Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kun sosiaalinen media, tiedotusvälineet ja eduskunta olivat joulukuussa 2019 täystyöllistettynä Al-Holin leiriin liittyvistä asioita, tuli mieleen englantilainen historioitsija C.N. Parkinson. Hänen nimeään kantavan lain eräs olettamus on: Aika, joka kullekin aiheelle omistetaan, on käänteinen suhteessa sen tärkeyteen. Tämä olettamus tunnetaan nimellä Parkinsonin triviaalisuuden laki.

Sen mukaan ihmiset asettavat suhteettoman paljon painoarvoa pienille asioille, joita he olettavat ymmärtävänsä. Sen englantilainen nimi bikeshedding tulee esimerkistä, jossa komitea käy läpi ydinvoimalan suunnitelmia.  Reaktori on monimutkainen ja hämmentävän kallis, ja asiantuntijat epäilevät tulevansa nolatuksi, jos he puhuvat asiasta, joten se hyväksytään kahdessa ja puolessa minuutissa. Pyörävarastosta keskustellaan komiteassa tunnin ja neljänneksen ajan, minkä jälkeen päätöstä lykätään seuraavaan kokoukseen, kunnes lisätietoja kerätään. Kaikki tietävät pyöristä ja pyörävajoista, ja jokaisella on mielipiteensä eikä niitä pelätä tuoda esiin.

Laki tulee usein esiin paitsi politiikassa ja medioissa, myös yritystoiminnassa.

Varsinaiseen Parkinsonin lakiin: Työ täyttää sille varatun ajan, sen keksijä sai idean työskennellessään brittihallinnon piirissä. Kokemukset saivat hänet julkaisemaan niistä kirjan Parkinsonin laki vuonna 1957.

Parkinsonin laki, joka sisältää itse asiassa useita osa-alueita, on edelleen käyttökelpoinen arvioitaessa ja kehitettäessä inhimillistä toimintaa. Sen perusolettamuksen kohtaa jokainen jatkuvasti omassakin toiminnassaan.

Jos sinulla on jonkin tehtävän suorittamisen aikaa tunti, se vie tunnin. Mutta jos aikaa onkin koko päivä, se myös vie koko päivän. Parkinson huomasi lakia miettiessään, että mitä enemmän aikaa tehtävän suorittamiseen varataan, sitä monimutkaisemmaksi ja vaikeammaksi sen valmiiksi saaminen tulee.

Lain yksi sovellus tulee näkyviin myös jokaisen omassa kodissa: tavara täyttää sille varatun tilan. Miten paljon sinulla sitten onkin säilytystilaa, hyllyjä, laatikoita, varastoja, kaikki täyttyy tavarasta ajan mittaan.

Tietotekniikassa on pitkään tunnettu lain soveltaminen: Tieto täyttää sille varatun tallennuskapasiteetin.

Parkinsonin laista on kehitetty myös ns. on Downs-Thomsonin paradoksi, jonka mukaan liikenneruuhkat pahenevat mitä enemmän uusia teitä rakennetaan.

Talousasioihin sovellettua laki sanoo, että menot lisääntyvät kunnes ne kattavat kaikki tulot. Ei ole väliä kuinka paljon rahaa ihmiset ansaitsevat, he yleensä käyttävät koko summan ja lisäksi hieman enemmän. Heidän menonsa nousevat ansioidensa kanssa. Tämä tuntuu pätevän myös valtion ja kuntien talousasioissa.

Jos odotat viime hetkeen, se vie vain minuutin. Parkinsonin lain korollaari

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *