Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Facebook-koukku ei ole vahinko, vaan oman alansa huipputekijöiden tarkkaan rakentama lopputulos. Ronja Salmi

Oletko some- tai kännykkäriippuvainen tai Facebook-koukussa.

Todennäköisesti olet, jos sinulla on älypuhelin. Sosiaalipsykologi Suvi Uskin mukaan kännykkäriippuvuus on ongelma noin 90 prosentille ihmisistä, joilla on älypuhelin.

Tiedätkö miten paljon aikaa käytät erilaisten puhelimen sovellusten kanssa päivittäin? Mikä on sinun ruutuaikasi?

Monella puhelimen käyttö ja nimenomaan sosiaalisen median seuranta on mennyt ”överiksi”.

Se haittaa sekä työntekoa että nukkumista, nukkumista erityisesti lapsilla ja nuorisolla.

Jos töissään tarvitsee sosiaalista mediaa, tilanne on ei ole helppo. Silloin somea ei voi hylätä kokonaan, mutta kissavideoiden katselu ei yleensä ole työhön liittyvää.

Omasta someriippuvuudesta kannattaa alkaa huolestua, jos huomaa sen vaikuttavan yöuneen tai työn tehokkuuteen ja tuloksiin.  Myös silloin voi olla tsekkauksen paikka, jos joku muu huomauttelee somessa roikkumisesta.

Paitsi oman puhelimen ruutuaikaseurannalla, tilannetta voi tarkastella tähän tarkoitukseen kehitetyillä testeillä, esimerkiksi A-klinikkasäätiön julkaisemilla Facebook-riippuvuustestillä tai nettiriippuvuustestillä.

Älypuhelimilla on todettu olevan monia negatiivisia puolia. Niiden sanotaan jopa tekevän meistä tyhmempiä. Se johtuu puhelimiin uhrattavasta turhasta, passiivisesta ajankäytöstä, puhelimien aiheuttamista jatkuvista keskeytyksistä ja myös muistin huononemisesta, koska turvaudumme liikaa puhelimen muistiin, ulkoistamme muistamisen emmekä harjoita omaa muistiamme lainkaan.

Myös keskittymisemme ja keskittymiskykymme heikkenevät. Monet valittavat nykyään, etteivät he pysty enää esimerkiksi lukemaan kirjoja, se vaatii liian pitkää yhtäjaksoista keskittymistä.

Asialle voi tehdä jotain

Jos/kun et halua kokonaan luopua somesta tai älypuhelimesta, riippuvuutta ja niihin käytettävää turhaa aikaa sekä omaa tyhmenemistä voi yrittää vähentää monellakin konstilla:

Keskimääräinen älypuhelimen käyttäjä tarkistaa laitteensa kuuden ja puolen minuutin välein. Arianna Huffington

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *