Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Meillä kaikilla on unelmia ja tavoitteita ja suunnitelmia. Mutta valitettavan usein ne myös pysyvät vain sellaisina – unelmina, tavoitteina, suunnitelmina.

Miksi? Se ei johdu siitä, että emme ole tarpeeksi älykkäitä, vahvoja ja ahkeria. Eikä se johdu siitä, ettemme tiedä, mitä haluamme. Tosin joskus tarvitsisimme enemmän selkeyttä tavoitteisiimme ja suunnitelmiimme.

Se voi johtua siitä, että odotamme

On yleistä ajatella, että oikea hetki aloittaa jotain on silloin, kun olet valmis aloittamaan. Silloin sinulla on mielestäsi riittävästi aikaa, tietoa, taitoa, kokemusta, rohkeutta, rahaa tai mitä sitten ajatteletkin tarvitsevasi aloittaaksesi. Tai katsot, että nyt on muuten oikea hetki ottaa ratkaiseva askel.

Mutta mistä tiedät, että sinulla nyt on tarpeeksi tietoa, taitoa tai mitä sitten arvioitkin tarvitsevasi?

Et voi koskaan tulla 100 prosenttisen varmaksi kaikesta. Siksi sinun pitää asennoitua niin, että opit matkan varrella loput. Sinun pitää aloittaa ennen kuin tunnet olevasi valmis. Muuten otollinen hetki voi mennä ohi.

Sinun täytyy olla tottelematta ääntä päässäsi, joka sanoo, että en ole vielä valmis.

”Oletko valmis?” Klaus kysyi lopuksi. ”Ei”, Sunny vastasi. ”En minäkään”, Violet sanoi, ”mutta jos odotamme, kunnes olemme valmiita, odotamme loppuelämämme.”  Lemony Snicket, Haamuhissi.   Surkeiden sattumusten sarja

Älä välitä äänestä päässäsi. Epäiletkö itseäsi? Se on täysin normaalia. Tärkeintä on, että voit sivuuttaa tämän äänen sen sijaan, että se antautuisit sille.  Ääni ei ole sinä ja se ei ole totta.

Menestyvät ihmiset aloittavat ennen kuin he tuntevat olevansa valmiita.

Oletko koskaan miettinyt, miltä maailman menestyneimmät yrittäjät tai taiteilijat saattoivat näyttää aloittaessaan uraansa? Kuin aloittelijoille.

Kun tarkastelee menestyneiden ihmisten uran alkuvaiheen aikaansaannoksia, huomaa, että he eivät olleet tuolloin läheskään niin loistavia, hiottuja tai lahjakkaita kuin uransa huippuaikana. Heidän menestyksensä on seurausta jatkuvasta oppimisesta, ponnisteluista ja sitoutumisesta työhönsä.

Kukaan ei ole osannut kaikkea aloittaessaan. Vasta toiminta on se, missä opit ja kehityt.

Esimerkiksi Hollannissa syntyneen Vincent van Goghin (1853–1890) tie taiteilijaksi oli kaikkea muuta kuin suora ja helppo. Hän aloitti taiteilijanuransa vasta 27 vuotiaana veljensä innostamana epäonnistuttuaan sitä ennen monessa ammatissa. van Gogh kehittyi viidessä vuodessa selvästi lahjakkaasta, mutta vielä kömpelöstä amatööristä taitavaksi maalariksi ja piirtäjäksi.

Jokainen uusi tilanne ja muutos tuo mukanaan epävarmuutta, jopa pelkoa. Mutta uusista tilanteista oppii aina jotain. Haastavassa työssä on aina oma jännityksensä, joka vetää puoleensa ja jonka vuoksi tuntee tekevänsä jotain tärkeää. Silloin ei koskaan tunne olevansa valmis.

Silloin myös tuntee olonsa epävarmaksi, valmistautumattomaksi ja tietämättömäksi. Mutta silloin kannattaa vakuuttaa itsensä: se mikä sinulla nyt on, riittää aloittamiseen. Tiedät ja osaat enemmän kuin luulet.

Ei ole väliä, yritätkö perustaa yritystä, valmistua uuteen ammattiin, kirjoittaa kirjaa tai saavuttaa jonkin muun haastavan tavoitteen. Se kuka olet tänään, mitä sinulla on ja mitä tiedät ja osaat, riittää siihen, että voit aloittaa ja mennä eteenpäin.

Aloitamme kaikki samassa tilanteessa: ei rahaa, resursseja, ei kontakteja, ei kokemusta. Erona on, että jotkut ihmiset – menestyjät, voittajat – päättävät aloittaa joka tapauksessa. Kaikki erinomaisesti menestyneetkin ovat joskus olleet aloittelijoita.

Jokainen ihminen aloittaa nollasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *