Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Roina – tavarat, jotka heitämme pois.
Tavarat – roina, jonka pidämme.

Vähemmän on enemmän. Sanonnan popularisoi aikanaan minimalistinen arkkitehti Ludwig Mies van der Rohe. Sanonta ei liity matematiikkaan, vaan elämän laatuun.

Mutta onko vähemmän oikeastaan ​​enemmän? Vai onko päinvastainen totta? Onko enemmän ​​vähemmän? Ja kumpi on itseasiassa parempi?

Korona-ajan tilanne

Näin korona-aikana joitakin asioita tekee enemmän kuin ennen ja samoin toisia asioita tekee vähemmän kuin ennen.

Useimmilla on vähemmän suoria sosiaalisia kontakteja kuin ennen koronaa, ja ehkä enemmän epäsuoria, sosiaalisen median kautta tapahtuvia kontakteja. Toisilla on vähemmän työmatkoihin menevää aikaa, ja enemmän aikaa esimerkiksi ulkoilulle. Kun kaupoissa ja ravintoloissa käynnit vähenevät, jää enemmän rahaa muuhun käyttöön.

Näitä esimerkkejä on kaikilla paljon, kun niitä tarkemmin miettii. Nyt onkin hyvä hetki arvioida, onko vähemmän enemmän (tai parempi) vai päinvastoin. Onko elämänlaatu heikentynyt vai parantunut?

Vähemmän vai enemmän?

Olemme taipuvaisia ajattelemaan, että elämä paranee asioita tai tavaroita lisäämällä. Uusi asunto parantaa elämänlaatua. Uusi vaate lisää onnellisuutta. Uusi auto lisää itsetuntoa.

Mutta ihmisen tarpeilla ei ole rajoja. Onnellisuus ei kasva tiettyä rajaa enempää. Meillä tuntuu olevan tietty vakaa onnellisuuden taso, jolla pysymme ja jota ylemmäksi emme normaalisti pääse. Puhutaan onnellisuuden asetusarvosta.

Lisäämisen sijaan kannattaakin kokeilla vähentämistä. Vähemmän on usein enemmän.

Kun omistat vähemmän tavaroita, käytät aikaasi harvempiin asioihin ja tehtäviin sekä vältät kaikkea turhaa, se jättää sinulle enemmän aikaa tehdä jotain merkityksellistä ja enemmän vapautta valita sinulle tärkeitä asioita. Kun vähennät turhasta, se antaa mahdollisuuden osallistua tärkeisiin asioihin ja kehittyä enemmän.

Kun sinulla on enemmän aikaa ja vapautta, sinulla on vähemmän stressiä ja huolia. Koska sinulla on myös enemmän merkitystä elämässäsi, se vähentää tarvetta keskittyä elämässä toisarvoisiin ja turhiin asioihin. Näin enemmän on myös vähemmän.  Enemmän tai vähemmän.

Vähemmän ei kuitenkaan tarkoita ei-mitään. Kukaan ei sano, että sinun piti päästä eroon kaikesta. Päätät itse mitä haluat elämältäsi. Pidä asiat, jotka antavat lisäarvoa, hyötyä tai iloa elämääsi, ja asiat, joista nautit. Kun joku asia ei enää anna sinulle mitään positiivista, anna sen silloin mennä, luovu siitä, vähennä.

Miten vähentää?

Vähentämiseen, minimalismiin, on paljon ohjeita. Tässäkin blogissa asiaa on käsitelty monessa jutussa, esimerkiksi:

Vähemmän on enemmän: eroon monimutkaisuudesta

Siivoa elämäsi. Miten vähemmän on enemmän.

Erilaisia minimalismi-blogeja on sekä suomeksi että muilla kielillä lukemattomia, samoin aiheesta ilmestyneitä kirjoja, tunnetuimpana Suomessakin ehkä Marie Kondon KonMari-opas Siivouksen elämänmullistava taika.

Älä siirrä huomiseksi mitään, minkä voit kokonaan unohtaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *