Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Koronapandemian aikana on useaan otteeseen noussut medioissa esiin eräiden siihen liittyneiden viivyttelyjen hinta.

Pandemian rajoitustoimia otettiin useimmissa maissa käyttöön liian hitaasti sekä keväällä 2020 että seuraavana syksynä ja talvena. Seurauksena on ollut viruksen nopea eteneminen ja entistä rajumpia rajoituksia. Euroopan Unioni puolestaan viivytteli useita kuukausia keväällä ja kesällä 2020 rokotteiden tilaamisessa, minkä takia rokotukset ovat päässeet hitaasti käyntiin.

Viivyttelyjen hinta on ollut valtava, sekä rahallisesti että inhimillisesti.

Mutta myös jokaisen ihmisen henkilökohtaisella viivyttelyllä on oma hintansa, jonka suuruutta emme usein edes välttämättä ymmärrä.

Otetaan esimerkiksi yksi (hieman kärjistetty) laskelma viivyttelyn vaikutuksesta säästämiseen.

Oletetaan, että samanikäinen kaverisi Ville aloittaa säästämisen eläkevuosiaan varten 40 vuotiaana. Hän alkaa sijoittaa osakkeisiin (tai osakerahastoihin) 500 euroa kuukaudessa. Jos hän jatkaa tätä 20 vuotta, hänellä on sijoitusvarallisuutta 60 vuotiaana noin 255 000 euroa (olettaen että sijoitukset tuottavat 7 % vuodessa, mikä on ollut osakkeiden historiallinen tuotto).

Sinä olet varovainen, pohdiskelet asiaa ja viivyttelet sen kanssa, mutta päätät sitten aloittaa säästämisen 5 vuoden kuluttua 45 vuotiaana. Sijoitat osakkeisiin saman 500 euroa kuukaudessa, mutta koska sijoitusaikaa 60 vuotiaaksi on vain 15 vuotta, pääomaa kertyykin ainoastaan 156 000 euroa.

Viivyttelyn ”hinta” on tässä tapauksessa noin 100 000 euroa.

Terveysasioissa viivyttelyn hinta voi olla merkittävä riski. Jos huomaat ihollasi olevassa luomessa hitaan muutoksen, lääkärissä käynnin lykkääminen voi osoittautua kalliiksi, jos kyseessä onkin melanooma. Tai jos fyysinen kuntosi on heikkenemässä, mutta lykkäät jatkuvasti kuntoilun ja liikunnan aloittamista, viivyttelyn hinta voi olla vakava sydänongelma.

Viivyttelyllä on hintansa myös monissa muissa arki- ja työelämän tilanteissa, jopa ystävyyssuhteissa.

Ja hinta voi olla korkeampi kuin välttämättä ajatteletkaan.

Mutta ehkä tiedostatkin sen. Ja päätät alkaa korjata tilannetta. Heti huomenna.

Huominen on usein kiireisin viikonpäivä. Espanjalainen sananlasku

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *