Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Et voi menestyä, jos et tiedä, mitä haluat. Menestys lähtee jostakin unelmasta, haaveesta tai visiosta, joka perustuu omiin arvoihisi, vahvuuksiisi ja tarpeisiisi.  Menestys on pyrkimystä kohti tällaista unelmaa.

On niin paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä mitä haluavat. Ja luulen, että tässä maailmassa ainoa asia, joka sinun on tiedettävä, on juuri se, mitä haluat. Agnes Martin

Kirsti Paakkasen unelmat

Kun Kirsti Paakkanen meni Marimekko-yhtiön ostettuaan neuvottelemaan pankinjohtajan kanssa sen lainoituksesta, pankinjohtaja kysyi häneltä, mitä tavoitteita Paakkasella oli. Kirsti Paakkanen vastasi, ettei hänellä ollut mitään tavoitteita, hänellä oli unelmia. ”Minulla on aina ollut suuria unelmia ja olen edennyt niihin luovasti ja ihan erilaisia teitä.” Paakkanen epätavallinen toiminta onnistui vakuuttamaan pankinjohtajan, että hän pystyisi tekemään tappiollisesta Marimekosta menestyvän yrityksen. Ja siinä hän onnistuikin erinomaisesti. (Kirja Marimekko – Suuria kuvioita)

Kirsti Paakkanen on kertonut kantavansa lompakossaan kahta valokuvaa. Toisessa niistä on Jaguar-auto ja toisessa afgaanivinttikoira. Ne ovat aina olleet hänen unelmiaan, jotka molemmat hän on pystynyt hankkimaan. Hänestä tehdyssä kirjassa Paakkanen sanoo: ”Olen kirjoittanut aforismikirjani takakanteen lauseen, että pitää olla unelmia. Jos ei ole unelmia, ne eivät voi toteutua.”

Haaveesta totta

Onko sinulla joku suuri unelma tai haave? Useimmilla meistä on haave jostakin, joka olisi mukava saavuttaa tai saada. Mutta jotta haaveesta tulisi joskus totta, pitää sen saavuttamiseksi yleensä tehdä jotain. Ensimmäinen askel on yrittää muotoilla haaveesta visio tai selkeä päämäärä, konkretisoida unelma.  Unelma muuttuu visioksi tai tavoitteiksi, kun sillä on jokin tarkoitus ja kun sen saavuttamiseksi alkaa tehdä jotain.

Unelmat, visiot ja tavoitteet ovat välttämättömiä menestyksen saavuttamiseksi. Ne eivät kuitenkaan riitä. Vision lisäksi tarvitset vielä omakohtaisen syyn visiosi saavuttamiseksi, miksi haluat sen saavuttaa. Tärkeintä on, että se on nimenomaan sinun syysi, sinun tarkoituksesi. Tarkoitus antaa sinulle lopullisen motivaation työskennellä visiosi ja tavoitteesi eteen.

Jos haaveenasi on vaikka vain päästä eläkkeelle 50-vuotiaana, sinun on tehtävä itsellesi selväksi, miksi haluat sitä ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Onko sinulla selvää toisaalta, mitä aiot tehdä eläkkeellä, innostaako se sinua varmasti, ja toisaalta, mitä sinun pitää tehdä tarvittavan eläkkeen tai muun toimeentulolähteen varmistamiseksi.

Kuusivuotiaana halusin olla kokki. Seitsenvuotiaana halusin olla Napoleon. Sen jälkeen kunnianhimoni on tasaisesti kasvanut. Salvador Dali

Muuta unelma tavoitteiksi

Kun sinulla on hieno unelma, suuri tavoite, jonka toteuttaminen vie vuosia tai vuosikymmeniä, sen suuruus voi alkaa tuntua musertavalta ja äärimmäisen vaikealta saavuttaa. Alat epäillä kykyjäsi ja voimiasi sen toteuttamiseen.

Unelman saavuttaminen edellyttää kahden asian yhdistämistä. Ensinnäkin sellaisen unelman, vision tai tavoitteen määrittämisen, joka jaksaa innostaa sinua pitkään, joka motivoi sinua ja johon haluat panostaa.  Ja toiseksi: sellaisten pienten, saavutettavissa olevien päivittäisten tavoitteiden luominen, joiden avulla tunnet koko ajan edistyväsi kohti unelmaa, ja joiden saavuttaminen pitää yllä innostusta.

Muista, että kaikki suuret asiat ovat aluksi olleet pieniä.

Avain menestykseen ei ole yksi merkittävä teko, vaan sarja pieniä tekoja, joita teet joka päivä ja jotka, jos ne toistetaan viikosta viikkoon ja kuukaudesta toiseen, johtavat tavoitteeseesi. Kirjailija Arthur Millerin oli ohje: Unohda kirjat, jotka haluat kirjoittaa. Ajattele vain kirjaa, jota kirjoitat.

Ota pieniä askelia joka päivä ja eräänä päivänä huomaat olevasi perillä.

 

Tämä artikkeli on ote kirjasta Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *