Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 

Mikä on ollut suurin pettymyksesi ja epäonnistumisesi elämässäsi? Oliko se jotain, jota et lopulta koskaan edes yrittänyt tai jotain, jota yritit ja epäonnistuit surkeasti. Tai jotain, jonka kanssa yrität elää ja kamppailet juuri nyt.

Erehtyminen on inhimillistä, kuuluu tunnettu sanonta. Me kaikki teemme virheitä, erehdymme ja epäonnistumme jatkuvasti. Jotkut meistä epäonnistuvat useimmin kuin toiset. Kysymys voi olla pelkästään onnesta ja sattumasta, mutta usein myös siitä, etteivät he ole oppineet virheistään.

Ihmisiä on tunnetusti monenlaisia, niin myös epäonnistumisten suhteen. Joku voi väittää, ettei hän ole epäonnistunut koskaan. Silloin tietää, että hän joko valehtelee tai ei ole koskaan edes yrittänyt tehdä mitään vaativaa ja omia rajojaan haastavaa.

Toinen taas väittää epäonnistuvansa jatkuvasti, olevansa todellinen luuseri, vaikka totuus on jotain ihan muuta.

Olen historian suurin luuseri.

Huikealla urallaan huimat 25 pokaalia, muun muassa seitsemän Serie A -titteliä ja viisi Mestarien liigan mestaruutta, koonnut italialainen jalkapallolegenda Paolo Maldini todisteli tämän teorian puolesta, kun hän jutteli toisen ex-suuruuden Christian Vierin kanssa Instagram-lähetyksessä.

– Voitin paljon, mutta hävisin kolme Mestarien liigan finaalia, Euroopan Super-cupin, MM-finaalin, EM-finaalin, MM-välierän ja mitä kaikkea vielä. Ja 2006 (Italian maajoukkuevalmentaja) Marcello Lippi pyysi minua mukaan, mutta sanoin ei. Italia voitti mestaruuden, ja ajattelin olevani häviäjä, kertoi muun muassa Marca-lehti Maldinin muistelleen.

Vaikka epäonnistumiset voivat olla hyväksi ja niistä voi oppia paljon, ei epäonnistumisia ja virheitä kannata tarkoituksella etsiä ja yrittää tahallaan epäonnistua. Mutta haasteita ja virheitä ei myöskään kannata pelätä ja olla ottamatta riskiä epäonnistua. Jos ei edes yritä, ei voi koskaan voittaa ja saavuttaa mitään. Epäonnistuminen on varminta, jos ei edes yritä.

 

Epäonnistumisen syitä on paljon

Epäonnistumisen syitä on lukemattomia, jokainen epäonnistuminen on omanlaisensa. Kaikkia epäonnistumisten syitä ei voi eikä edes kannattaisi yrittää luetella.

Näitä epäonnistumisen syiden luetteloita on kuitenkin olemassa runsaasti (10 syytä miksi epäonnistut, 7 syytä miksi epäonnistumme), ja jotain niidenkin läpikäymisestä tietysti oppii. Sanotaanhan, että epäonnistumisista oppii, mutta että järkevintä on oppia muiden epäonnistumisista.

Esimerkiksi epäonnistut varmasti, jos et itsekään usko voivasi onnistua.

Luke Skywalker: En voi uskoa sitä. Yoda: Siksi epäonnistut.

Ja muita syitä on joukoittain:

 

Jopa nukkuma-asento voi olla syynä siihen, oletko aina epäonnistuva luuseri vai menestyjä!

 

Tärkeintä on kuitenkin tietää oikea reitti

Vanha tarina kertoo merenkulusta ja luotsista. Kun laiva tulee avomereltä ja lähestyy rannikkoa, laivaan tulee luotsi, joka opastaa laivan turvallisesti satamaan. Eräässä laivassa komentosillalla oli poikkeuksellisesti muutama vierailija seuraamassa toimintaa ja samalla myös luotsin työtä.

Kun laiva oli ohjattu satamaan, eräs vieraista sanoi luotsille, että teidän täytyy olla mahdottoman hyvämuistinen mies, kun muistatte kaikki karit koko matkan varrelta.

Luotsi sanoi, ettei hän muista läheskään kaikkia kareja saati sitten että hän edes tietäisi niitä kaikkia. Vieras ihmetteli, että miten ihmeessä työnne sitten onnistuu? Luotsi vastasi, että hän tietää ainoastaan oikean väylän, eikä kaikkia kareja onneksi tarvitse tietääkään.

Aivan samalla tavalla sinunkaan ei tarvitse tietää kaikkia mahdollisia tapoja, joilla voit epäonnistua. Tärkeintä on tietää tai yrittää selvittää, mikä on oikea reitti, mitkä ovat ne periaatteet, ajattelumallit ja tavat, joilla ihmiset ovat kokemusten mukaan onnistuneet pyrkimyksissään ja menestyneet.

 

Miten onnistun ja menestyn?

Sen sijaan, että kyselet itseltäsi, miksi epäonnistuin, kannattaa kysyä, miten onnistun tai miten menestyn.

Ei kannata etsiä ja lukea täysin epäonnistuneiden ihmisten kertomuksia omista virheistään ja epäonnistumisistaan. Tällaiset epäonnistumisista kertovat tarinat, elokuvat tai kirjat eivät yleensä ole kovin suuria myyntimenestyksiä ja kerää suuria myyntilukuja.

On paljon järkevämpää ja helpompaa lukea menestyneiden ihmisten tarinoita omista onnistumistaan ja menestyksestään ja etsiä niistä vastauksia.

 

Hyvään alkuun vastausten löytämisessä pääset lukemalla kirjan Menestymisen taito.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *