Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Aloittaminen on kolmasosa työstä. Irlantilainen sananlasku

Jokaisella asialla on alkunsa. Kaikki alkaa joskus jostakin.

Maailma sai nykyteorian mukaan alkunsa alkuräjähdyksessä. Oliko jotain ennen tuota räjähdystä ja mikä sen aiheutti, siihen ei nykytiede osaa vastata.

Mutta kaikki se mitä nyt näet ympärilläsi, mitä kuulet ja tunnet, ja paljon muutakin, minkä havaitsemiseen eivät aistisi riitä, sai alkunsa tuolloin. Ja se, mitä tapahtui noina ensimmäisinä hetkinä noin 15 miljardia vuotta sitten, alkoi muokata maailmaa sellaiseksi kuin se nyt on.

Mutta ei tarvitse mennä ajassa noin kauas, jotta pystyisi huomaamaan, miten merkityksellistä alku ja aloittaminen on.  Alku vaikuttaa kaiken, kaikkien ilmiöiden ja ihmisten tekojen kulkuun ja lopputulokseen enemmän kuin osaamme tai muistamme aina arvioidakaan.

Aloittaminen on jokapäiväistä, aloitat joka päivä paljon asioita. Ennen kuin mitään tapahtuu, ennen kuin saat tuloksia aikaan, sinun pitää aloittaa.

Harvoin tulemme kuitenkin miettineeksi, mitä aloitamme, miksi aloitamme, milloin aloitamme tai miten aloitamme.

Aloittaminen on kuitenkin monessa asiassa kaikkein tärkein vaihe, esimerkiksi niinkin arkisen asian kuin elämämme jokaisen päivän kohdalla.

Miten aloitat päiväsi

Se tapa ja ne rutiinit, joilla aloitat aamulla päiväsi, voivat olla ratkaisevia koko loppupäivän sujumiselle. Päivän ensimmäisillä tunneilla voi vaikuttaa koko päivään. Aamun sävy ja vire määrittelee usein koko päivän vireen.

Menestyneillä ihmisillä on omat aamurutiininsa, joita he noudattavat säännöllisesti ja joilla he saavat aikaan tuloksia päivänä mittaan. Rutiinit ovat hyvin erilaisia, niihin sisältyy nouseminen hyvin aikaisin, meditaatiota, kuntoilua, terveellinen aamiainen, jne. Mutta tärkeintä on löytää juuri itselleen sopivat tavat aloittaa päivä, jonka päätyttyä illalla olet tyytyväinen tekemisiisi.

Päivä kannattaa kuitenkin itse asiassa aloittaa jo edellisenä iltana. Ensimmäiset askeleet aloittaa päivä oikealla tavalla ovat suunnitella jollakin tavalla seuraavan päivän tehtäviä ja mennä ajoissa nukkumaan, riittävän unen takaamiseksi.

Myös tarinassa alku on tärkeä

Kaikki tarinat, puheet, artikkelit, esitykset, romaanit ja näytelmät voidaan perinteisesti jakaa kolmeen osaan: alku, keskiosa ja loppu.

Kaikilla osilla on tietysti oma tärkeä tehtävänsä, ja ilman niiden yhteensopivaa laadukkuutta puhe, artikkeli tai tarina on vaillinainen ja epäonnistuu tehtävässään. Mutta alku on ratkaiseva, ilman ehjää ja vetävää alkua kaikki muu jää tyhjän päälle ja usein ilman kuulijaa tai lukijaa.

Tarinan alku on tärkeä, koska se antaa kuulijalle tai lukijalle kuvan siitä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Jos alku ei tavoita häntä, niin ei ole väliä kuinka hieno keskiosa ja loppu ovat, ihminen on jo laskenut kirjan kädestään ja päättänyt tehdä jotain muuta tai sulkenut TV:n tai vaihtanut kanavaa.

Esimerkiksi kirjan alku, muutama ensimmäinen lause, kappale tai sivu ovat jo ratkaisevia myös siinä, kuinka kirjoittaja saa kustantajan kiinnostumaan tarinasta, jotta kirja yleensä pääsee markkinoille.

Kuuluisia kirjan aloituksia ovat esimerkiksi seuraavat:

”Vuosia myöhemmin, seistessään teloitusryhmän edessä, eversti Aureliano Buendía muisti kaukaisen illan, jolloin hänen isänsä vei hänet tutustumaan jäähän.” Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys.

”Kun Gregor Samsa eräänä aamuna heräsi levottomista unista, huomasi hän muuttuneensa vuoteessa suunnattomaksi syöpäläiseksi.” Franz Kafkan Muodonmuutos.

”Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi.” Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla.

Yrityskin pitää aloittaa hyvin

Jokainen yritys on omanlaisensa, mutta on eräitä asioita, jotka jokaisen uuden yrityksen pitää hoitaa hyvin aloittaessaan toimintansa. Monien huippuyritysten perustamisessa (mm. Paypal ja Facebook) mukana ollut sijoittaja Peter Thiel on tuonut tämän esiin hänen mukaansa kutsutussa Thielin laissa: Perustamisvaiheessa asiansa sotkenutta startup-yritystä ei voi korjata.

Yrityksen perustajan tai perustajien ensimmäinen tehtävä onkin tehdä aloittamiseen liittyvät asiat oikein, koska mitään erinomaista ei voi rakentaa vialliselle perustalle. Esimerkiksi startup- yrityksissä on todettu, että perustamistiimi on tärkein yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa yrityksen menestymiseen. Silloin ensimmäinen ja kriittisin päätös aloittamisvaiheessa on, kenen kanssa aloittaa yritys. Kumppanin valinta on kuin avioliiton solmiminen, ja ristiriidat yrityksen perustajien kesken ovat myrkkyä yrityksen menestymiselle.

Ja vaikka menestyksestä sanotaan, että se on maraton, ei pikamatka, huono alku voi tehdä myös menestyksestä vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Oppiminen alkaa perusasioista

Aloittamisessa kannattaa muistaa, että meidän on opittava kävelemään ennen kuin voimme juosta.

Kaikki oppiminen perustuu aikaisemmin opitulle. Siksi on tärkeää, että aluksi opitaan perusasiat mahdollisimman hyvin. Perustiedot ovat sitten rakennuspalikoita ymmärryksen kasvulle. Kun perusasiat oppii aluksi hyvin, ne palautuvat myöhemmin automaattisesti ja niitä voi käyttää uuden oppimiseen. Jos perusasioita ei opi alussa kunnolla, niiden etsiminen ja palauttaminen mieleen myöhemmin hidastaa uusien käsitteiden ja asioiden oppimista ja omaksumista.

Perusasioiden hallitseminen ennen aloittamista koskee kaikkia asioita. Vaikka olisit leipomassa kakkua, sinulla pitää olla tietyt perusasiat hallinnassa ennen aloittamista. Sinulla pitää olla resepti ja sen vaatimat ainesosat esillä. Ja sinulla pitää olla ymmärrys ja kokemusta mitä kaikki asiat leipomisprosessissa tarkoittavat, muuten kakusta voi tulla vain pannukakku. Jos et ole valmis alussa, monet asiat voivat mennä pieleen.

Aloittaminen on tärkeää eri vaiheissa

Jonkin toiminnan, liittyy se sitten työhön, harrastuksiin tai sosiaaliseen elämään, eri vaiheisiin liittyy erilaisia alkuja, uuden vaiheen tai osan aloittamisia. Tyypillinen esimerkki on golf.

Se miten aloitat golfin pelaamisen yleensä, tai miten aloitat yhden golf-kierroksen tai miten aloitat yhden golf-lyönnin, ovat ratkaisevia onnistumisellesi. Jos aloitat golfin pelaamisen ilman asiantuntevaa opastusta, se tulee vaikuttamaan peliisi negatiivisesti koko golf-urasi ajan. Kun olet muutaman vuoden pelannut väärällä tekniikalla ja huomaat kehityksesi pysähtyvän matalalle tasolle, on hyvin vaikeaa aloittaa uudelleen ja pyrkiä oppimaan oikeat liikeradat. Sinun on ensin opittava pääsemään irti vanhoista ennen kuin voit omaksua uudet, oikeat tekniikat.

Samoin yhden golfkierroksenkin voi aloittaa oikein tai väärin. Ilman riittävää lämmittelyä, fyysistä veryttelyä ja erilaisten lyöntien läpikäyntiä harjoitusalueella kierroksesta ei tule niin hyvää kuin se voisi olla. Ammattilaispelaajat käyttävät rutiininomaisesti alkuveryttelyyn ja lämmittelyyn harjoitusalueilla 1–2 tuntia ennen pelin aloittamista.

Myös yhden golflyönnin, swingin aloittamisen ensimmäiset vaiheet ovat ratkaisevia koko lyönnin onnistumiselle. Se, minkälainen on aloitusrutiinisi, minkälaisen mielikuvan muodostat tarvittavasta lyönnistä, miten otat alkuasennon, miten tähtäät kohteeseesi, minkälainen on otteesi mailasta, miten aloitat mailan taakse viennin, kaikki nämä yhdessä ovat useimpien golfammattilaisten ja valmentajien mielestä lyönnin kriittisimmät alkuvaiheet.

On kaksi virhettä, jotka voit tehdä tielläsi totuuteen – et mene perille etkä aloita. Buddha

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *