Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Evoluutio on jatkuvaa. Nykyajan ihmiselle on kehittymässä tai jo kehittynyt uusi elin. Se on puh-elin. Tämä uusi elin kulkee jo ihmisen mukana aamusta iltaan. Monilla se vieressä nukkuessakin. Se on mukana kaikessa. Jos se katoaa, ihminen on hukassa. Se ei vielä ole liittynyt anatomisesti ihmiseen, mutta kehitys vie vääjäämättä siihen suuntaan. Ehkä jo seuraava sukupolvi tuntee puh-elimen vain implanttina päässä.

Me kaikki varmaan tiedämme, minkälaisia jotkin yhteiset tapaamiset tai kokoukset voivat nykyään olla huonoimmillaan. Joku puhuu tai esittelee jotain mielestään tärkeää asiaa (tai pitäisihän sen olla tärkeää kaikkien mielestä, kun kerran on kokoonnuttu yhteen), ja samanaikaisesti suuri tai suurin osa osallistujista näprää tai ainakin pitää silmällä puhelintaan.

Mutta puhelinta ei edes tarvitse pitää kädessään, kun se jo vaikuttaa kielteisesti. Se on sellaisenaan suuri este keskittymiselle.

Meistä on tulossa tyhmempiä?

Tutkimukset osoittavat, että älyllinen kapasiteettisi vähenee merkittävästi, kun älypuhelin on pelkästään ulottuvilla. Eräässä kokeessa osallistujat suorittivat useita testejä, jotka mitattiin käytettävissä olevaa henkistä kapasiteettia, aivojen kykyä omaksua ja käsitellä tietoja. Eli juuri sitä, mitä ihmisten pitäisi tehdä kokouksissa. Kaikki osallistujat käänsivät puhelimensa äänettömiksi. Sitten yksi ryhmä laittoi puhelimensa kuvapuoli alaspäin pöydälle. Toinen ryhmä laittoi ne taskuunsa tai laukkuunsa. Kolmas ryhmä jätti puhelimensa toiseen huoneeseen.

Mikä oli lopputulos? Ihmiset, joiden puhelimet olivat toisessa huoneessa, suoriutuivat huomattavasti paremmin kuin ihmiset, joiden puhelin oli pöydällä, ja hieman paremmin kuin ne, jotka laittoivat puhelimensa taskuun tai laukkuunsa.

Jo puhelimen pitäminen lähellä vaikuttaa henkiseen suorituskykyyn, vaikka osallistujat ilmoittivat kiinnittävänsä täyden huomionsa testeihin. Ja vaikka kukaan ei antanut periksi kiusaukselle tarkistaa puhelintaan. Tutkijoiden mukaan näemme lineaarisen kehityskulun, joka viittaa siihen, että kun älypuhelin muuttuu näkyvämmäksi, osallistujien käytettävissä oleva henkinen kapasiteetti vähenee. Pelkkä älypuhelimen läsnäolo riittää vähentämään älyllistä kapasiteettia.

Tietoinen mielesi ei ajattele älypuhelintasi, mutta se prosessi, joka vaatii itseäsi olemaan ajattelematta jotain, käyttää rajoitettuja henkisiä resurssejasi. Meistä tulee tyhmempiä.

Olemme kaikki syntyneet tietämättömiä, mutta on tehtävä kovasti töitä pysyäkseen tyhmänä. Benjamin Franklin

2 Kommenttia

  1. Eihän puhelin lähtökohtaisesti huono ole, vain sen käyttö tekee siitä sellaisen. Olisipa kiva jos olisi sellainen puhelimen varaosa, joka estäisi käytön tietyksi aikaa päivästä. Koska emme siihen itse pysty, tämä voisi olla vaihtoehto.

    1. Hei, puhelimeen löytyy kyllä erilaisia sovelluksia, joilla voi estää sen käytön halutulla tavalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *