Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Totuus on, että tiedämme niin vähän elämästä, että emme oikeastaan ​​tiedä, mitä hyvät uutiset ovat ja mitä huonot uutiset ovat. Kurt Vonnegut

Kiinasta tulee paljon muutakin kuin korona-virus ja verkkokauppapaketteja. Kiinalaisissa sananlaskuissa ja tarinoissa tulee esiin paljon ikivanhaa viisautta, joka on nykyaikanakin varteenotettavaa.

Seuraava tarina ” Sāi Wēng kadotti hevosensa” kuvastaa hyvin vanhaa kiinalaista filosofiaa ja ajattelua:

Olipa kerran kiinalainen talonpoika Sai Weng, joka työskenteli köyhällä tilallaan yhdessä poikansa ja hevosensa kanssa. Kun hevonen karkasi pois eräänä päivänä, naapurit tulivat lohduttamaan häntä: ”Kuinka valitettavaa sinulle!” Sai Weng vastasi: ”Ehkä, ehkä ei.” Kun hevonen palasi mukanaan villihevoslauma, naapurit kokoontuivat ympärille ja huudahtivat: ”Mikä onni sinulle!” Sai Weng pysyi rauhallisena ja vastasi: ”Ehkä, ehkä ei.” Yrittäessään kesyttää yhtä villeistä hevosta, Sai Wengin poika putosi sen selästä ja katkaisi jalkansa. Hänen piti vain maata eikä hän voinut auttaa maatilan askareissa. ”Kuinka surullista sinulle”, naapurit huusivat. ”Ehkä, ehkä ei”, sanoi Sai Weng. Pian sen jälkeen naapurimaiden armeija uhkasi kylää. Kaikki kylän nuoret miehet värvättiin taistelemaan hyökkääjiä vastaan. Monet kuolivat. Mutta Sai Wengin poika oli jätetty taisteluista murtuneen jalkansa vuoksi. Ihmiset sanoivat hänelle: ”Olipa hyvä onni, ettei poikasi voinut taistella!” ”Ehkä, ehkä ei”, Sai Weng sanoi.

Talonpoika pidättäytyi vakaasti ajattelemasta asioita vain siltä kannalta, oliko kyseessä voitto tai tappio, etu tai haitta, koska ei koskaan tiedä, miten tilanne kehittyy. Moni asia näyttäytyy erilaisena, riippuen katsotaanko sitä lyhyemmällä vai pidemmällä tähtäimellä.

Elämä on niin valtavan monimutkaista asioiden keskinäisten riippuvuuksien vuorovaikutusta, että on todella mahdotonta heti sanoa, onko joku siinä tapahtuva hyvää vai huonoa.

Usein me leimaamme tilanteen ”huonoksi”, jos vihaamme sitä. Ja ”hyväksi”, jos pidämme siitä. Mutta huonoa ei voi olla olemassa ilman hyvää, ja päinvastoin. Mitä tahansa elämässämme tapahtuukin, emme koskaan ole varmoja seurauksista, joita se voi tuoda tulevaisuudessa. Kuten filosofi Alan Watts on sanonut:

”Koskaan et tiedä, mitä on seurausta epäonnesta, tai koskaan et tiedä, mitä tulee hyvän onnen seurauksena”.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *