Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Photo by Cenk Batuhan Özaltun on Unsplash

Päättäminen tarkoittaa valinnan tekemistä. Ongelmana valinnassa on usein se, että kun valitset jotain, joudut samalla hylkäämään jotain muuta.

Päätöksenteon ensimmäinen edellytys on, että tiedät mitä haluat. Ja pitää muistaa, että se ei ole sama asia kuin mitä luulet, että sinun pitäisi haluta.

Päätös voidaan tehdä monella eri tavalla:

Päättämättömyys on yksi suosituimmista tavoista pysyä jumissa omalla turvallisella mukavuusalueellaan. Siksi monia menestyneitä ihmisiä yhdistää taipumus tehdä nopeita päätöksiä ja muuttaa niitä hitaasti.

Nopea päätös ei tarkoita, että olisit heti varma tilanteen tullessa mikä päätös on, vaan että otat asian heti haltuusi ja aloitat päätöksentekoprosessin saman tien. Se voi tarkoittaa, että listaat hyviä ja huonoja puolia ja niiden plussia ja miinuksia, puntaroit asiaa puolelta ja toiselta, kyselet muiden näkemyksiä ja mielipiteitä, keräät lisätietoa tai nukut yön yli. Mutta sen jälkeen teet päätöksen suhteellisen hyvällä mielellä ja itseluottamuksella.

Täydellisyyteen pyrkiminen on yksi aikaansaamisen ja myös päätöksenteon suuri este. Kannattaa muistaa, ettet koskaan pysty kokoamaan saati ennakoimaan kaikkia lopputulokseen vaikuttavia tietoja ja tekijöitä. Eikä lopputulos riipu pelkästään sinun vaikutettavissasi olevista asioista.

Päätöksentekotaitoa, ”päätöksentekolihasta”, voi treenata pienillä päätöksillä. Pyri tekemään kaikki pienet päätökset nopeasti. Aseta itsellesi määräaikoja, joiden kuluessa teet päätöksen. Päätä esimerkiksi, että valitset viinin (tai oluen tai muun juoman) 15 sekunnissa. Voit myös luoda itsellesi päätöksenteon tai valintojen peukalosääntöjä.

Ota aikaa harkita, mutta kun toiminnan aika on saapunut, lopeta ajattelu ja toimi. Napoleon Bonaparte

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *