Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kun tapaat jonkun ihmisen, tutun tai tuntemattoman, kysyt varmaan usein: mitä kuuluu? Se onkin hyvä avaus keskinäiseen kanssakäymiseen.

Mutta joskus kannattaisi pysähtyä ja kysyä myös itseltään: mitä minulle kuuluu? Se voisi panna hetkeksi tavalliset arkeen ja työhön liittyvät ajatukset sivuun, ja kohdistaa ne oman elämäntilanteen syvällisempään arviointiin. Missä olen ja mihin olen menossa? Olenko tyytyväinen tilanteeseeni ja elämääni? Mitä kaipaan, mitä voisin tehdä toisin?

Eräässä vaiheessa työuraani ajoin pitkiä matkoja asiakkaiden luokse ja kun saavuin perille, jouduin joskus miettimään, miten oikein päädyin sinne. Olin ajanut matkan niin ajatuksissani, etten muistanut matkasta juuri mitään.

Samalla tavalla meille voi käydä omassa elämässämme, toimimme ikään kuin autopilotilla, ja kadotamme innostuksen ja tavoitteet matkan varrella. Sitten jostain syystä pysähdymme ja ihmettelemme, miten me tähän olemme tulleet.

Siksi oma toiminta, sen tulokset ja suunta kannattaa välillä kyseenalaistaa ja pohtia, mitä pitäisi tai voisi tehdä toisin tai paremmin.

Applen suuruuden luojasta Steve Jobsista kerrottaan, että hän esitti itselleen joka aamu peilin edessä filosofisen kysymyksen: ”Jos tänään olisi elämäni viimeinen päivä, haluanko tehdä sen, mitä aion tehdä tänään?” Hän on kertonut myös, että jos vastaus oli ”ei” liian monena aamuna peräkkäin, hän tiesi, että hänen oli muutettava jotain.

Kysymys panee todella syvällisesti miettimään, onko oikealla tiellä ja oikealla asialla.

Samantapaista keinoa itsetuntemuksen ja myös tehokkuuden lisäämiseen kerrotaan Benjamin Franklinin käyttäneen. Päivänsä alussa Franklin kysyi itseltään: ”Mitä hyvää teen tänä päivänä?” Ja ennen kuin hän meni nukkumaan illalla, hän kysyi: ”Mitä hyvää olen tehnyt tänä päivänä?”

Ota käyttöön oma kysymyksesi

Itseltään kysymisen ei tarvitse olla näin syvällistä, ainakaan joka päivä, mutta tiettyjä itsestään selvinä pitämiäsi asioita kannattaa kyseenalaistaa silloin tällöin. Pidä vaikka joka viikko, työviikon lopuksi tai jos et ole työelämässä, viikonloppuna tuumaustauko, kyselyhetki itsellesi: Menikö viikko niin kuin olin suunnitellut tai halunnut? Mikä oli hienoa, missä onnistuin, ja mikä ei niin hienoa, missä mokasin? Mistä olen kiitollinen? Mitä opin?

On myös hyväksi havaittu keino lisätä tehokkuutta, jos sinulla on jo aamulla kirjoitettuna esimerkiksi yksi tai korkeintaan kolme tärkeää tavoitetta, jotka haluat saavuttaa tuona päivänä. Senkin voi pukea kysymyksen muotoon: Mikä on tämän päivän tärkein tavoite?

Ja ennen viikon alkua voit vastaavasti kysyä: Mitä aion saavuttaa tällä viikolla, mitkä ovat tavoitteeni, mistä voin olla tyytyväinen viikon loputtua? Miten aion olla parempi ihminen viikon kuluttua?

Vuoden lopussa ja uuden vuoden alussa voit vastaavasti kysyä itseltäsi menneen vuoden ja tulevan vuoden asioista. Näihin kysymyksiin kannattaa myös varata enemmän aikaa kuin yhden päivän tai viikon kohdalla.

Omaa itsetuntemustaan voi myös kehittää pohtimalla seuraavan tyyppisiä kysymyksiä:

 

Kysymykset ovat vastaus. Zig Ziglar

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *