On paljon erilaisia elämänohjeita ja toimintasääntöjä, jotka leviävät kuin, no vaikka koronavirus, julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Niitä toistetaan ja niiden noudattamisen erinomaisista tuloksista kerrotaan hienoja menestystarinoita.

Ja varmaan totta ainakin toinen puoli. Mutta toinen puoli voikin sitten olla tarua.

Eräs tällainen laajalle levinnyt sääntö on viiden sekunnin sääntö.

Siitä on itse asiassa olemassa ainakin kolme eri versiota, kaikki vähän eri tilanteisiin.

Viidessä sekunnissa ehtiikin jo tehdä tai tapahtua paljon.

  1. Viiden sekunnin sääntö, ruoka ja bakteerit

Tämän lähinnä kaupunkilegendaa olevan säännön mukaan lattialle pudonneen ruoan voi poimia syötäväksi, jos ehtii tehdä sen alle viidessä sekunnissa. Säännön takana on ajatus, että viiden sekunnin aikana bakteerit ja lika eivät ehdi tarttua ruokaan.

Yhdysvaltalaisessa Rutgersin yliopistossa tehdyt kokeet osoittivat kuitenkin, ettei viiden sekunnin sääntöä kannata uskoa. Joissakin tapauksissa bakteerit tarttuvat ruokaan jopa jo ensisekunnilla.

Tutkimuksessa selvisi, että bakteerien siirtymiseen vaikuttavat esimerkiksi ruoan kosteus, pinnan materiaali ja kontaktiaika.

  1. Laske viiteen: Mel Robbinsin viiden sekunnin sääntö

Yhdysvaltalainen Mel Robbins on kirjailija, puhuja ja televisio-esiintyjä. Hänellä oli työuransa alkuvaiheessa tapana torkuttaa pitkään herätyskelloa ja lykätä ylös nousemista jatkaakseen uniaan. Eräänä aamuna hän kuitenkin toimi avaruussukkulan lähtölaskennan tavoin. Hän laski päässään numerot viidestä alaspäin 5, 4, 3, 2, 1, nousi ylös ja aloitti aamutoimet.

Robbins tajusi yrittäessään muuttaa tapojaan ja päästä eroon huonoista tavoista, että vietämme liikaa aikaa ajattelemalla, ja liian vähän aikaa todella toimimalla ajatustemme mukaan. Hän huomasi myös tutkiessaan ihmisen käyttäytymistä, kuinka kriittinen ensimmäiset 5 sekuntia ovat päätöksenteon kannalta. Kun ajattelemme tehdä jotain, mitä kauemmin odotamme sen tekemistä, sitä epätodennäköisempää on, että todella teemme sitä. Jos toimimme viiden ensimmäisen sekunnin aikana, sitä motivoituneempina olemme. Mutta joka sekunti ensimmäisten 5 sekunnin jälkeen motivaatiomme ja toimintamme todennäköisyys katoavat hitaasti.

Robbins kutsuu tätä rohkeuden päätökseksi: ”Kun toimit rohkeasti, aivosi eivät ole mukana. Sydämesi puhuu ensin ja sinä kuuntelet.”

Viiden sekunnin sääntö auttaa sinut liikkeelle ja toimimaan. Mutta, kuten varmaan jo moni ehti ajatella, pitäisi myös olla suhteellisen varma, että toiminta on oikeansuuntaista. Muuten nopeus voi kostautua.

  1. Sano ei: Charlie Mungerin viiden sekunnin sääntö

Melko tavalla vastakkainen Robbinsin sääntöön on tunnetun yhdysvaltalaisen sijoittajan  Charlie Mungerin nimiin pantu viiden sekunnin sääntö.

Kun sinulla on paljon töitä ja ajateltavaa, kaikkiin pyyntöihin suostuminen ei ole järkevää eikä mahdollista. Jotta voisit keskittyä todella tärkeisiin asioihin, monista muista pitää kieltäytyä. Kieltäytymiseen liittyy kuitenkin negatiivinen ja joskus jopa aggressiivinen sävy. Kyllä on positiivinen sana, mutta sen vaikutus omaan hyvinvointiisi ei välttämättä ole sitä. Ylimääräiset asiat kuormittavat ja lisäävät stressiä. Siksi kannattaa opetella Charlie Mungerin esiintuoma menettely. Kun sinulta pyydetään palvelusta, mieti asiaa viisi sekuntia ja päätä vasta sen jälkeen. Ja vastaa useimmiten ei.

Kieltäytyminen turhista asioista ja asioiden paneminen tärkeysjärjestykseen ovat tärkeitä taitoja, joita kannattaa harjoitella.

Jos sinulla on rohkeutta aloittaa, sinulla on rohkeutta menestyä. Mel Robbins

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *