Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Oman älykkyytensä voi testata esimerkiksi seuraavan päättelyketjun avulla:

(Tämä on tietysti ns. some-argumentointia, mutta sopinee tähän yhteyteen. Ensimmäinen väittämä on kuitenkin totta.)

Miksi älykkäätkin ihmiset uskovat valeuutisia?

Älykkäät ihmiset ovat osoittaneet älykkyytensä jollakin tavalla, testeissä tai toimimalla menestyksellisesti jollakin alalla. Mutta on olemassa monenlaista älykkyyttä. Puhutaan esimerkiksi analyyttisestä (joka tarkoittaa kykyä hankkia, vertailla ja arvioida tietoa), käytännöllisestä (joka kuvaa käytännön elämäntaitoja) ja luovasta (joka viittaa kykyyn ajatella laatikon ulkopuolella) älykkyydestä.

Kun liikutaan eri alueella, kuin missä henkilö on osoittanut älykkyytensä, on tilanne kokonaan toinen, sama älykkyys ei enää olekaan varma tae siitä, että henkilö eroaa muista tai on aina oikeassa. Teoreettisen fysiikan professorin mielipiteitä yritysten tuottavuuden parantamisesta ei välttämättä kannata pitää täysin oikeina, ei myöskään rokotusten turvallisuudesta.

Vaikuttaa siltä, ​​että korkea älykkyysosamäärä yksinään ei ennusta viisasta päätöksentekoa ja yleistä elämän menestystä. Itse asiassa yksipuolinen älykkyys voi usein johtaa vakaviin päättelyvirheisiin.

Psykologinen tutkimus osoittaa, että väärä tieto ja valeuutiset on usein taitavasti suunniteltu ohittamaan huolellinen analyyttinen päättely, mikä tarkoittaa, että ne voivat mennä täydestä myös kaikkein älykkäimpien ja koulutetuimpien ihmisten kohdalla.

Yksiulotteisen älykkyyden rajoitusten lisäksi ihmiset, joilla on korkea älykkyysosamäärä, osoittavat usein liikaa itseluottamusta. Aikaisempien elämänkokemusten perusteella niin sanotut nerot usein yliarvioivat omat kykynsä, ja ovat taipuvaisia itsepäisesti uskomaan olevansa aina oikeassa.

Älykkäille ihmisille on myös tyypillistä vahvistusharha, johon liittyy niin vankkumaton käsitys henkilön omasta oikeassa olosta, että hän etsii vain omaa mielipidettään tukevia argumentteja ja sulkee pois kaiken kritiikin ja vastakkaiset todisteet. Eräässä tutkimuksessa on osoitettu, että älykkyysosamäärä on positiivisesti korreloitunut niiden syiden lukumäärään, jotka ihminen keksii tukemaan omaa puoltaan jostain perustelusta.

Todellisuudessahan lähes kaikki ihmiset olettavat olevansa useimmissa asioissa parempia kuin muut ihmiset, ja tämä pätee myös älykkäisiin ihmisiin.

Todella älykkään ihmisen tunnusmerkki on, että hän ymmärtää, miten vähän hän todella tietää.

Olen niin älykäs, että joskus en ymmärrä sanaakaan siitä, mitä sanon. Oscar Wilde

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *