Päättäminen tarkoittaa valinnan tekemistä. Ongelmana valinnassa on usein se, että kun valitset jotain, joudut samalla hylkäämään jotain muuta.
Päätöksenteon ensimmäinen edellytys on, että tiedät mitä haluat. Ja pitää muistaa, että se ei ole sama asia kuin mitä luulet, että sinun pitäisi haluta.
Päätös voidaan tehdä monella eri tavalla:
- Päätät nopeasti sen kummemmin miettimättä, ensimmäisen impulssin perusteella, ja sitten ehkä kadut kaikessa rauhassa
- Mietit hetken, teet sitten päätöksen intuition perusteella, valitset sen, mikä tuntuu hyvältä
- Teet perusteellinen hyvät puolet/huonot puolet – analyysin, ehkä jopa pisteytät asioita ja päätät sitten
- Päätät nopeasti, mutta muutat sitten mieltäsi, soudat ja huopaat valintojen välillä, päätät ja muutat taas mieltäsi
- Pelkäät tehdä päätöstä, koska jos valitset jonkun, joku toinen jää valitsematta, kokeilet vähän kaikkia, et päätä mitään
Päättämättömyys on yksi suosituimmista tavoista pysyä jumissa omalla turvallisella mukavuusalueellaan. Siksi monia menestyneitä ihmisiä yhdistää taipumus tehdä nopeita päätöksiä ja muuttaa niitä hitaasti.
Nopea päätös ei tarkoita, että olisit heti varma tilanteen tullessa mikä päätös on, vaan että otat asian heti haltuusi ja aloitat päätöksentekoprosessin saman tien. Se voi tarkoittaa, että listaat hyviä ja huonoja puolia ja niiden plussia ja miinuksia, puntaroit asiaa puolelta ja toiselta, kyselet muiden näkemyksiä ja mielipiteitä, keräät lisätietoa tai nukut yön yli. Mutta sen jälkeen teet päätöksen suhteellisen hyvällä mielellä ja itseluottamuksella.
Täydellisyyteen pyrkiminen on yksi aikaansaamisen ja myös päätöksenteon suuri este. Kannattaa muistaa, ettet koskaan pysty kokoamaan saati ennakoimaan kaikkia lopputulokseen vaikuttavia tietoja ja tekijöitä. Eikä lopputulos riipu pelkästään sinun vaikutettavissasi olevista asioista.
Päätöksentekotaitoa, ”päätöksentekolihasta”, voi treenata pienillä päätöksillä. Pyri tekemään kaikki pienet päätökset nopeasti. Aseta itsellesi määräaikoja, joiden kuluessa teet päätöksen. Päätä esimerkiksi, että valitset viinin (tai oluen tai muun juoman) 15 sekunnissa. Voit myös luoda itsellesi päätöksenteon tai valintojen peukalosääntöjä.
Ota aikaa harkita, mutta kun toiminnan aika on saapunut, lopeta ajattelu ja toimi. Napoleon Bonaparte