Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Menestystä on tunnetusti monenlaista. On subjektiivista menestystä, jolloin sinä itse arvioit, oletko menestynyt jossakin asiassa, ammatissa tai harrastuksessa. Ja on objektiivista menestystä, jossa muut, ulkopuoliset arvioivat menestystäsi, miten pärjäät tai olet pärjännyt suhteessa muihin ihmisiin, jotka toimivat samalla tekemisen alueella kuin sinä.

On olemassa elämänalueita, joissa subjektiivisen menestyksen käsite on vaikeasti sovellettavissa. Ajatellaan esimerkiksi urheilua. Se on yleensä kilpailua, toimintaa, jossa yritetään olla parempia kuin toiset osanottajat. On tietysti urheilua, jossa kilpailulla ei ole kovin suurta merkitystä, jossa lajia harrastetaan ja harjoitetaan sen tuottaman mielihyvän ja hauskuuden vuoksi. Kaveriporukan futis- ja salibändiottelut, senioripelaajan golfkierros, kuntoilijan 10 kilometrin juoksulenkki, kaikki ovat urheilun piiriin liittyvää toimintaa, mutta niissä ei ole juuri mitään kilpailullista piirrettä. Täytyy kai lisätä sana yleensä, sillä ihmismieli liittää näihinkin usein jonkin kilpailullisen vivahteen. Voitto tai paremmuus tulee näissäkin esiin, mutta mistään menestymisestä ei yleensä voi puhua.

Mutta yleisesti ottaen urheilu on toimintaa, jossa menestymistä mitataan vertailemalla suoritusta muihin ja jossa ulkopuoliset arvioivat menestyksen saavuttamista. Menestyä voi tietysti urheilussakin monella tapaa ja monella tasolla. Voidaan puhua menestyneestä jalkapalloilijasta kotimaan sarjatasolla, pelaaja voittaa esimerkiksi Veikkausliigan maalikuninkuuden, mutta silloinkin ollaan vielä kaukana messien ja ronaldojen menestyksestä.

Sama kilpailullinen piirre sisältyy, ainakin julkilausumattomana, moneen elämänalueeseen, ammattiin, harrastukseen ja tietysti yritystoimintaan.

Menestystä mitataan uralla etenemisenä, sen nopeutena, palkan suuruutena, huomionosoitusten saamisena, omaisuuden määrällä, arvonimillä, julkisuuden määrällä ja muina ulkoisina, kaikkien nähtävissä olevina merkkeinä.

 

5 askelta miten saavuttaa hurja, uskomaton menestys (tai jotain)

Menestyksen saavuttaminen elämässä liittyy paljon enemmän siihen, miten itse määrittelet menestymisen kuin siihen, mitä teet muiden sanelemana.

Menestyskirjailija, valmentaja ja blogisti Mark Manson on mies, jolla on tunnetusti kärkeviä (Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan, Kaikki menee päin h*lvettiä ) mutta myös järkeviä mielipiteitä monesta asiasta.

Seuraavassa on hänen näkemyksensä menestyksen saavuttamisesta. Hän manaa maan rakoon kaikki vaiheittaiset menestysoppaat, ja esittää sen sijaan oman 5 vaiheisen ajatuksensa menestykseen.

 

Askel 1: Ohita jokainen vaiheittainen järjestelmä menestyäksesi (mukaan lukien luultavasti tämä)

Manson sanoo, että upea menestys saavutetaan tekemällä jotain poikkeuksellista ja harvinaislaatuista.

Saavuttaaksesi jotain poikkeuksellista ja harvinaislaatuista sinun täytyy – määritelmän mukaan – tehdä jotain, mitä muut ihmiset eivät tee tai eivät halua tehdä. Siksi villi, hullu, näyttävä menestys voidaan saavuttaa vain aktiivisesti vastoin sitä, mitä muut ovat tehneet ja/tai uskomalla, että voit tehdä asioita, joita muut eivät usko voivansa tehdä. Siksi kaikki, mikä voidaan tarkasti kodifioida vaiheittaiseksi järjestelmäksi Internetissä, on täynnä puppua, eikä se auta sinua saavuttamaan tällaista menestystä.

Ongelma monissa näissä artikkeleissa havaitsemissasi järjestelmissä on se, että ne kärsivät niin sanotusta tarinaharhasta. Tarinaharha on ihmisen taipumus kutoa syy -seuraus selityksiä tapahtumasarjoihin, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Jos elämänkerroissa todella olisi ensimmäinen askel kohti villiä menestystä, niin se olisi tämä: kysy itseltäsi, ”Mikä on jotain erittäin tärkeää maailmassa, josta harvat ihmiset ovat tietoisia tai eivät toimi sen suhteen?” Sitten… ryhdy hommiin sen kanssa

Mutta Mansonin mukaan sekään ei ole takuuvarmaa. Koska, olkaamme rehellisiä, määritelmämme ”menestyksestä” ovat joukko keksittyä potaskaa.

 

Askel 2: Ymmärrä, että ”menestys” on vain jotain, jonka sinä ja kaikki muut ovat keksineet – se ei ole edes todellista

Mansonin mukaan suurin osa unelmistasi eivät ole todella unelmia. Ne ovat vain mielikuvituksesi luomia korvikkeita niille riittämättömyyden tunteille, joita yrität välttää.

Me jokainen keksimme, mitä ”menestys” merkitsee itsellemme, ja sitten vietämme elämämme mittaamalla itseämme tämän määritelmän mukaan. Ja jos olemme rehellisiä, emme oikeastaan itse edes määrittele menestystä itsellemme, vaan hyväksymme muiden antamat määritelmät.

Kun tapaamme ihmisiä, joilla on erilaiset määritelmät menestyksestä, se ärsyttää meitä, koska silloin ajattelemme, että jos oman määritelmämme mukaista menestystä ei olekaan olemassa, mitä h*lvettiä olen tehnyt koko elämäni.

 

Askel 3: Antaudu eksistentiaaliseen epätoivoon, joka liittyy oivallukseen siitä, että määrittelysi menestykselle on täysin mielivaltainen ja itse keksitty

Voit viettää koko elämäsi määrittelemällä menestyksen esimerkiksi etenemiseksi ammatissa korkealle, hienoksi omakotitaloksi tai miljoonan euron sijoitusomaisuudeksi. Kun olet tehnyt 20 vuotta kovaa työtä ja sitten huomaat saavuttaneesi tavoitteesi, huomaat että mikään ei ole muuttunut. Et tunne menestyneesi, et tunne oloasi erilaiseksi. Olet, Mansonin sanoin ”täsmälleen sama huolimaton, haiseva kusipää, joka olit 20 vuotta sitten”.

Silloin kysyt itseltäsi: Kaikki tämä ja miksi? Mitä teen nyt?

Kysymykseen ei ehkä ole oikeaa vastausta, mutta varmasti väärä vastaus: Paljon enemmän sitä, mitä tein ennen.

”Mikään ei koskaan riitä”- päätelmä seuraa melkein jokaista menestyksen määritelmää: raha , asema, arvovalta, maine, valta, kunnianosoitukset. Aina on enemmän saavutettavaa. Se on kuin eläisi äärimmäisen uuvuttavalla juoksumatolla koko elämänsä.

 

Askel 4: Ota iisisti, syö pizzaa, juo olutta. Kohta olet OK.

Silloin alat kyseenalaistaa kaiken. Tulet epätoivoiseksi. Sinusta tuntuu, ettei missään ole mitään järkeä. Mutta sitten tapahtuu jotain. Elämä jatkuu.

Hitaasti mutta varmasti alat ymmärtää: ”Odota, minun ei tarvitse määritellä menestystä, jotta minulla olisi hyvä elämä!” Ja tätä ahaa-elämystä seuraa pian toinen, syvällisempi ahaa-elämys: ”Voin hyväksyä kaikki arvot, jotka haluan! ”

Sen jälkeen alat miettiä: Mikä on menestyksesi määritelmä? Mikä on mittari, jolla mittaat elämääsi?

Mittarisi voi olla jonkin ihanteen mukaan eläminen, se voi olla näkökulma, perspektiivi elämään tai vain arkipäiväinen hyvä elämä, joka on helposti saavutettavissa.

Ja kun sitä toistetaan loputtomasti viikko toisensa jälkeen, vuosi toisensa jälkeen, uskomattomia asioita alkaa tapahtua.

 

Askel 5: Keskity siihen, mikä on nyt tärkeää

Manson sanoo, että suuria saavutuksia ei tapahdu vain suurten tulevaisuusvisioiden kautta, vaan silloin kun teet sitä, mikä tuntuu kaikkein tärkeimmältä juuri tällä hetkellä.

Steve Jobs ei istunut miettien: ”Mikä tekee minusta niin kuuluisan ja menestyvän kuin mahdollista?” Ei, hän joutui työskentelemään laitteiden kanssa, jotka parantaisivat hänen elämäänsä tänään. Pääpaino oli ihmisten päivittäisten ongelmien ratkaisemisessa.

Ajattelemme suuria harppauksia innovaatiossa valtavina inspiraation hetkinä. Mutta todellisuudessa ne ovat vain edessämme olevien olettamusten yksinkertaista kyseenalaistamista.

Mansonin mukaan ihmiset, jotka omaksuvat kauheita menestyksen määritelmiä, tekevät yleensä niin, koska he yrittävät antaa elämälleen merkityksen ja tarkoituksen. Mutta oikea tapa antaa elämälle merkityksen ja tarkoituksen tunne on yksinkertaisesti olla mukana nykyajan ongelmissa, työskennellä väsymättä sen eteen, mikä stimuloi ja innostaa tänään ilman hienoja näkemyksiä siitä, minkälainen arvostus voi odottaa sinua tulevaisuudessa.

 

Menestymistä, sen määrittelyä ja sen eri osa-alueita käsitellään laajemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

2 Kommenttia

  1. Niin, jokainen itse määrittää itsensä, muut ihmiset, ympäristön, maailmankaikkeuden ja osansa yhteiskunnan rattaissa. Siitä tulee menestys miten sen itse uskot, koet ja elät todeksi. Olen jo nyt menestynyt koen, ajattelen, tunnen ja elän niin sisäisesti ja ulkoisesti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *