Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Korona-virusta eli Covid 19 -pandemiaa on julkisuudessa kuvattu tyypilliseksi Musta joutsen-ilmiöksi: erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jolla on valtava kielteinen vaikutus.

Mutta korona-pandemiaa ei kuitenkaan voi pitää epätodennäköisenä, pikemminkin päinvastoin. Maailman terveysjärjestö lisäsi nimittäin jo helmikuussa 2018 ihmiskuntaa uhkaavien sairauksien listalle uuden kohdan: Tauti X, jonka tunnusmerkit vastaavat täysin koronaa.

Riskien hallinnan termejä käyttäen se ei ole sellainen tuntematon tuntematon, kuin Musta joutsen yleensä, vaan tunnettu tuntematon. Kysymys on ollut vain ajankohdasta, milloin se tapahtuu. Tieto asiasta ei kiinnostanut riittävästi yhteiskuntaa ja päättäjiä. Ainoastaan viruksen vielä ennakoituakin suurempien vaikutusten ja nopean leviämisen takia nimitys Musta Joutsen voisi olla paikallaan.

Kysymyksessä onkin itse asiassa Musta elefantti, toinen ilmiöiden eläintarhan jäsen.

Musta elefantti

Mustaksi elefantiksi sanotaan sellaista tapahtumaa, kehityskulkua tai ongelmaa, joka on kaikkien nähtävissä, mutta jota kukaan ei halua käsitellä. Kaikki teeskentelevät, että sitä ei ole olemassa. Kun se sitten räjähtää käsiin, kaikki teeskentelevät yllätystä ja järkytystä, ja käyttäytyvät kuin se olisi Musta joutsen.

Musta elefantti on risteytys ”mustan joutsenen” (epätodennäköinen, odottamaton tapahtuma, jolla on valtavat seuraukset) ja ”elefantti olohuoneessa” välillä (ongelma, joka on kaikkien nähtävissä, mutta kukaan ei silti halua puuttua siihen).

Elefantti olohuoneessa on metaforinen ilmaisu jollekin tärkeälle, suurelle kysymykselle tai kiistanalaiselle asialle, joka on ilmeinen tai jonka kaikki tietävät. Sitä ei kuitenkaan kukaan mainitse tai halua keskustella siitä, koska se tekee olon epämukavaksi tai on henkilökohtaisesti, sosiaalisesti tai poliittisesti kiusallista, kiistanalaista tai vaarallista. Siitä on myös käytetty termiä virtahepo olohuoneessa.

Se voi esimerkiksi jonkun perheen tai suvun piirissä oleva tabu, jonkun perheenjäsenen alkoholismi tai muu pahe, josta ei haluta kahvipöydässä puhua avoimesti.

Musta elefantti on tapahtuma, joka on erittäin todennäköinen ja asiantuntijoiden ennustama, kuten esimerkiksi ilmastonmuutos. Se on suuri muutos tai muutostrendi, jonka lähes kaikki tietävät ja jonka olemassaolo tunnustetaan, mutta jolle ei oikein kukaan tiedä. mitä sille pitäisi tehdä.

Siihen liittyvää tietoa on saatavissa, mutta ihmiset yrittävät pitää sitä Mustana joutsenena, kun se lopulta tapahtuu, aivan kuin koronapandemian kohdalla tapahtui.

Sitä miten kehityskulku meihin voi vaikuttaa, ei tunnisteta tai tunnusteta, koska tietoa ei osata hyödyntää tai sitä hyödynnetään liian suppeasti.

Ongelma tuntuu myös niin valtavalta (kuten elefantti olohuoneessa), ettei sille uskota voitavan tehdä mitään.  Asiaa pelätään, mutta se on liian suuri, jotta sen voisi helposti poistaa.

Tällaisia ongelmia ovat maailmanlaajuisesti ilmastonmuutoksen lisäksi esimerkiksi elinympäristön pilaantuminen, eläimien ja kasvien sukupuutto ja monella alueella väestön ikääntyminen.

Myös yritystoiminnassa ja ihmisten yksityiselämässä voi löytää tapahtumia, ilmiöitä ja kehitystrendejä, jotka vastaavat Mustaa elefanttia. Niiden selvittäminen ja niihin vastaaminen ajoissa on mahdollista konkreettisemmin kuin Musta joutsen-ilmiöiden kohdalla.

Mitä tehdä?

Pitäisikö yrittää ottaa oppia toisesta elefanttiin liittyvästä kysymyksestä: miten elefantti syödään? Ja vastaushan on: pala kerrallaan.

Myös ilmastonmuutokseen liittyvää ongelmaa on yritetty ratkaista näin, tekemällä vähitellen pieniä toimenpiteitä. Mutta ilmastonmuutoksen elefantti näyttää olevan niin iso (ja se kasvaa edelleen) ettei pala kerrallaan-menetelmä taida auttaa. Ainakin pitäisi alkaa syömään paljon nykyistä suurempia paloja.

Pitäisi ehkä ottaa oppia eräältä kaikkien aikojen suurimmista ajattelijoista ja tiedemiehistä, Albert Einsteinilta:

 Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne.

Mutta pessimisti minussa panee muistuttamaan toisesta Einsteinin lausumasta:

 Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä: universumi ja ihmisten typeryys. Universumista en ole kuitenkaan ole täysin varma.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *