Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Vastaa nopeasti kysymykseen: Miten voi menestyä maailman tunnetuimmassa koripallosarjassa NBA:ssa?

Useimmilla ensimmäinen ajatus ja vastaus on todennäköisesti: Pitää olla pituutta paljon, pitää olla reilusti yli 2 metriä pitkä, kuten Lauri Markkanen.

Mutta pituus on vain osa oikeaa vastausta.

Erään selvityksen mukaan (NYT) amerikkalaisen miehen, jonka pituus on alle 183 senttiä, mahdollisuus päätyä pelaamaan NBA:ssa on yksi miljoonasta. Jos olet yli 200 senttiä, mahdollisuutesi ovat yksi kahdestasadasta ja jos olet yli 212 senttiä todennäköisyys on yksi seitsemästä. Eurooppalaisille pelaajille mahdollisuudet ovat vielä pienempiä.

Kyllä NBA:ssa pelaa lyhyitäkin kavereita, mutta pelaajien keskipituus on 200 senttiä ja yli 212 senttisiä on noin parikymmentä. Lyhyin NBA:ssa pelannut pelaaja ”Mugsy” Bogues oli 160 senttiä pitkä.

Mutta pituus ei todellakaan yksin ratkaise. Tarvitaan paljon muutakin.

Lauri Markkanen on hyvä ja tuore esimerkki menestymisestä koripallossa. Kuitenkaan se, että hän on todella pitkä, 213 senttiä, ei vielä ole tehnyt hänestä huippua.

Pituudestaan Lauri voi kiittää perintötekijöitä, hänen molemmat vanhempansa olivat myös koripalloilijoita ja varsin pitkiä.

Mutta hänen entiset nuoruudenaikaiset valmentajansa kertovat mihin Laurin menestys todella perustuu.

Lauri Markkasen ensimmäinen seuravalmentaja Jari Laine muistaa Suomen koripallon tulevan ykkösnimen nöyränä ja ahkerana harjoittelijana, joka ei vielä erottunut joukkueesta. Lauri ei ollut mikään lapsitähti. Heittotaito oli kuitenkin jo heti näkyvillä.

Lauri oli Laineen mukaan jo lapsena nöyrä ja tunnollinen harjoittelija. ”Laurin palo koripalloon oli kova. Hän oli kova tekemään duunia, ja hän keskittyi olennaiseen”, Laine sanoo. Laine on valmentanut koripalloilijoita 30 vuoden ajan. Hän on sitä mieltä, että lahjakkuus on ensisijaisesti työntekoa. Lopulta se, joka jaksaa harjoitella, on lahjakas.

Lauri Markkasta C-pojissa valmentanut Tristan Fay puolestaan kertoo, että kun treenit alkoivat aamuseitsemältä ja jos joku pojista oli aikaisessa odottamassa harjoitusten alkua, niin kyllä se Lauri oli. Harjoitusinto oli kova. Markkanen oli aina heittämässä palloa, kun vain pystyi.

Faynkin mielestä Lauri Markkasella tärkeintä lahjakkuutta on se, että hän on muuntanut palon koripalloon intohimoiseksi ja sinnikkääksi harjoitteluksi. ”Kun hänen uraansa on seurannut niin tuntuu, että Lauri on säilyttänyt kasvun ja kehittymisen asenteen sekä itseluottamuksensa myös silloin, kun on tullut takapakkia. Se jos mikä on lahjakkuutta.”

Vaikka Lauri Markkasella on ollut hyvät lähtökohdat uralleen, perittyjä ominaisuuksia, lahjakkuutta ja taipumuksia sekä hyvä kasvuympäristö ja valmennus, suurin tekijä on kuitenkin ollut oma intohimo ja innostus tekemiseen, tässä tapauksessa koripalloon. Kun olet innostunut jostakin asiasta, mikään ei ole hienompaa kuin päästä tekemään sitä päivästä toiseen.

Menestyäksesi sinun täytyy uskoa johonkin niin intohimoisesti, että siitä tulee totta. Anita Roddick

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *