Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Oletko miettimässä, suunnittelemassa tai kohta aloittamassa jotain uutta elämässäsi?

Oletko aloittamassa esimerkiksi kuntoilua, laihduttamista, meditointia, lukemista, uutta harrastusta, kirjan kirjoittamista, säästämistä tai sijoittamista, tai jotain muuta.

Yleensä ajatellaan, se on jopa eräänlainen myytti, että kun aloittaa jotain, se pitää tehdä isosti. Sinun pitää ajatella ja asettaa kovia tavoitteita, unelmoida suurista saavutuksista ja nähdä itsesi voittajana/laihana/huippukuntoisena/viisaana/kielitaitoisena/ hyväpalkkaisena/suurena johtajana/menestyneenä ja toimia sen mukaisesti.

Suurien tavoitteiden ongelma

Mutta suurin virhe, jonka ihmiset tekevät aloittaessaan jotain uutta onkin juuri se, että he pyrkivät heti korkealle tai täydellisyyteen. Tavoitteet ovat liian vaikeita.

Bill Gates on sanonut: ”Useimmat ihmiset yliarvioivat, mitä he voivat tehdä yhden vuoden aikana, ja aliarvioivat sen, mitä he voivat tehdä kymmenessä vuodessa.” Samoin voisi sanoa, että yliarvioimme, mitä voimme tehdä kuukaudessa, ja aliarvioimme sen, mitä voi tehdä vuodessa.

Ihmisillä on taipumus haluta tuloksia välittömästi ja seurauksena on, että vaadimme itseltämme liian paljon liian aikaisin. Ihmiset asettavat usein itselleen suuria tavoitteita ja haluavat saavuttaa ne nopeasti.

Vaikka emme ole vuosikausiin tehneet mitään kuntomme hyväksi, suunnittelemme silti käyvämme kuntosalilla viisi kertaa viikossa kahden tunnin ajan. Ja aloitamme heti ensi maanantaina.

Aloita pienesti

Menestymisessä tarvitaan suuria unelmia ja visioita. Rohkeat tavoitteet voivat olla innostavia ja motivoivia, mutta niistä voi myös tulla valtava este.

Vaikka ei ole mitään vikaa ajatella suuresti, jonkun toiminnan aloittamisessa avainasia on usein vain aloittaa. Pienesti aloittaminen on helpompaa, ja usein muutenkin järkevämpää kuin aloittaa suureellisesti.

Kuntosalilla käyminenkin on parasta aloittaa vähän kerrallaan, ehkä tunti kerralla 3 kertaa viikossa. Jos aloitat isosti, on olemassa erittäin suuri vaara, että et jaksa tai pysty tekemään sitä kovin pitkään.

Pienesti aloittamisessa on monia etuja: se vaatii vähemmän aikaa ja energiaa, estää ylivoimaisuuden tunteen ja halvaantumisen, lisää itseluottamustasi ja muutosnopeuttasi, vähentää riskejä ja antaa sinulle välitöntä palautetta ja on ensimmäinen askel.

Kun tehtävä tuntuu helpolta, sen aloittamiseen ei ole suurta henkistä kynnystä. Jos asetat itsellesi kovin suuren tavoitteen, tehtävän aloittaminen voi tuntua ahdistavalta. Jos et usko täysin, että tavoitteesi on saavutettavissa, et ehkä koskaan aloita sitä.

Jos tavoite on suuri, se kannattaa pilkkoa pieniin osatavoitteisiin ja aloittaa niiden toteutus yksi kerrallaan. Jos aiot kirjoittaa kirjan, helppo ja pieni tapa aloittaa on kirjoittaa yksi sivu päivässä. Ja jos tavoitteesi on siivota kotisi ja päästä eroon turhista tavaroista, aseta puhelimeesi hälytys, joka muistuttaa sinua poistamaan yhden turhan tavaran päivittäin.

Kun aloittaa pienesti ja saavuttaa ensimmäisiä tavoitteita, se lisää motivaatiota ja halua jatkaa. Haluat saavuttaa enemmän ja saavutat enemmän. Syntyy onnistumisten kierre, jota kannattaa myös juhlia.

Jos aloitat pienesti ja epäonnistut, et ole kuitenkaan menettänyt paljon. Olet sen sijaan oppinut jotain.

Aloita sijoittaminen pienesti

Sijoittaminen on alue, jossa pienesti aloittaminen sopii erinomaisen hyvin. Useimmat sijoittaja tekevät aloittaessaan virheitä. Jos kuitenkin aloittaa pienillä summilla, virheet ja niistä aiheutuvat mahdolliset riskit ja tappiot ovat myös pieniä. Mutta virheistä oppii ja vähitellen tietojen ja taitojen karttuessa sijoitusten kokoa voi kasvattaa.

Ja sijoittamisessa kannattaa muistaa korkoa korolle ilmiö, jota Albert Einsteinin kerrotaan kutsuneen maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Pienillä sijoituksilla saa vuosikymmenien kuluessa isot tuotot. Pienikin sijoitus yksinään voi jo ääritapauksessa tuoda merkittävän voiton. Esimerkiksi   10 000 euron sijoitus suoratoistopalveluiden markkinajohtaja Netflixiin olisi kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana  752 218 euroon.

Aloita yritys pienesti

Myös yritystoimintaan soveltuu pienesti aloittaminen. Menetelmänä on ollut: aloita pienestä, kokeile, ota opiksi, kokeile jotain muuta, opi, kehity. Aseta pieniä, hyvin vaatimattomia tavoitteita. Monet suuria asioita saavuttaneet ihmiset ja yritykset kuten Google eivät aina olleet suuria. Kerran he olivat vain kaksi kaveria autotallissa.

Sergey Brin ja Larry Page eivät päättäneet perustaa suurta yritystä, he halusivat aluksi vain tehdä paremman hakumenetelmän. Perustajien ajatus oli yksinkertaisesti luoda hakusivusto, joka toimisi. Ennen kaikkea he olivat päättäneet tehdä sivuston, joka oli helppo käyttää. He istuivat yhdessä ratkaistakseen mielenkiintoisen ongelman ja törmäsivät hienoihin ideoihin.

Ja se johti heidät johonkin, mitä kukaan ei olisi voinut kuvitella. Googlen (nykyään emoyhtiö Alphabet) markkina-arvo on nyt (2020) yli 1000 miljardia dollaria.

On tietysti myös asioita, joita ei voi aloittaa tai tehdä pienissä osissa. Kuten David Lloyd George on sanonut: ”Älä pelkää ottaa suurta loikkaa tarvittaessa. Et voi ylittää rotkoa kahdella pienellä askeleella.”

Eteenpäin pääsemisen salaisuus on aloittaminen. Aloittamisen salaisuus on monimutkaisten ylivoimaisten tehtävien jakaminen pieniksi hallittaviksi tehtäviksi ja aloittaminen ensimmäisestä. Mark Twain

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *