Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Aloita alusta

 Valkoinen kani laittoi silmälasit päähänsä.” Mistä aloitan, teidän majesteettinne?” hän kysyi. ”Aloita alusta”, kuningas sanoi vakavasti, ”ja jatka, kunnes tulet loppuun; lopeta sitten.” Lewis Carroll, Liisa ihmemaassa

Usein et pysty aloittamaan jotain asiaa, koska ajattelet liikaa asiaa kokonaisuudessaan, sen alusta loppuun saakka. Et kykene ottamaan ensimmäistä askelta, koska et pysty mielessäsi selvittämään, minkälainen tulee olemaan esimerkiksi viidestoista askel ja juutut pohtimaan sitä.

Mutta sinun ei tarvitsekaan tietää, minkälainen viidestoista askel on. Tärkeintä on vain tietää ensimmäinen askel. Siitä voit aloittaa.

Muuten toiminta muodostuu liian ylivoimaiseksi. Mieli jää liian helposti askartelemaan eri vaiheiden kanssa: entä jos askel 5 ei toimi? Tai mitä jos askel 9 on liian vaikea? Tai mistä saan rahaa vaiheeseen 13?

Alussa sinulla ei ole välttämättä aavistustakaan, miten vastata kaikkiin näihin kysymyksiin tai ainakin niissä on epäselviä kohtia.

Sinun ei tarvitse tietää yksityiskohtaisesti, miten niiden suhteen tulevaisuudessa toimit. Niiden aika on vasta sitten, kun olet päässyt alkuun, ottanut askeleen numero 1 ja sen jälkeen edennyt lähemmäksi kysymyksen alaisia vaiheita. Se mitä teet, vaikuttaa ja muuttaa myöhäisempiä vaiheita.

Jaa hanke sopiin vaiheisiin, askeliin, mutta käsittele niitä yksi kerrallaan. Sinun ensimmäinen askeleesi voi olla puhelinsoiton tekeminen, sähköpostin lähettäminen, tapaamisen sopiminen, lomakkeen täyttö, ensimmäisen lauseen kirjoittaminen….

Muiden askelten vuoro tulee aikanaan. Silloin olet valmiimpi ottamaan niihin kantaa ja ratkaisemaan niihin liittyvät kysymykset.

Nyt on aika ottaa vain ensimmäinen askel. Sen jälkeen vasta ota seuraava askel. Ja sitten seuraava…

Aloita lopusta

Aloita asiakkaasta ja työskentele taaksepäin. Jeff Bezos

Lopusta aloittamisen ajatus voi ensivaikutelmana tuntua typerältä? Sehän on täysi nurinkurista.

Mutta siinä on kuitenkin ideaa. Ajattele vaikka itseäsi nuorena. Lähtökohta kaikelle kehittymiselle, onnistumiselle ja menestymiselle on, että tietää mitä itse haluaa. Ja sehän on juuri lopputulos, eli loppu. Mitä haluan olla isona? Siitä löytyy ainekset aloittaa tehdä jotain nyt. Jos esimerkiksi tajuat, että urasi suurin tavoite on ryhtyä yrittäjäksi ja omistaa oma yritys, askeleet tämän tavoitteen saavuttamiseksi tulevat selviksi.

Kun aloitat tekemään jotain, mitä tahansa, sinulla on todennäköisesti mielessäsi se lopputulos, tavoite, johon tekemiselläsi pyrit. Silloin itse asiassa aloitat lopusta. Ainakin aloitat loppu mielessäsi.

Lopputuloksesta, eli tavoitteesta lähteminen, on monissa tapauksissa olla täysin loogista, järkevää ja tavanomaista.

Ajatuksena on aloittaa lopullisesta tavoitteestasi, lopullisesta päämäärästäsi ja työskennellä sitten taaksepäin sieltä suunnitelman kehittämiseksi.

Näin kannattaa menetellä esimerkiksi säästämisessä ja sijoittamisessa. Oletetaan, että tavoitteesi on, että sinulla on 10 vuoden kuluttua säästöjä, sijoituksia, esimerkiksi 100 000 euroa. Miten aloittaa?

Tähänastisen pörssikurssien kehityksen perusteella olettaa, että tuotto osakkeista tulee olemaan esimerkiksi noin 8 %. Näillä perusteilla voi laskea, että kun alat sijoittamaan osakkeisiin 550 euroa kuussa, sinulla on 10 vuoden kuluttua koossa tuo 100 000 euroa.

Eräs etu tämänkaltaisessa aloittamisessa ja tavoitteeseen pyrkimisessä on, että voit tehdä toteutuksesta täysin automaattista. Sinun ei tarvitse joka kuukausi erikseen tehdä päätöstä asiasta, kunhan vaan huolehdit, että tilillä on aina säästämiseen tarvittava summa.

Samaa menettelyä voi pyrkiä soveltamaan myös muun tyyppisiin tavoitteisiin. Tee toteutuksesta tapa, rutiini, prosessi. Kiinnitä huomiosi vain itse tekemiseen, prosessiin, ja voit unohtaa tulevaisuudessa olevan tavoitteen, jonka suuruuden ja vaikeuden ajatteleminen voi pelkästään masentaa.

Jos aikomuksesi on kirjoittaa 200 sivuinen kirja vuoden kuluessa, sinun pitää varautua kirjoittamaan keskimäärin esimerkiksi 400 sanaa tekstiä joka päivä (tai 3000 sanaa viikossa). Mutta jos sen pystyt tekemään, sinulla on vuoden kuluttua riittävästi tekstiä kirjan julkaisemiseen.

Silloin voit valmistautua ja alkaa kirjoittamaan, ei 200 sivuista kirjaa, vaan 400 sanaa tekstiä joka päivä. Se ei tunnu enää mahdottomalta tehtävältä. Ja kun alat joka päivä kirjoittamaan, älä myöskään ajattele tuota 400 sanaa, vaan aloita vain. Kun pääset alkuun, 400 sanaa syntyy yleensä lähes huomaamatta.

Monet kirjailijat aloittavat myös teoksensa kirjoittamisen lopusta. Heillä on mielessään kuva siitä, miten tarina loppuu, ja se mielessään he aloittavat kirjoittamisen.

Kirjoitan viimeisen lauseen ja sitten kirjoitan lauseen ennen sitä. Huomaan kirjoittavani jonkin aikaa taakse päin, kunnes minulla on vankka käsitys siitä, miltä tuollainen loppu kuulostaa ja tuntuu. Sinun on tiedettävä, miltä äänesi kuulostaa tarinan lopussa, koska se kertoo, miltä kuulostaa, kun aloitat. John Irving

Aloita keskeltä

Kun olet aloittamassa jotain luovaa työtä, alku saattaa olla erittäin vaikeaa. Et osaa esimerkiksi heti laati vetävää johdantoa tai ensimmäistä kappaletta kirjaasi tai artikkeliisi tai muuten lähteä liikkeelle alusta.

Silloin voi olla helpompaa aloittaa keskeltä. Jos sinulla on tavoite ja selkeä suunnitelma hankkeesta, kannattaakin lähteä liikkeelle alueesta tai aiheesta, jonka hallitset parhaiten tai joka kiinnostaa sinua eniten. Siitä aloittaminen on helpompaa. Tee työtä sen parissa ja jatka sen jälkeen jostakin toisesta sinulle mieluisasta aiheesta. Ja niin edelleen. Jossain vaiheessa huomaat, että nyt voit ja on oikea aika palata alkuun.

Tärkeintä on, että aloitat, mistä sitten pystytkin.

Alussa tein vain yhden asian, ja sitten toisen. Leo Babauta

2 Kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *