Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Itsenäisyyspäivä tuli ja meni. Suomi on ollut nyt 103 vuotta itsenäinen valtio.

Entä sinä? Kuinka kauan sinä olet ollut itsenäinen? Tai tunnetko, ajatteletko olevasi itsenäinen?

Jos tunnet olevasi itsenäinen, muistatko milloin itsenäistyit, kuinka kauan siitä ja mikä on sinun itsenäisyyspäiväsi?

Milloin ja minkälaisessa tilanteessa tunsit saavuttaneesi itsenäisyyden (tai milloin itsenäistymisesi alkoi), oliko se silloin kun:

 

Itsenäisyys tarkoittaa varmasti kaikille ihmisille hieman eri asiaa, ja se on aina subjektiivinen arvio. Ja yleensä itsenäistyminen on pitkä prosessi, jossa on mahdotonta määritellä yhtä päivämäärää niin kuin Suomen itsenäisyyspäivä.

Mitä itsenäisyys on?

Psykologiassa itsenäisyys tarkoittaa riippumattomuutta toisten ihmisten huolenpidosta ja valmiutta päättää itse omista asioista.

Puhutaan myös autonomiasta eli omaehtoisuudesta. Se taas tarkoittaa ihmisen kokemusta siitä, että hän on vapaa päättämään itse omista asioistaan. Se on sisäistä itsenäisyyttä ja sisäisen motivaation lähde.

Autonomia eli omaehtoisuus on itsemääräämisteorian mukaan yksi ihmisen kolmesta psykologisesta perustarpeesta, joiden läsnäolo on välttämätön optimaaliselle kehitykselle ja hyvinvoinnille. Muut perustarpeet ovat kyvykkyys ja yhteisöllisyys. Tutkimukset osoittavat, että yhdessä ne selittävät suuren osan ihmisen kokemasta elämäntyytyväisyydestä ja myönteisistä tunteista.

Oman itsenäisyyden (tai riippumattomuuden tai omaehtoisuuden) arviointiin on olemassa erilaisia testejä ja tutkimuksia. Ne keskittyvät kuitenkin yleensä vain johonkin tai joihinkin itsenäisyyden osa-alueisiin.

Itsenäisyyden osa-alueet

Itsenäisyyttä voi olla ja arvioida usealla eri alueella:

 

Ihmisestä itsestään riippuu, minkä alueen itsenäisyyttä hän arvostaa eniten. On paljon ihmisiä, joiden mielestä itsenäisyys tarkoittaa sitä, että on riittävästi rahaa, jotta ei tarvitse olla kenestäkään riippuvainen. Toiset, esimerkiksi yrittäjät ja ammatinharjoittajat taas arvostavat sitä, että voivat itse päättää työstään ja tekemisistään.

Itsenäisyys ei ole mikään itseisarvo. Mutta se on olennainen osa henkistä hyvinvointia ja onnellista elämää.

Et koskaan voi olla sataprosenttisen itsenäinen. Sinulla on aina joitakin rajoitteita, sääntöjä, lakeja, sopimuksia, velvoitteita, tms., jotka rajoittavat itsenäisyyttäsi. Mutta niiden rajoissa kannattaa, oman hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. pyrkiä mahdollisimman suureen itsenäisyyteen.

Lyhyt itsenäisyystesti

Voit testata omaa itsenäisyyttäsi seuraavilla väittämillä:

  1. Pystyt elämään yksin
  2. Suunnittelet aina tulevaisuutta
  3. Pystyt sanomaan helposti ei
  4. Sinun on vaikea pyytää apua
  5. Sinulla on vähemmän ystäviä kuin useimmilla ihmisillä
  6. Sinulla on horjumaton itsetunto
  7. Menet usein yksin ulos ostoksille ja syömään
  8. Pystyt ottamaan johdon ja saamaan aikaan vaikeita asioita
  9. Olet taloudellisesti riippumaton

 

Mitä useammin voit vastata kyllä, sitä itsenäisempi olet.

Rohkein teko on edelleen ajatella itse. Ääneen. Coco Chanel

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *