Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Olemme kaikki viivyttelijöitä

Viivyttely, vetkuttelu, on ongelma, joka vaivaa jopa kaikkein tehokkaimpiakin ihmisiä. Suurin osa ihmisistä viivyttelee. Itse asiassa voi sanoa, että jokainen viivyttelee joskus jossakin asiassa tai tilanteessa. Näin varsinkin kun kyse on asioista, joita emme oikeastaan ​​ole niin innokkaita tekemään. Kukaan meistä ei ole supertehokas 100 prosenttia ajasta. Kroonisia, jatkuvasti viivytteleviä ihmisiä on erään tutkimuksen mukaan noin kaksikymmentä prosenttia.

Miten paljon viivyttely vie aikaa

Brittiläisen tutkimuksen mukaan viivyttelemme keskimäärin 218 minuuttia joka päivä, mikä tarkoittaa 55 päivää menetettyä aikaa vuodessa. Tutkimuksessa havaittiin, että naiset viivyttelevät hieman todennäköisemmin kuin miehet – keskimäärin 26 minuuttia enemmän päivässä.

Television katselun todettiin olevan yleisin viivyttelytaktiikka: keskimääräinen britti vietti tunnin päivä päivässä TV:n ääressä jonkun asian tekemisen sijaan. Toinen oli netti-viivyttely, joka vie 33 minuuttia ajasta, ja sosiaalinen media, joka imee vielä 25 minuuttia päivässä.

Yleisimpien asioiden luettelossa, joita yritämme lykätä, terveyteen ja kuntoiluun liittyvät asiat olivat kärjessä. 47 prosenttia ihmisistä myönsi viivyttelevänsä liikuntaan liittyviä tekemisiä. Työ oli seuraava, ja 26 prosenttia ihmisistä ilmoitti viivyttelevänsä töissä. Henkilökohtaisen talouden hallinta oli kolmas viivyttelyn kohde.

Minkä tyyppinen viivyttelijä olet?

On hyvä tietää, miten itse viivyttelee eri tilanteissa, mikä tyyppi on, jotta voi parantaa tapansa. Viivyttelyn syitä on paljon, samoin tapoja ja muotoja, joissa viivyttely ilmenee. Jos tuntee viivyttelyn ongelman koskettavan itseään, voi olla hyvät pyrkiä tunnistamaan oma viivyttelijätyyppinsä. Tällöin on myös helpompi löytää viivyttelyyn mahdollisesti liittyviin ongelmiin ratkaisuja. Viivyttelykin on tapa, josta voi päästä eroon.

Perfektionisti

Perfektionisti haluaa täydellisyyttä. Perfektionisti pelkää aloittaa tehtävän, koska hän stressaantuu yrittäessään saada kaikki asiat tehtyä oikein. Hän kiinnittää liian paljon huomiota pieniin yksityiskohtiin. Hän voi takertua prosessiin myös aloittamisen jälkeen, koska hän on liian peloissaan siirtyäkseen eteenpäin. Tämän takia hän ei usein tee asioita loppuun, koska etsii ikuisesti täydellistä muotoa, ajoitusta tai lähestymistapaa. Asian viimeistelyn sijaan perfektionisti voikin ajautua loputtomaan lisäysten, muokkausten ja poistojen kierteeseen. Tehtäviä ei usein viedä kokonaan loppuun, koska perfektionistin silmissä asiat eivät ole koskaan tarpeeksi täydellisiä.

Unelmoija

Unelmoija on henkilö, joka nauttii ihanteellisen lopputuloksen haaveilusta enemmän kuin varsinaisesta tekemisestä. Hän on usein erittäin luova, mutta hänen on vaikea todella tehdä asioita. Unelmoija pysytteleekin mieluummin unelmointivaiheessa, hänellä ei itse asiassa usein ole todellista aikomusta tehdä mitään. Tällä tavoin hänen ei tarvitse olla tekemisissä minkään negatiivisen tai stressiä aiheuttavan kanssa.  Valitettavasti hänen tavoitteensa pysyvätkin vain unelmina, eikä hän koskaan saa aikaan mitään todella merkittävää.

Suunnittelija

Suunnittelija vie unelmoinnin astetta pidemmälle, hän tekee konkreettisia suunnitelmia, mutta varsinaiseen tekemiseen hänelläkin on vaikeuksia päästä. Tunnetun sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittelija yrittää toteuttaa koko asian suunnittelulla, mutta hyvätkään suunnitelmat eivät vielä ole toteutusta. Suunnitelman jatkuva parantaminen vain lykkää toteutusta edelleen.

Välttelijä

Välttelijä pelkää suorittaa tehtäviä, joita hän ei mielestään pysty kunnolla tekemään. Välttelijä on omaksunut periaatteen, että kun ei tee mitään, pahoja asioita ei tapahdu. Hän mieluummin lykkää työtä kuin antaa muiden arvioida, jos ja kun hän tekee virheitä. Välttelijä on kehittänyt itselleen pelon virheiden tekemisestä tai asian tekemisestä väärin. Hän pelkää ymmärtävänsä asian väärin tai tekevänsä virheen, ja estääkseen tämän välttää tekemästä mitään. Loppujen lopuksi hän voi tehdä muutamia virheitä – mutta saavuttaa myös vähän tuloksia.

Kiireinen

Kiireisellä on vaikeuksia tai häneltä puuttuu kykyä priorisoida tehtäviä, koska hänellä on joko liian monta asiaa työn alla tai hän ei halua tehdä mitä vain. Hän tekee sen, mikä hänestä tuntuu, että pitäisi tehdä, sen sijaan, että miettisi perusteellisesti sen, mitä on todella tehtävä.  Joskus hänen on vaikeaa selvittää, mistä aloittaa, jolloin hän ei tee mitään. Hän ei aina myöskään osaa valita hänelle parhaiten sopivaa tehtävää ja yksinkertaisesti lykkää päätöksentekoa. Tämän takia kiireinen yleensä tekee paljon helppoja asioita, joilla ei ole paljon merkitystä. Hän ahertaa jatkuvasti näiden parissa, mutta unohtaa tai lykkää kiireelliset, todella vaikuttavat työt.

Riskinottaja

Riskinottaja lykkää tarkoituksella työtä viime hetkeen. Hän uskoo, että määräaika voi pakottaa hänet aikanaan tekemään työn paremmin ja nopeammin. Sen sijaan, että hänellä olisi selkeä aikataulu työn loppuun saattamiseksi, hän mieluummin nauttii ajastaan tekemällä omia juttujaan ennen määräajan päättymistä. Hänen mielestään määräajat (kriisit) ovat kiehtovia ja uskoo toimivansa parhaiten, kun hänet pakotetaan tekemään työ kiireessä ja paineen alla. Usein hän kuitenkin joutuu uhraamaan työnsä laadun kiireen takia, kun hän onnistuu selviytymään vain valvomalla lopuksi öitään asian parissa.

Vieroksuja

Eteen tulee joskus asioita, joita kukaan täysijärkinen tai ajatteleva ihminen ei mielellään tee, esimerkiksi kesämökin ulkohuussin tyhjennys. On paljon muitakin tehtäviä, joiden tekeminen todella ”haisee”.  Moni lykkää hammaslääkäriin menoa mahdollisimman pitkään. Vieroksuja vihaa asiaa, mitä pitäisi ryhtyä tekemään tai pitää sitä tyhjänpäiväisenä, epämiellyttävänä tai turhana. Silloin on vaikea motivoitua asian aloittamiseen ja sitä lykätään mahdollisimman pitkälle.

Älä koskaan lykkää huomiseksi sitä, minkä voit yhtä hyvin tehdä myös ylihuomenna. Mark Twain

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *