksua huomenna idea, joka on ristiriidassa tämänpäiväisen ideasi kanssa.
Bezos on havainnut, että kaikkein viisaimmat ihmiset tarkistavat jatkuvasti käsityksiään ja pohtivat uudelleen ongelmaa, jonka he ajattelivat jo ratkaisseensa. He ovat avoimia uusia näkökulmia, uutta tietoa, uusia ideoita ja ristiriitoja kohtaan ja haastavat oman ajattelunsa.
Tämä ei tarkoita, että sinulla ei pitäisi olla hyvin muotoiltua näkemystä jostakin asiasta, mutta se tarkoittaa, että sinun on pidettävä näkemystäsi väliaikaisena.
On oikeastaan outoa, että esimerkiksi poliitikkojen odotetaan olevan johdonmukaisia ja omaavan vankkumattomia näkemyksiä pitkiä ajanjaksoja, vaikka maailma muuttuu radikaalisti koko ajan.
Maailma on valtava ja täynnä jatkuvasti muuttuvaa tietoa. Vaikka tiedätkin, että tiedät jotain tänään, tilanne voi muuttua huomenna. Voit joko virheellisesti uskoa siihen, mitä teit eilen tai muuttua itsekin.
Ehkä jokaisen meistä kannattaisi uhrata vähän aikaa tälle näkemykselle.
Kun pitää valita mielensä muuttamisen ja sen todistamisen välillä, ettei sitä tarvitse tehdä, melkein kaikki kiirehtivät todistelemaan. John Kenneth Galbraith