Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kaikilla ihmisillä on inhimillinen, sisäänrakennettu halu tavoitella jotain, unelmoida jostain. Se voi olla onnellisuutta, hyvinvointia, rauhallista tai parempaa elämää, mielenkiintoisia kokemuksia tai tuttavuuksia, perhettä, rikkautta tai rakkautta.

Oma halu ja tahto on myös menestymisen ensimmäinen askel. Tärkein asia on tietää mitä haluat.

Kun olet päättänyt minkälaista tarkoitusta, haavetta tai unelmaa haluat lähteä tavoittelemaan, voit lähteä toteuttamaan sitä.

Tämä artikkeli on tiivistelmä ja osa Menestymisen taito – kirjan johdantoa. Kirjan ensimmäinen neuvo on:

 Älä yritä menestyä

Tavoitteena ei kannata pitää sitä, että menestyt. Menestyksen tavoittelun on todettu olevan huono perusta menestymiselle. Menestys lähtee syvemmältä, se on tulosta jostain muusta. Se voi olla kuten suomalainen Formula 1 tallien huippulääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa on todennut: “Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”

Jokainen ihminen, joka on menestynyt, ei ole tavoitellut menestystä. Mutta jos ihminen kuitenkin tavoittelee menestystä, mitä hän itse asiassa tavoittelee. Tavoitteet voivat olla hyvinkin erilaisia. Se voi olla mainetta, arvostusta, kuuluisuutta, rikkautta, valtaa. Nämä ovat tyypillisiä menestyksen ulkoisia merkkejä, jotka heijastavat muiden ihmisten mielipiteitä ja arvostuksia.

Mitä menestys on?

Suurimmalle osalle ihmisiä menestys on kuitenkin jotain aivan muuta. Se on sisäinen tunne, että on itse tehnyt jotain omasta mielestään arvokasta, suurta ja saavuttanut jotain. Se voi olla valmistumista haluamaansa ammattiin, kehittymistä siinä, etenemistä urallaan, taloudellista turvallisuutta, täyttä mahdollisuutta itsensä toteuttamiseen, tieteellistä saavutusta, oman kannattavan yrityksen perustamista, Suomen tai maailmanmestaruutta, onnellista perhettä.

Eivät useimmat ihmiset tavoittele juuri menestystä, he haluavat vain tulla paremmiksi, saavuttaa jonkin unelman, auttaa läheisiään ja muita ihmisiä, kehittyä taidoissaan ja ammatissaan. Mutta kun he onnistuvat tässä, heidän voi sanoa menestyneen.

Oikeilla unelmilla ja tavoitteilla on yhteys ihmisen hyvinvointiin, onnellisuuteen ja motivaatioon.

Menestymisen taito – kirjan näkökulma menestykseen

Kirjan näkökulmassa menestys ymmärretään onnistumiseksi sellaisten unelmien ja tavoitteiden saavuttamisessa, omia vahvuuksia hyödyntäen, jotka tähtäävät kehittymiseen oman alueensa (ammatin, työn, uran, taidon tai harrastuksen) parhaiden joukkoon keskivertosaavutukset ylittäen. Tämä ei onnistu ilman tavanomaisia ja keskimääräistä suurempia ponnisteluja ja uhrauksia. Tavoitteena tulee olla tehdä itsestään paras mahdollinen minä.

Menestys on jo vakaa kehittyminen kohti omaa henkilökohtaista tavoitetta. Menestys ei ole päämäärä, se on matka. Eikä se ole pikamatka, vaan maraton. Mutta kun nautit matkasta, ei itse asiassa ole väliä saavutatko koskaan tavoitettasi. Tavoitteen saavuttaminen ei välttämättä takaa onnellisuutta, mutta onnellisuuden voi saavuttaa tavoitetta kohti ponnistellessa.

Sinun ei edes tarvitse haluta menestyä. Voit vain ehkä haluta tehdä jotain toisella, paremmalla tavalla ja tulla tyytyväisemmäksi tai onnellisemmaksi. Ja voit itse määritellä oman menestyksesi. Menestys on usein vain tunne omasta kehittymisestä ja osaamisesta. Siksi parempi neuvo on:

Älä yritä menestyä, yritä vain tulla vähän paremmaksi.

Jos et määrittele menestystä omalla tavallasi, et koskaan löydä oikeaa tietä.

Jokaisella on mahdollisuus menestyä. Kaikki eivät voi menestyä kaikessa, mutta jokainen voi menestyä jossain asiassa, omalla tavallaan ja omalla alallaan. Joka tapauksessa jokaisella on mahdollisuus menestyä paremmin kuin juuri nyt. Jokainen voi parantaa tekemistään ainakin vähän, useimmiten hyvinkin yksinkertaisilla keinoilla. Keinot ovat erilaisia, sinulle uusia asenteita, tapoja, taitoja ja ajattelumalleja. Näihin kirja tarjoaa erään läpileikkauksen.

Kirja auttaa sinua etsimään omaa polkuasi menestymiseen. Se auttaa sinua näkemään mahdollisuuksia menestyä ja käyttämään ne hyväksesi. Sinun pitää vain ensin löytää elämällesi suunta, tarkoitus ja määritellä, mitä menestys tarkoittaa sinulle.

Sinun pitää myös päättää mitä teet, sillä menestys on nimenomaan tekoja. Mutta mitä sinun pitää tehdä? Miten lähteä liikkeelle? Miten toteutan unelmani?

Näihin kysymyksiin Menestymisen taito – kirja tuo vastauksia.

Menestys on seuraus eikä se saa olla tavoite. Gustave Flaubert

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *