Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Henkilö, joka sanoo tietävänsä, mitä ajattelee, mutta ei pysty ilmaisemaan sitä, ei yleensä tiedä, mitä hän ajattelee. Mortimer Adler

Asiantuntija vai asian tuntija

On kahdenlaisia tietämistä. Useimmat meistä keskittyvät vääräntyyppiseen tietoon. Ensimmäinen tyyppi tietämistä keskittyy tietämään jonkin asian nimen – mitä se on nimeltään. Toinen tyyppi keskittyy todella tietämään jotain – että ymmärtää asian.  Ensimmäinen henkilö on asian tuntija, toinen asiantuntija.

Mutta miten sitten me voisimme oppia tietämään asioista enemmän. Ensimmäinen askel on tietysti uteliaisuus, siitä lähtee kaikki oppiminen. Toinen asia on itse oppiminen, miten meidän pitäisi tai olisi hyvä oppia.

Oppimiseen on paljon erilaisia tapoja. Seuraavassa eräs hyvin yksinkertainen menetelmä, Feynman-tekniikka.

Feynman-tekniikka on täydellinen jonkin uuden asian oppimiseen, vanhan asian ymmärtämisen syventämiseen, asian muistamiseen tai kokeeseen opiskeluun. Se sopii kaikille, ei pelkästään opiskelijoille.

Kuka oli Feynman?

Feynman-tekniikka on ajattelumalli, jonka kehitti ja teki tunnetuksi amerikkalainen fyysikko Richard Feynman.  Hän sai yhdessä Julian Schwingerin ja Sin-Itiro Tomonagan kanssa fysiikan Nobelin palkinnon vuonna 1965 tutkimuksistaan kvanttielektrodynamiikassa. Feynmania pidetään yhtenä maailman parhaista fyysikoista kautta aikojen.

Hän sai lisänimen ”suuri selittäjä” kyvyistään selittää monimutkaisiakin aiheita, kuten kvanttifysiikkaa, selkeästi käytännössä kenelle tahansa. Ja tästä on juuri Feynman-tekniikassa kyse. Feynman ymmärsi eron jonkin asian tietämisen ja jonkin asian nimen tietämisen välillä, ja se on yksi tärkeimmistä syistä hänen menestykseensä.

Feynman-tekniikka

Oletetaan, että lapsesi kysyy sinulta, miten koronavirus tarttuu. Sinulla on tai saattaa olla jonkinlainen käsitys asiasta, sen mukaan miten paljon olet seurannut lehtiä tai muuta mediaa. Mutta kovin yksityiskohtaista tietous ei kellään maallikolla yleensä ole. (Koronavirus on ajankohtainen, mutta toisaalta huono esimerkki, koska asiantuntijatkaan eivät ilmeisesti tällä hetkellä ole täysin varmoja kaikkiin leviämiseen liittyvistä tekijöistä. Perusasiat ovat kuitenkin selvillä.)

Mutta asiaa voi parantaa, ja oppia lisää Feynman-tekniikalla.

Feynman-tekniikan vaiheet:

  1. Valitse aihe (tässä tapauksessa koronaviruksen tarttuminen), jonka haluat ymmärtää, ja ala selvittää sitä. Kirjoita ensin muistikirjan tai muistivihon sivulle kaikki, mitä nyt itse tiedät aiheesta, ja lisää siihen aina, kun opit siitä jotain uutta.
  2. Kuvittele, että opetat aihetta 8-12 vuotiaille lapselle. Varmista, että pystyt selittämään aiheen yksinkertaisesti. Yksi tapa huijata itseään on käyttää monimutkaista sanastoa ja jargonia, joka peittää ymmärryksen puutteen. Kun kirjoitat asian alusta loppuun yksinkertaisella kielellä, jonka lapsikin voi ymmärtää, pakotat itsesi ymmärtämään konseptin syvemmällä tasolla ja yksinkertaistamaan ideoiden välisiä suhteita ja yhteyksiä.
  3. Tiedoissasi on varmasti paljon ilmeisiä aukkoja. Tunnista aukot selityksessäsi. Nyt voit todella aloittaa oppimisen. Palaa lehtiartikkeleihin, kirjoihin, nettiin, kun jäät jumiin.  Palaa ongelma-alueisiin, kunnes voit selittää aiheen kokonaan. Yksinkertaista, tiivistä ja käytä analogioita. Toista prosessi samalla, kun yksinkertaistat kieltäsi ja yhdistät faktoja analogien kanssa, jotta ymmärtäisit paremmin. Tiivistä asia tarinaksi.
  4. Voit tämän jälkeen ainakin tuttavillesi, perheellesi, lapsillesi ja naapurin uteliaille kakaroille kertoa asiantuntemuksen syvällä rintaäänellä, miten koronavirus tarttuu. Jos muut eivät ymmärrä kaikkea, mitä sanot, tiedoissasi on vielä täsmentämisen varaa. Perimmäinen testi tietämyksestäsi on kyky välittää se toiselle.

Ja ehkä saat tästä kimmokkeen oppia muitakin, vielä hyödyllisempiä asioita. Tämän mallin avulla voit nopeasti oppia uusia käsitteitä, tuoda esiin tietoaukkoja, joita sinulla on, palauttaa mieleen ideoita, joita et halua unohtaa, tai opiskella tehokkaammin.

Ja voit käyttää samaa periaatetta muutenkin. Kun keskustelet jonkun kanssa ja hän alkaa käyttää sanoja tai suhteita, joita et ymmärrä, pyydä häntä selittämään se sinulle kuin 12-vuotiaalle.

Muistikirjat

Muistikirjat ovat hyvä väline jatkuvaan oppimiseen. Feynman itse oli innokas niiden käyttäjä. Hänellä oli tapana ottaa käyttöön uusi muistikirja, jonka otsikkosivulle hän kirjoitti: Muistikirja asioista, joita en tiedä. Muistikirjan voi varata paikaksi, jossa tietosi kasvavat, jossa voit kehittää ideoitasi ja antaa sen toimia alustana jatkuvalle oppimiselle.

Monet muutkin suuret ajattelijat, keksijät ja innovaattorit ovat käyttäneet muistikirjoja jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen, tunnetuimpina Leonardo da Vinci ja Thomas Edison. Leonardon arvioidaan elämänsä aikana tuottaneen 20 000 – 28 000 sivua muistiinpanoja ja luonnoksia työhön liittyvistä aiheista ja kaikesta muusta, joka häntä kiinnosti. Edison oli yksi tuotteliaimmista muistiinpanojen tekijöistä, joita koskaan on ollut, hänen sanotaan keränneen yli viisi miljoonaa sivua muistiinpanoja.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *