Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Menestyneistä ihmisistä kertovien tarinoiden ja kirjojen lukeminen on eräs itsensä kehittämisen muoto. Myös monet itse menestyneet ihmiset, jotka lukevat paljon, lukevat toisten menestyneiden ihmisten elämänkertoja. Niistä löytyy paljon uusia ja erilaisia ajatuksia ja ratkaisuja, joita voi soveltaa omaan elämäänsä. Ne avaavat menestyneiden henkilöiden taustoja ja kokemuksia sekä tuovat esiin sitä hiljaista tietoa, joka on nimenomaan asiantuntemuksen ja menestyksen ydintä.

Kirjojen lukeminen on eräässä suhteessa kuin syöminen. Mitä terveellisempää ruokaa syöt, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on pysyä kunnossa ja terveenä. Ja mitä parempaa kirjallisuutta ja mitä enemmän luet, sitä paremmaksi ihmiseksi voit tulla. Se että syöt yhden hyvän aterian, ei vielä paljon auta, ei myöskään yhden hyvän kirjan lukeminen. Vaikutus tulee vasta pitkän ajan kuluessa (kertautuva vaikutus).

Olen juuri lukemassa menestyneen suomalaisen poptähden Antti Tuiskun kirjaa omasta menestystarinastaan ja menestykseensä vaikuttaneista tekijöistä. (Menesty!) Menestystarinat ovat aina kiinnostavaa ja innostavaa luettavaa. Mutta…..

Menestymisen syyt voivatkin olla vain harhaa

Varo menestyneiden neuvoja. Barnaby James

Opintonsa keskeyttäneestä tulee miljardööri. Ketjupolttaja elää yli satavuotiaaksi. Pienikokoisesta pojasta kehittyy maailman paras jalkapalloilija. Kolme menestystarinaa. Mutta jokaista opintonsa keskeyttänyttä ja menestynyttä miljardööriä, kuten Microsoftin Bill Gates, kohti on kymmeniä tuhansia opintonsa keskeyttäneitä yrittäjiä, jotka eivät ole menestyneet. Jokaista 100-vuotiaaksi elänyttä ketjupolttajaa kohti on satojatuhansia tupakoitsijoita, jotka ovat kuolleet paljon nuorempina keuhkosyöpään. Ja jokaista pienikokoista poikaa, kuten Leo Messi, kohti on lukemattomia muita yhtä pieniä, poikia, joista ei koskaan kuulla mitään.

Jokaista muutakin menestyjää, oli se sitten Supercell, Teemu Selänne, J.K. Rowling tai Richard Branson, kohti on tuhansia peliyrityksiä, jääkiekkoilijoita, kirjailijoita tai yrittäjiä, jotka ovat jääneet tuntemattomiksi tai epäonnistuneet täysin.

Menestyjistä puhuttaessa tulee aina esiin eräs monista ajattelun vinoumista, selviytymisharha. Selviytymisharha on ihmisen taipumus keskittyä onnistuneisiin esimerkkeihin ja sivuuttaa epäonnistumiset. Epäonnistuneet tapaukset eivät usein jää näkyville, joten ne unohdetaan. Tapaukset, joihin yleensä keskitytään ja joita tarkastellaan, olivat niitä, jotka ”selvisivät”.

Selviytymisharha johtaa liiallisen positiivisiin uskomuksiin menestymisestä. Yleensä vain menestyneiden tai selvinneiden (eloon jääneiden) tarinat, historia ja neuvot ovat esillä julkisuudessa. Tarinat epäonnistumisista eivät ole yhtä seksikkäitä kuin tarinat menestyksistä, joten niitä kerrotaan harvoin.  Epäonnistujat eivät juuri pääse lehtien palstoille tai kirjoita kirjoja. Kun kuulemme tai luemme yhden menestystarinan toisensa jälkeen, unohdamme vertailuperustan ja yliarvioimme menestyksen oikeat todennäköisyydet. Haluamme selviytymisharhan tuottamaa rohkaisua ja siitä tulevaa uskoa omiin kykyihimme. Tuloksena on paisuteltu käsitys siitä, kuinka moni ihmistä menestyy.

Selviytymisharha voi myös johtaa siihen väärään olettamukseen, että menestymisen takana on jokin tietty ominaisuus, toimintatapa, tieto tai taito, vaikka kyse voi olla puhtaasta sattumasta, tuurista. Kun menestyneet henkilöt painottavat kertomuksissaan sinnikkyyttä ja sisua, selviytymisharha voi herättää esimerkiksi yrittämisen aloittamisesta haaveilevalle sen ajatuksen, että kaikki menestys on vain kiinni siitä, että haluaa tarpeeksi ja peräänantamattomasti jaksaa jatkaa yrittämistä.  Kun tarkastellaan epäonnistuneita henkilöitä tai yrityksiä, todetaankin että myös heillä on ollut samat ”menestystekijät”, mutta tulos on ollut aivan toinen.

Tarinan voima

Mukaansatempaava tarina edistää väistämättömyyden illuusiota. Daniel Kahneman

Voitko saavuttaa mitä tahansa, jos yrität tarpeeksi kovasti? Et tietenkään. Kaikki rakastavat tarinoita henkilöistä, jotka menestyivät vastoin odotuksia, pitämällä niitä todisteena siitä, että mahdoton on mahdollista. Yksilöiden tarinoista saa vetäviä otsikoita, mutta niiden kyky kuvata todellista maailmaa on rajallinen. Kun pyritään luomaan johdonmukainen tarina menestymisestä, jätetään samalla huomioimatta epäonnistumiset.

Tarinaharha tarkoittaa taipumustamme ymmärtää maailmaa kertomusten ja tarinoiden kautta. Jos jotain tapahtuu, me haluamme tietää, miksi se tapahtui. Kun tapahtuu jokin ennakoimaton tapahtuma, keksimme välittömästi selittävän tarinan, joka on yksinkertainen ja johdonmukainen. Selitysten etsiminen on automaattista, se on aivojen pitkän kehityksen tulos. Olemme kehittyneet miljoonien vuosien aikana käyttämään tietoa tarinan muodossa ja havainneet sen hyväksi. Me haluamme nähdä maailman loogisena syy-seurausketjuna ja pudottaa pois muut tosiasiat, jotka eivät sovi tarinaan. Siksi ihmiset näkevät syy-yhteyden pelkässä sattumassakin. Lisäksi on todettu, että mitä vähemmän on tosiasioita, sitä helpompi on keksiä tapahtumaa selittävä tarina. Aivot ovat myös kehittyneet niin, että jos jotain tietoa puuttuu, niin se saatetaan keksiä. Ihminen uskoo mieluummin hyvään tarinaan kuin tilastoon. Elämme tarinataloudessa. Tarinat johtavat usein meitä harhaan.

Aina kun luet mediassa menestystarinoita, ajattele kaikkia ihmisiä, jotka yrittivät tehdä sen, mitä kyseinen henkilö teki, ja epäonnistuivat. Selviytymisharhan ymmärtäminen ei tietenkään ole tekosyy olla tekemättä mitään, vaan pikemminkin välttämätön työkalu, jonka avulla voit vähentää turhaa tietomelua ja ymmärtää maailmaa. Jos aiot tehdä jotain, tee se täysin tietoisena todellisesta tilanteesta. Voit silti olla optimistinen ja luottaa omiin kykyihisi ja mahdollisuuksiisi menestyä, mutta ainakin peruslähtökohdat ovat selvillä etkä rakentele pilvilinnoja. Jos sinulla on alusta lähtien väärä käsitys menestymisen mahdollisuuksista yleensä ja menestymiseen vaadittavista asioista erityisesti, pettymys on sitä suurempi, jos menestystä ei tulekaan.

Kerrotaan myös tarinoita ihmisten selviytymisistä vaikeista sairauksista. Jotkut ihmiset etsivät apua sairauteensa, esimerkiksi syöpään, luontaishoidoista tai vaihtoehtoisista hoidoista. Kaikista näin tekevistä ihmisistä pieni osa selviää ja paranee, eri syistä. Suurin osa ei kuitenkaan parane, vaan kuolee. He eivät ole kertomassa tuon hoidon tuloksista. Mutta kun jotkut selviävät, heidän tarinansa leviää. Nyt kaikki tarinat, jotka kerrotaan, ovat parantuneista henkilöistä, ja siitä leviää johtopäätös: tuo hoito auttaa. Emme kuule sairauteen kuolleiden suuren enemmistön tarinoita. Vain jos kuulisimme myös kuolleiden tarinoita, meillä olisi objektiivinen näkemys.

 

Tätä aihetta käsitellään laajemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *