Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Ajattelumme on urautunutta, käytämme toistuvasti samoja vuosien mittaan omaksumiamme tapoja ajatella, ajattelumalleja. Kun ura alkaa olla kovin syvä, emme enää näe sen pohjalta maailmaa sellaisena kuin se todella on.

Voit yrittää päästä tästä urautumisesta eroon esimerkiksi lukemalla uusia, erilaisia kirjoja ja lehtiä, katsomalla erilaisia elokuvia tai näytelmiä ja tapaamalla erilaisia, toisin ajattelevia ihmisiä.

Voit myös tietoisesti etsiä ja kokeilla erilaisia tapoja ajatella, erilaisia ajattelumalleja ja katsoa tuovatko ne mukanaan uudenlaisia näkemyksiä, ahaa-ilmiöitä, uusia lähestymistapoja ja virkistäviä kokemuksia tai parempia päätöksiä.

Tässä muutamia tutustumisen ja ehkä kokeilemisen arvoisia ajattelun työkaluja, yksinkertaisia ajattelumalleja.

Leipurin tusina: Leipurin tusina on kolmetoista. Avain hyvään suhteeseen ja vieraanvaraisuuteen on ilahduttaa ystäviä, vieraita tai asiakkaita odottamattomalla lahjalla. Jos johdat hotellia, jätä suklaata sängylle. Jos pyörität leipomoa, anna asiakkaillesi yksi leivos yli tilauksen. Anna jotain ylimääräistä, se tekee vaikutuksen ja jää mieleen.

Hormeesi: Pienellä annoksella jotain voi olla päinvastainen vaikutus kuin suurella annoksella. Hieman stressiä pitää sinut vireänä, mutta paljon stressiä on huono sinulle. Painojen nostaminen 30 minuuttia päivässä on hyvä sinulle, mutta kuusi tuntia päivässä aiheuttaa vahinkoa lihaksissa. Stressaa itseäsi, mutta ei liikaa.

Hockin periaate: Yksinkertainen, selkeä tarkoitus ja periaatteet synnyttävät monimutkaista ja älykästä käyttäytymistä. Monimutkaiset säännöt ja määräykset synnyttävät yksinkertaista ja typerää käytöstä.

Parkinsonin laki: Työ laajenee täyttämään käytettävissä olevan ajan. Ihmiset eivät halua näyttää laiskoilta, joten he löytävät ylimääräisiä asioita tehtäväksi, vaikka ne ovatkin tyhjänpäiväisiä. Jos sinulla on kuusi kuukautta aikaa suorittaa projekti, se kestää kuusi kuukautta.

Occamin partaveitsi: Jos on olemassa useita selityksiä, miksi jotain tapahtui ja ne ovat yhtä vakuuttava, oleta, että yksinkertaisin on totta. Kun etsit totuutta, poista tarpeettomat oletukset. Luota vähimmän monimutkaiseen vastaukseen.

Hickamin lausuma: Vastakkainen Occamin partaveitselle. Monimutkaisessa järjestelmässä ongelmilla on yleensä useita syitä. Esimerkiksi lääketieteessä ihmisillä voi olla monia sairauksia samanaikaisesti.

Havaittavuus: Olemme sokeita sille, mitä emme voi mitata. Kaikkea, millä on merkitystä, ei voi mitata, eikä kaikella, mitä voidaan mitata, ole merkitystä. Mutta ihmiset hallitsevat, mitä he voivat mitata, joten yhteiskunta toistaa samat virheet.

Gallin laki: Monimutkaisen järjestelmän, joka toimii, on aina todettu kehittyneen yksinkertaisesta järjestelmästä, joka toimi. Monimutkainen järjestelmä, joka on suunniteltu alusta alkaen tyhjästä, ei koskaan toimi ja eikä sitä voi paikata, jotta se toimisi. Sinun täytyy aloittaa uudelleen toimivan yksinkertaisen järjestelmän pohjalta.

Henkilökohtainen monopoli: Yritykset palkitsevat yhdenmukaisuudesta, mutta Internet palkitsee ihmisiä, jotka ovat ainutlaatuisia. Jos työskentelet luovalla alalla, pyri olemaan ainoa henkilö, joka tekee mitä teet. Etsi oma tyylisi ja toimi sen kanssa. Luo itsellesi kiinteää henkistä omaisuutta.

Konsensuksen paradoksi: Muinaisen juutalaisen lain mukaan, jos epäilty todettiin syylliseksi jokaisen tuomarin toimesta, häntä pidettiin syyttöminä. Liian suuri yhteisymmärrys merkitsi systeemistä virhettä oikeusprosessissa. Yksimielinen sopiminen johtaa joskus huonoihin päätöksiin.

Osaamisalue: Määritä tietosi rajat. Vihje: rajat ovat pienemmät kuin luulet. Tämä johtuu siitä, että asiantuntijana oleminen yhdellä alueella ei tee sinusta asiantuntijaa missään muussa. Ole selvillä siitä, mitä tiedät, ja mitä et tiedä.

Poistaminen (Via Negativa): Kun meillä on ongelma, meidän luonnollinen vaistomme on ottaa käyttöön joku uusi tapa tai ostaa jotain korjaamaan se. Mutta joskus voit parantaa elämääsi vähentämällä asioita. Esimerkiksi ruuat, joita vältät ovat tärkeämpiä kuin ruuat, joita syöt.

Vaihtoehtoiskustannus: Lukemalla tämän jutun, valitsit olla lukematta jotain muuta. Kaikki mitä teemme on tällaista. Yhden asian tekeminen vaatii luopumista toisesta. Aina kun nimenomaisesti päätät tehdä yhden asian, päätät epäsuorasti olla tekemättä toista asiaa.

Ajattelumallin murtaminen on vaikeampaa kuin atomin halkaiseminen. Albert Einstein

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *