Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Teetkö päätöksesi liikaa tunteella?

Kun teemme valintoja ja päätöksiä mukana ovat aina sekä järkisyyt että tunteet. Tilanteesta riippuu kummat ovat painavampia ja vaikuttavat eniten päätökseen.

On todettu, että suurimpaan osaan päätöksistä, joiden perusteella toimit välittömästi, tässä ja nyt, tunteet vaikuttavat erityisen paljon.

Mutta päätösten tekeminen liikaa tunteiden pohjalta ei ole milloinkaan hyvä tulosten kannalta. Hyviin päätöksiin pitää yhdistää myös riittävästi logiikkaa.

Parempia päätöksiä

Toisaalta on todettu, että suurin osa etukäteen tehtävistä, esimerkiksi huomista tai ensi viikkoa koskevista, päätöksistä perustuu enemmän tavoitteisiin, prioriteetteihin ja arvoihin, eli järkiperäisiin tekijöihin.  Niiden pohjalta tehdyt valinnat ja päätökset ovat useimmiten parempia kuin tunnepohjaisesti tehdyt.

Jos ajatellaan yhtä tehokkaan ajankäytön ja hyvän keskittymisen periaatetta, eli että jokaisen päivän tehtäviä kannattaa suunnitella etukäteen, näillä päätöksenteon perusteilla on suuri merkitys.

Niiden mukaan on järkevää tehdä huomisen ajankäyttöä ja tehtäviä koskevia päätöksiä jo tänään, päättää mihin huomenna kohdistaa huomionsa, keskittymisensä ja aikansa. Jo päivällä tai viimeistään illalla kannattaa varata hetki aikaa huomiselle, mitkä asiat ovat tärkeitä tavoitteiden ja tulosten kannalta. Ja kirjoittaa ne muistiin tehtävälistalle tai kalenteriin.

Jos ryhdyt vasta aamulla suunnittelemaan päivän ohjelmaa, asioita, mihin kiinnität huomiosi ja keskityt, on vaara, että valintoihin vaikuttaa liikaa aamun mielentilasi, fiiliksesi ja tunteesi, eivätkä päätökset ole riittävän järkiperäisiä.

Ja jos et lainkaan suunnittele ajankäyttöäsi, joku muu kyllä tekee sen sinun puolestasi.

Kun huominen aamu koittaa, olisi parempi, jos olisit jo etukäteen miettinyt ja valinnut mihin kohdistat mielenkiintosi ja mihin asioihin keskityt.

Ole täsmällinen

Aikataulujen ja tavoitteiden asettaminen on helppoa, mutta niiden saavuttaminen ei välttämättä ole. Kun pyrit tavoitteisiisi, valmistaudu myös haasteisiin ja takaiskuihin. Niitä tulee aina.

Varsinkaan epämääräiset tavoitteet eivät toteudu. Siksi on parasta käyttää hyväksesi aivojen ”omaa kieltä” ja olla mahdollisimman täsmällinen, kun asetat tavoitteita.

Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että jos sinulla on selkeä suunnitelma tehtävän suorittamiseksi: milloin, missä ja miten toteutat asian, todennäköisyys tavoitteen saavuttamiseksi on vähintään kaksinkertainen verrattuna ilman suunnitelmaa toimimiseen.

Siksi kannattaa huomisen tehtäväluetteloa tehdessään myös olla täsmällinen ja paitsi valita ne asiat, jotka aikoo tehdä huomenna, myös määritellä milloin, missä ja miten. Niitäkään ei kannata jättää huomenna päätettäväksi. Silloin olet heti aamulla valmis aloittamaan. Näin kannattaa menetellä ainakin kaikkein tärkeimpien ja kiireellisempien tehtävien kohdalla.

Tehtäväluettelossasi ei siis pitäisi lukea huomisen kohdalla

– Loppuraportin tekeminen

vaan esimerkiksi:

– Loppuraportin tekeminen, aloitan työpöydän äärellä klo 9:00, suljen oven, panen puhelimen äänettömänä laatikkoon, ensimmäinen vaihe raportin rungon laatiminen

Motivaation odottaminen on usein ajanhukkaa. Täsmällisten suunnitelmien tekeminen: milloin, missä ja miten aiot tehdä jotain, on paljon tehokkaampaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *