Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Mark Twainin kerrotaan sanoneen, että jos syöt aamulla ensimmäiseksi elävän sammakon, sinulle ei tapahdu sinä päivänä enää mitään pahempaa.

Sanontaa on käytetty suosittuna vertauksena viivyttelyn ja asioiden lykkäämisen ehkäisyyn. Kun heti aamulla tekee ikävimmän mahdollisen tehtävän, asian, mitä pitää tehdä, tietää että se on todennäköisesti pahinta mitä sinä päivänä tapahtuu.

Sanonnan alkuperästä on monenlaisia versioita, mutta Quote Investigator-sivuston mukaan se on ensiksi tullut esiin nokkelan ranskalaisen kirjailijan Nicolas Chamfortin sanoissa, jotka julkaistiin noin vuonna 1795.

Sanontaa on käyttänyt myös tunnettu amerikkalainen kouluttaja ja kirjailija Brian Tracy, joka on julkaissut keinoista viivyttelyn ja lykkäämisen ehkäisyyn kirjan Eat That Frog.   Tracy on todennut: Kyvylläsi valita tärkein tehtäväsi kullakin hetkellä ja sitten aloittaa kyseinen tehtävä ja saada se suoritettuaan nopeasti ja hyvin, on todennäköisesti enemmän vaikutusta menestykseesi kuin millään muulla kehittämälläsi ominaisuudella tai taidolla.

Sammakon syömiseenkin on tietysti kehitetty omia sääntöjä.

Ensimmäisen säännön mukaan, jos sinun on syötävä kaksi sammakkoa (eli kaksi tärkeää työtä tai asiaa), syö se rumin ensin. Silloin toisen sammakon syöminen eli toisen ikävän tehtävän suorittaminen on jo helpompaa. Jos aloittaa helpolla, onkin ehkä vaikeaa sen jälkeen tarttua vaikeampaan.

Sammakot ovat tärkeitä tehtäviä, joilla on suurin vaikutus tavoitteiden saavuttamiseen, ja jotka ovat yleensä tehtäviä, joiden aloittamista todennäköisimmin lykkäät. Niiden tekeminen on suositeltavaa ja yleensä myös helpompaa heti aamulla. Silloin ihminen on yleensä virkeimmillään ja tahdonvoimaa vielä riittää.

Toinen sammakonsyömisen sääntö kuuluu: Jos sinun täytyy tosiaan syödä elävä sammakko, sitä ei kannata istuskella katselemassa kovin pitkään. Mitä pidempään sammakkoa katselee, sitä vaikeammaksi sen nieleminen tulee. Ja mitä pidempään jotain asiaa lykkää, sitä suurempi kynnys sen aloittamiseen tulee. Mieli väsyy ja tehtävä vaatii yhä enemmän tahdonvoimaa.

Mutta on sammakonsyöntiin ehdotettu aivan vastakkaistakin sääntöä, nimittäin: Syö sammakko viimeksi. Usein kun sinulla on paljon asioita, jotka pitää saada tehdyksi, aloittaminen tuntuu vaikealta ja harkitset niiden lykkäämistä. Yritä silloin ensin tehdä helpoin tehtävä. Ajatuksena on saada asiat liikkeelle ja luoda heti vauhtia. Kun olet päässyt vauhtiin, sammakko on helpompaa syödä eli pahin tai vaikein asia menee saman tien.

Mutta voi sammakoita syödä konkreettisestikin. Sammakonreidet ovat yksi ranskalaisen ja kiinalaisen keittiön tunnetuimpia herkkuja. Kun olet saanut jonkin ikävän ja usein lykätyn työn tehtyä, voit vaikka palkita itsesi hyvällä reseptillä tehdyillä sammakonreisillä.

En koskaan lykkää huomiseksi sitä, minkä voin tehdä ylihuomennakin. Oscar Wilde

Yksi vastaus

  1. Hauska postaus ja hyvä opetus. Ihan itse voi päättää, aloittaako ikävimmästä tehtävästä vai hauskimmasta, kumpikin näyttää toimivan yhtä hyvin. Itse aloitan ikävästä, mutta usein teen ensin vähän jotain kivaa, luen uutiset tai postaukset esim. ja sitten asetun haasteiden äärelle kaikessa rauhassa.
    Olen muuten maistanut säilöttyjä sammakonreisiä, hyviä olivat. Elävänä en söisi, ei se olisi eläimen kannalta hyvä ratkaisu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *