Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Yksinkertainen ei ole sama kuin helppo. Ne ovat kuitenkin sanoja, joita käytetään usein yhdessä.

Jostakin meksikolaisesta ruuasta voidaan sanoa, että sen resepti on yksinkertainen ja helppo; kahvikoneen käyttöohjeet ovat yksinkertaiset ja helpot; laihdutusmenetelmä on yksinkertainen ja helppo.

Mutta mitä ne tarkoittavat? Mitä sanat merkitsevät yhdessä tai erikseen?

Suurin ero helpon ja yksinkertaisen välillä on, että helppo viittaa johonkin, mikä ei ole vaikeaa, kun taas yksinkertainen viittaa johonkin, joka ei ole monimutkainen.

Yhdellä silmäyksellä nämä molemmat merkitykset saattavat näyttää samoilta. Niiden välillä voi kuitenkin olla kuitenkin merkittävä ero.

Mitä ne merkitsevät

Käsitteellä yksinkertainen on Kielitoimiston sanakirjan mukaan monta merkitystä. Ensinnäkin sillä on merkitykset: tavallinen, normaali; mutkaton, helppo, esimerkiksi: Hän laittaa aina yksinkertaista ruoka. Tai: Yritän tehdä asian mahdollisimman yksinkertaiseksi.

Lähellä näitä merkityksiä ovat myös vaatimaton, koruton, esimerkiksi: Hänellä oli yksinkertainen mutta tyylikäs puku.

Tunnettu on myös yksinkertaisen ymmärtäminen merkityksissä: yksioikoinen, heikkolahjainen, tyhmä; naiivi: esimerkiksi kun sanotaan, että joku on hieman yksinkertainen, tarkoitetaan, että hän ovat itse asiassa hieman tyhmiä.

Tätä vastaan puhuu toisaalta kuitenkin eräs Albert Einstein toteamus: Älykkyydessä on viisi nousevaa tasoa: nokkela, älykäs, loistava, nerokas, yksinkertainen. Eli hänen mukaansa älykkyyden korkeimmalla tasolla on ihminen, joka pystyy yksinkertaistamaan asioita, löytämään ja pelkistämään monimutkaisuudesta esiin oleellisen.

Helppo puolestaan tarkoittaa: vähän taitoa tai työtä vaativa, vaivaton, kevyt, mukava; helposti, vaivattomasti saavutettava. Helppo tarkoittaa ei vaikeaa. Voimme käyttää sanaa helppo kuvaamaan tehtävää, joka voidaan suorittaa ilman suurta vaivaa, työtä, joka ei aiheuta monia vaikeuksia.

Yksinkertainen ei ole sama kuin helppo

Yksinkertainen ei useimmiten ole helppoa. Hämmästyttävä määrä ihmisiä kuitenkin sekoittaa nämä kaksi ja uskoo, että ne ovat synonyymejä. Ne eivät ole. Itse asiassa voi sanoa, että he ovat toistensa vastakohtia, antonyymejä.

Kuvittele, että ostat uuden television. Käyttöoppaassa olevat ohjeet ovat todella yksinkertaisia. Joten voit käyttää sitä ilman suurempia ongelmia. Yksinkertaiset ohjeet tekivät laitteen käyttöönotosta ja käytöstä helppoa.

Otetaan toinen tilanne. Haluat pudottaa painoasi, joten etsit jonkin laihdutusohjeen. Menetelmä vaikuttaa todella yksinkertaiselta, mutta onko se myös helppo käytännössä? Moni asia saattaa olla teoriassa yksinkertaista, mutta kun kyse on käytännöstä, se ei ehkä olekaan helppoa. On helpompaa puhua syömisestä vähemmän kuin syödä vähemmän.

Tai ajatellaan tilannetta, jossa haluat alkaa elää terveellisesti. Useimmat terveelliset tavat on periaatteessa hyvin yksinkertaisia. Syö paljon kasviksia ja hedelmiä. Vältä tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria. Liike paljon. Nuku 7–8 tuntia yössä. Ei mitään monimutkaista, vaikuttaa helpolta.

Mutta näiden tapojen toteuttaminen käytännössä onkin toinen asia. Ennen kuin uudet terveelliset elämäntavat ja rutiinit ovat vakiintuneet, niiden seuraaminen on vaikeaa. Yksinkertainen ei ole tässä tilanteessa sama kuin helppo.

Menestyminen ja rikastuminenkin ovat periaatteessa yksikertaisia, mutta käytännössä erittäin vaikeita. Eli kuten Albert Einsteinin kerrotaan sanoneen:

Teoriassa teoria ja käytäntö ovat samat. Käytännössä ne eivät ole.

Ei koskaan pidä olettaa, että joku yksinkertainen tulee olemaan helppoa. Niitä ei kannata sekoittaa. Yksinkertainen voi ollakin monimutkaista.

Eikä ole koskaan helppoa pitää asioita yksinkertaisina. Yksinkertaiset ratkaisut vaativat hyvin kypsää ajattelua.

Keep it simple, stupid.

KISS: Tunnettu kirjainlyhenne tuo vahvasti esiin ajatuksen, että yksinkertainen on parempi kuin monimutkainen. Yksinkertaistaminen on kuitenkin usein vaikeaa, ja siitäkin voi tehdä monimutkaista. Yksinkertaistaminen on tärkeä taito. Onnistumisen avain on usein yksinkertaistaminen, pelkistäminen.

Yksinkertainen on kaiken muun poistaminen paitsi mikä on tärkeää. Yksinkertaisuus tarkoittaa monimutkaisuuden poistamista ja asioiden pelkistämistä ydinkohtiinsa. Yksinkertaista on erittäin vaikea tehdä hyvin. Se voi tuntua aluksi helpolta, koska alussa on aina joitain helposti poistettavia asioita, mutta kun kaavit pois yhä enemmän, tarvitaan yhä enemmän taitoa ja hallintaa, koska et halua poistaa tarvittavia asioita, etkä halua poistaa vääriä asioita.

Elämääsi ja toimintaasi yksinkertaistamalla vähennät huolia ja stressiä. Pystyt keskittymään jäljelle jääneisiin oikeisiin asioihin. Pystyt tekemään parempia valintoja ja päätöksiä.  Sinun pitää pyrkiä hävittämään turhat yksityiskohdat kokonaiskuvaa sotkemasta. Sinun ei tarvitse yksinkertaistaa kaikkea. Asioiden tekeminen yksinkertaisiksi ei välttämättä tarkoita niiden tekemistä helpoiksi, mutta auttaa ymmärtämään niitä paremmin.

Jos sinulle uuden asian tekemisen ohjeet ovat monimutkaiset, ei tekeminen ole helppoa. Vasta kun olet oppinut käyttämään laitetta, huomaat miten yksinkertaista (ja helppoa) se on.  Siksi useimmissa laitteissa onkin onneksi pelkistetyt pikaohjeet, jotka ovat tarpeeksi yksinkertaiset tekemään käytöstä helppoa alusta lähtien.

Joku menetelmä voi tuntua todella yksinkertaiselta, mutta onko se sitä myös käytännössä? Vastaavasti jokin asia saattaa olla teoriassa yksinkertaista, mutta kun kyse on käytännöstä, se ei ehkä ole helppoa.

On helppo ymmärtää helpon ja yksinkertaisen ero, kun muistaa, että teoriat ja käsitteet ovat yksinkertaisia, kun taas tekeminen, työ ja toiminnot ovat (tai voivat olla) helppoja.

Onko se yksinkertaista vai helppoa? On paljon asioita, jotka ovat yksinkertaisia, mutta eivät ole ollenkaan helppoja. Haluat esimerkiksi kirjoittaa kirjan. Se on yksinkertaista, eikö olekin? Sinun tarvitsee vain istua tietokoneen eteen ja kirjoittaa. Mutta onko se helppoa?

On jopa yksinkertaisia asioita, jotka ovat täysin mahdottomia. Yksinkertaisen elämän eläminen nykyaikana tuntuu ainakin siltä.

Helppoa elämää?

Haluatko elää yksinkertaista vai helppo elämää? Vai kenties yksinkertaista ja helppoa elämää.

Helppo elämä ja yksinkertainen elämä ovat kaksi eri asiaa. Yksinkertaisen elämän eläminen tarkoittaa sitä, että on sinulla vähän aineellisia asioita, yrität tehdä asiat luonnollisella tavalla ja välttää kaikkea monimutkaisuutta, kuten asuntolainoja ja osamaksusopimuksia. Yleensä yksinkertainen elämä tarkoittaa myös kovaa työtä.

Yksinkertainen elämä voi toisaalta olla henkisesti erittäin antoisaa.

Helppo elämä taas liittyy yleensä siihen, että teet tai pyrit tekemään vähän töitä, mutta saamaan hyvää palkkaa, sinulla on kaikenlaisia hienoja tavaroita, joita rahalla voi ostaa, eikä sinulla tunnu olevan ongelmia terveyden tai yleensä minkään suhteen. Ei ole liikaa rasitusta, vaivaa, ponnistelua, sitoutumista ja yrität välttää kaikkia vaikeuksia. Helppo on jotain, jota monet ihmiset haluavat. Helppo elämä tarkoittaa kovan työn välttämistä kaikin keinoin.

Helppo elämä voi kuitenkin tuhota ihmisen henkisesti.

Mutta usein helppokaan ei synny helposti, oli sitten kyse taitoluistelijan neloishypystä, toimivasta käyttöliittymästä tai taiteilijan maalauksesta – ne näyttävät ja tuntuvat helpoilta, mutta niiden takana on valtava määrä työtä ja ponnistelua. Myös yksinkertaisen elämän luominen voi olla vaikeaa.

Yksinkertainen on monimutkaista. Ei ole koskaan helppoa pitää asioita yksinkertaisina. Yksinkertaiset ratkaisut vaativat edistyneintä ajattelua. Richie Norton

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *