Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 

Monet ihmiset toivovat, että olisivat aloittaneet aikaisemmin. Lähes kukaan ei toivo, että olisi aloittanut myöhemmin.

Vaikka sanotaan, ettei koskaan ole liian myöhäistä, on myös paljon asioita, aloja tai elämänalueita, joissa se milloin aloittaa, on ratkaisevaa. Joitakin asioita voi aloittaa myöhemminkin, mutta sillä on oma vaikutuksensa. Sinusta ei voi tulla esimerkiksi huippua useimmissa urheilulajeissa, jos aloitat vasta 30-vuotiaana, ja monella alueella pitää aloittaa jo paljon nuorempana, 10–20-vuotiaana.

10 000 tunnin sääntö

Yksi syy tähän on ns. 10 000 tunnin sääntö (tai ainakin sen sisältämä periaate), joka on alkuaan ruotsalaisen psykologian professorin K. Anders Ericssonin 1990-luvulla esittämä teoria. Sen mukaan maailman huipulle pääseminen edellyttää vähintään 10 000 tunnin harjoittelua, joka tarkoittaa vähintään kolme tuntia päivässä kymmenen vuoden ajan.

Sittemmin on todettu, ettei 10 000 tunnin sääntö ole sääntö eikä 10 000 tuntia ole tarkka luku. Jollain aloilla 10 000 tunnilla pääsee vasta alkuun, eikä sääntö päde kaikilla aloilla, esimerkiksi urheilussa. Harjoittelu ei myöskään ole yksistään riittävä menestykseen johtava tekijä. Huipulle pääsy vaatii myös lahjakkuutta.

Mutta kaikilla aloilla, joilla kehittyminen ja huipulle pääseminen vie aikaa, aloittamisen ajankohdalla on merkitystä. Ihmisen fyysiset ja henkiset voimavarat ja niiden tarjoamat mahdollisuudet ovat nuorena monia aloja ajatellen sen verran paremmat, että niillä aloittaminen on tärkeää aloittaa nuorena, usein jo kouluikäisenä. Tunnettuja esimerkkejä ovat säveltäjä W.A. Mozart ja golfammattilainen Tiger Woods, jotka aloittivat harjoitteluun uraansa varten jo esikouluikäisinä.

Toisaalta on alueita, joilla aloittamisen edellytykset syntyvät vasta tietyn iän tai koulutuksen jälkeen.  Et voi alkaa juosta, ennen kuin osaat kävellä. Ja korkeampaa matematiikkaa voi alkaa opiskella vasta kun perusmatematiikka on hallussa.

Vuosi tästä hetkestä toivot, että olisit aloittanut tänään. Karen Lamb

 

Kertautuva vaikutus

10 000 tunnin sääntö on eräs esimerkki kertautuvasta vaikutuksesta (compound effect). Se tunnetaan taloudellisista asioista puhuttaessa paremmin nimellä korkoa korolle vaikutus.

Albert Einsteinin kerrotaan sanoneen, että korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme: Hän, joka ymmärtää sen, ansaitsee sillä, ja hän, joka ei ymmärrä, maksaa sen.

Korkoa korolle ilmiössä aika on olennainen tekijä. Mitä nuorempana aloitat säästämisen, sitä tehokkaammin aika vaikuttaa ja sijoituksesi kasvaa.

Aluksi ei tunnu tapahtuvan mitään edistystä, mutta sitten yhtäkkiä huomaat, että kertautuva vaikutus alkaa tuntua. Pieneltäkin vaikuttava korkoprosentti tuottaa aluksi vain pientä korkoa, mutta se alkaa kasvaa, ensin tosin hyvin hitaasti. Ajan mittaan kasvu nopeutuu. Se tarkoittaa esimerkiksi, että 100 000 euron sijoitus osakkeisiin kasvaa 50 vuodessa 3,2 miljoonaksi, eli 32-kertaiseksi.

Kertautuminen ei ole kuitenkaan pelkästään taloudellinen asia. Elämäsi tärkeimmät tulokset syntyvät ajan mittaan tekemiesi panostusten, ponnistelujen ja investointien kertautuvista vaikutuksista, olipa kyse taloudestasi, urastasi, harrastuksistasi tai henkilösuhteistasi. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä suuremmat tulokset aikanaan keräät.

Onkin sanottu, että paras aika aloittaa esimerkiksi sijoittaminen oli eilen. Toiseksi paras aika on tänään.

Kertautuva vaikutus on kuin taikalaatikko. Kun alat panna siihen pieniäkin panoksia, työtä, jatkuvasti, jonain päivän sieltä löytyy valtava määrä haluttua asiaa. Menestys ansaitaan toistuvilla teoilla, joiden vaikutus yksinään ei ole kovin merkittäviä, mutta joiden kertautuva vaikutus yhdistettynä on valtava. Puhutaan myös ns. lumipalloilmiöstä: kerran alkuun päässyt kehitys nopeutuu ja nopeutuu.

(Kannattaa muistaa, että kertautuva vaikutus toimii myös huonoon, negatiiviseen suuntaan. Jos alat syödä päivittäin yhden ylimääräisen makupalan, sen vaikutusta ei huomaa päivässä, eikä ehkä vielä viikossakaan. Mutta jo vuoden mittaan oletkin lihonut useita kiloja.)

Kun muutat elämän aikajännettä niin muutat elämäsi.

Ihmisillä on taipumus yliarvioida, paljonko vuodessa saa aikaan, mutta aliarvioida, paljonko kymmenessä vuodessa saa aikaan.  Moni toivoo vuodessa pääsevänsä pidemmälle kuin on mahdollista. Vuosi on kuitenkin monessa asiassa lyhyt aika.

Eli aloita ajoissa.

 

Aloittamista, 10 000 tunnin sääntöä ja kertautuvaa vaikutusta käsitellään laajemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *