Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Näinä aikoina useimmat uudenvuodenlupaukset ovat tulleet lyhyen elämänsä loppupuolelle.

Tunnet ehkä ihmisiä, jotka aloittavat jatkuvasti uusia asioita, hankkeita tai projekteja elämässään tai tekevät uudenvuoden lupauksia, mutta jotka eivät juuri koskaan vie niitä loppuun.

Kyseessä voi laihduttaminen, liikunta, uuden kielen opiskelu, joogan tai meditoinnin aloittaminen, jonkin instrumentin soiton aloittaminen, vesivärimaalaus, kirjan kirjoittaminen, oman YouTube-kanavan luominen…

Ehkä tunnet myös ihmisiä, jotka eivät koskaan aloita mitään uusia asioita tai tee lupauksia, koska he tietävät jo kokemuksesta, etteivät kykene viemään niitä loppuun, ettei niistä kuitenkaan tule mitään.

Ja kuulut ehkä itsekin ensimmäiseen tai toiseen ihmistyyppiin.

On tosin vielä kolmas, harvinaisempi tyyppi ihmisiä, jotka onnistuvat viemään aloittamansa hankkeet loppuun saakka.

Alkuvuosi on tyypillisesti vilkkainta aikaa erilaisten uusien ideoiden ja hankkeiden kannalta. Uudenvuoden lupausten tai tavoitteiden toteutuksen käynnistäminen on kiivaimmillaan tammikuussa. Kuntosalit ovat täynnä uusia asiakkaita, kielikursseilla on tungosta, kuukausi on tipaton ja terveellisen ruuan kysyntä huipussaan.

Mutta jo maaliskuussa on huomattavasti hiljaisempaa.

Innostuneena, mutta kevyillä perusteilla ja syillä aloitetut projektit alkavat hiipua vähitellen. Kuntosalille lähdölle löytyykin vaihtoehtoinen ajankäyttötapa, ja päiväkahvin kanssa tuleekin ostettua entiseen tapaan herkullinen leivonnainen.

Pelkkä innostus ei vie hankkeita loppuun, tarvitaan myös MIKSI?

On helppo innostua jostain uudesta hienosta ideasta ja tavoitteesta hetkeksi. Mutta kun ajatellaan useamman kuukauden tai yhden vuoden aikajännettä, pelkkä innostus ei riitä. Sen sijaan, että luottaisit innostukseen ja tunteenomaisiin perusteluihin, kannattaa määritellä myös selkeät syyt sille, miksi hankkeen toteuttamisessa on järkeä. Tunnettakin tarvitaan, mutta se ei riitä.

Tarvitset kunnon sisäisen motiiviin hankkeelle, omasta itsestäsi lähtevän syyn ja tavoitteen. Tärkein kysymys on MIKSI? Miksi haluan laihtua, liikkua, kirjoittaa kirjan, harrastaa joogaa……

Kirjoita perussyysi lähteä hankkeeseen paperille ja säilytä se, jotta et unohda niitä. Kun sinulla on selkeät syyt sille, miksi tähän hankkeeseen kannattaa uhrata aikaa, rahaa ja vaivaa, pääset todennäköisemmin paremmin perille. Sinulle on selvää, mitä etuja ja hyötyä asian toteuttaminen tuottaa. Jos uskosi asiaan alkaa horjua, palaa tutkimaan perussyitäsi.

Lisäksi kirjoitettu luettelo syistä antaa sinulle perustan lopettaa, jos oletuksesi tai tilanteesi, joihin syyt perustuvat, muuttuvat.

Tiedätkö mihin olet sitoutumassa?

Tuskin ostat koskaan mitään, ilman että tiedät mitä olet ostamassa. Suurimmat virheet tehdään ja suurimmat riskit otetaan, kun ei tiedetä mitä ollaan tekemässä.

Sama pätee myös kaikkiin uusiin hankkeisiin, joita olet aloittamassa. Kannattaa etukäteen miettiä, mihin olet sitoutumassa ja kuinka paljon aikaa, rahaa ja vaivaa olet asiaan panemassa. Kun näitä yrittää konkreettisesti itselleen selvittää, se voi tuoda asian aivan uuteen valoon ja saada painamaan jarrua hyvissä ajoissa. Tiedä, mihin olet sitoutumassa, ennen kuin aloitat hankkeen.

Tee itsesi kanssa sopimus. Älä sitoudu tavoitteeseen vaan tekemiseen.

Kaikki on hyvä alkaa tekemällä itsesi kanssa sopimus. Sitoudut käyttämään asiaan tietyn määrä aikaasi (ja rahaasi) tai tekemään tietyn määrän toistoja, harjoituksia… matkalla kohti tavoitettasi. Kysymys ei ole lopputuloksesta, vaan siitä mitä teet. Jos haluat ja olet päättänyt kirjoittaa kirjan, sovit itsesi kanssa, et ”Kirjoitan kirjan” vaan ”Kirjoitan 400 sanaa päivässä”. Älä sitoudu siihen, että ”Laihdun 10 kiloa”, vaan (esimerkiksi) että ”En syö vehnää, perunoita, pastaa tai riisiä”.

Siinä on asian ydin: yksinkertaiset, toistuvat asiat, jotka vievät sinut lähemmäksi tavoitteen toteutumista ja auttavat sinua kehittämään ajattelutapaasi oikeaan suuntaan.

Tavoite on tärkeä, mutta vielä tärkeämpi on prosessi, se tekeminen, jonka päivittäinen toteutus vie sinut kohti tavoitetta.

Et koskaan muuta elämääsi, ennen kuin muutat jotain, mitä teet päivittäin. Menestyksesi salaisuus löytyy päivittäisestä rutiinistasi. John C.Maxwell

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *