Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Suomalaisilla urheilijoilla oli aikaisempina vuosina tapana todeta ennen kilpailuja antamissaan haastatteluissa, että teen parhaani, ja usein vielä lisätä siihen, katsotaan mihin se riittää. Nykyään tätä kliseetä kuulee onneksi enää harvoin.

Kirjoitin joitakin vuosia sitten aiheesta blogijutun.

Entisellä alppihiihtäjä Kalle Palanderilla oli hyvä selitys, miksi suomalaiset urheilijat turvautuvat tähän tavoitteeseen: ”Nöyrällä urheilijalla on helkatin paljon helpompi olla Suomessa urheilijana. Kun ei tee mitään numeroa itsestään, on nöyrä, ei juhli liikaa eikä näytä menestystään, niin on paljon helpompi olla, varsinkin mediassa. Auta armias, jos sanot, että olet menossa olympialaisiin voittamaan, etkä sitten voitakaan sitä kisaa, niin voi että.”

Sen, että tekee parhaansa, pitäisi kyllä arkijärjen mukaan olla itsestään selvää lähes kaikissa tilanteissa. Ei oikein voi kuvitella, että urheilija, joka lähetetään edustamaan maataan, ei yritä parastaan kilpailussa ja tekee suorituksensa puolitehoilla, huvikseen.

Kirjoitin silloin myös, että on paljon elämänalueita, joissa ”teen parhaani” ei riitä. Yritys ei menesty, jos kaikki tekevät ”parhaansa”, mutta kilpailijayrityksessä tehdään enemmän ja paremmin.

Mutta kyllä se taitaa toimia yritysmaailmassakin.

Tapaus AstraZeneca

EU on tilannut AstraZenecalta 300 miljoonaa rokoteannosta koronaviruksen torjuntaan, ja sillä on optio 100 miljoonaan lisäannokseen.

Sopimustekstissä AstraZeneca sitoutuu ”parhaisiin kohtuullisiin ponnistuksiin” rokotteiden tuottamisessa ja toimittamisessa, eli tekemään parhaansa.

AstraZeneca oli aluksi luvannut toimittaa EU:lle 80 miljoonaa annosta maaliskuun loppuun mennessä, mutta pudotti yllättäen toimitusmäärän 31 miljoonaan, jonka se sittemmin nosti 40 miljoonaan. Yhtiön vakuuttelut, että se tekee parhaansa, eivät riitä, EU-komission puheenjohtaja sanoi. Samalla Britannia on saanut kaikki tilaamaansa annokset.

Tämä on herättänyt epäilyksen, että AstraZeneca on myynyt rokotetta paremmalla hinnalla sopimuksen ohi.

Sopimuksessa on sanottu, että Astra Zeneca on sitoutunut käyttämään best reasonable efforts rokotteiden toimittamiseksi. Reasonable tarkoittaa suomeksi kohtuullista tai järkevää, ja siksi yhtiö erään tulkinnan mukaan voi vedota siihen, onko rokotteiden tuominen Britanniasta kohtuullista tai järkevää.

EU:n virkamiehen mukaan kyseessä on ”laillisesti sitova, objektiivisesti arvioitava standardi.” Lopullinen tulkinta ”parhaasta kohtuullisesta ponnistuksesta” voidaan tehdä oikeusistuimessa.

Niin totta kuin voin

Yhtä suhteellista on toisinaan totuuden puhuminen. Totuuden käsite on kärsinyt pahanlaisen inflaation tänä Trumpin ja ”totuuden jälkeisenä” aikana.

Keskustan Annelin Jäätteenmäen pääministeriura jäi varsin lyhyeksi vuonna 2003, eli 68 päiväksi. Syynä oli ennen vaaleja tapahtunut episodi ulkoministeriön salaisiksi luokiteltujen asiakirjojen tuomisesta julkisuuteen ja kiistely niiden alkuperästä. Jäätteenmäki kielsi toistuvasti asiassa tapahtuneen mitään laitonta ja lausui itseään puolustaessaan kuuluisat sanansa: ”Puhun niin totta kuin osaan”. Jäätteenmäen valehtelu johti hänen eroonsa.

Tätä voi soveltaa

Näitä periaatteita voi itsekukin soveltaa hyvin omassa elämässäänkin.

Esimerkiksi kun olet lähdössä kavereiden kanssa töiden jälkeen ”parille”, voi hyvällä omallatunnolla lähettää kotiin tekstiviestin: ”Tulen sitten kun voin” tai ”Tulen ASAP” tai ”Teen parhaani, että tulen ennen päivällistä.” Sillä asia on hoidettu pitkään yöhön saakka.

Ei riitä, että teet parhaasi; sinun on tiedettävä, mitä tehdä, ja sitten tehtävä parhaasi. W.Edwards Deming

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *