Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Elokuva- ja televisioalan Golden Globe-palkinnot jaettiin tammikuun alussa 2020 Los Angelesissa. Näyttelijä Tom Hanks sai Cecil B. DeMille-palkinnon erinomaisista viihdealan saavutuksista.

Kiitospuheessaan Hanks liikuttui toistuvasti kiittäessään perhettään, työtovereitaan ja useita merkittäviä näyttelijöitä ja ohjaajia. Puheensa loppupuolella hän kertoi tarinan, kun hän työskenteli ensimmäisessä ammatillisessa työssään, harjoittelijana Shakespeare -festivaalilla. Hanks kertoi, että hän ja hänen harjoittelijakumppaninsa tulivat harjoituksiin juhlittuaan hiukan liikaa edellisenä iltana. Ohjaaja ei oikein hyväksynyt sitä. ”Hän huusi meille”, sanoi Hanks. ”Tiedättekö mikä työnne on?” ohjaaja kysyi. ”Teidän on tultava ajoissa, ja teidän on tunnettava teksti, ja teillä on oltava pää täynnä ideoita. Muuten en voi tehdä työtäni.” Ja siinä se on, yksinkertainen, loistava, kolmivaiheinen kaava menestykseen: Tule paikalle ajoissa, osaa teksti ja pää täynnä ideoita. Hanks sanoo, että ”se oli suurin oppitunti, jonka nuori näyttelijä olisi voinut saada.”

Mutta itse asiassa tämä viisaus toimii millä tahansa alalla.

Tule paikalle ajoissa

Kun tulet ajoissa tapaamiseen, kokoukseen, esiintymiseen, se antaa sinulle tarpeeksi aikaa mukautua ympäristöön, rauhoittaa mielesi, kerätä ajatuksesi, käydä wc:ssä. Tällaiset asiat saattavat tuntua pieniltä, mutta ne auttavat sinua rauhoittumaan ja keräämään itseluottamusta. Lisäksi ajoissa tulemisella osoitat kunnioitusta muiden ajankäytölle, hyvää luotettavuutta ja työetiikkaa. Näytät olevasi ammattilainen.

Jos sinulla on tapana aina tulla myöhässä, kannattaa tehdä muutos siihen. Jos syynä on se, että yrität tehdä liian paljon, leikkaa tarpeeton pois. Älä ota liikaa tehtäviä. Varaa aikaa tapaamisten välille ja suunnittele saapuvasi aikaisin. Tämä auttaa, kun joudut odottamattomiin tilanteisiin, kuten tukkoiseen liikenteeseen tai kulkuvälineiden myöhästymisiin.

Valmistaudu

”Tekstin osaaminen – kyseessä ei ole pelkät sanat, vaan kokonaisuus”, Hanks jatkoi. Yhdellä sanalla, se mistä Hanks tässä puhuu on valmistautuminen. Yleisesti ottaen, mitä valmistautuneempi olet, sitä menestyvämpi olet. Se näkyy kaikkialla: ammattiurheilijat, luovat ihmiset, jopa analyytikot ja numeronmurskaajat – usein huoneen älykkäin tai lahjakkain henkilö ei ole menestyksekkäin. Se on se, joka on parhaiten valmistautunut. Tule valmistautuneena.

Pää täynnä ideoita

Puheensa viimeisessä kohdassa Hanks sanoi: ”Pää täynnä ideoita: Tuo mitä tahansa. Kokeile mitä tahansa. He eivät ehkä käytä sitä. Jos se on huono, he eivät käytä sitä. Olenko oikeassa, Marty Scorsese?”

Parhaat yritykset ja ihmiset menestyvät, koska ne yrittävät jatkuvasti kokeilla uusia asioita, kasvaa ja kehittyä. Kasvu on seurausta siitä, että olet valmis ottamaan riskejä, murtautumaan pois mukavuusalueeltasi ja ottamaan vastaan epäonnistumisen, kun se tapahtuu. Koska epäonnistumisista oppii. Ja oppimisesta tulee kasvu. Ilman uusia ideoita et koskaan saa edes mahdollisuutta epäonnistua.

Siksi ajan varaaminen syvälliselle ajattelulle – pään täyttäminen ideoilla – on tärkeä avain menestykseen. Se on helpommin sanottu kuin tehty maailmassa, jossa netin selailu on korvannut keskittyneen ajattelun. Mutta jos varaat aikaa ajatteluun, sinulla on suuri etu. Älä jätä sitä sattuman varaan, laita se kalenteriin: Ajatteluaikaa. Käsittele sitä sitten kuin peruuttamatonta tapaamista.

Epäonnistumalla valmistautumisessa valmistaudut epäonnistumaan.  Benjamin Franklin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *