Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 

Kun aloitat jotain, esimerkiksi puhetta, luentoa, golfkierrosta tai yrityksesi esittelyä, toivot varmasti, että pääset heti hyvään alkuun, että alku onnistuu hyvin. Hyvä alku lisää itseluottamusta, ja itseluottamus kasvattaa tunnetusti edelleen onnistumisen mahdollisuutta.

Mutta on paljon asioita ja tehtäviä, joissa se, että onnistut heti alussa, ei ole itsestään selvää. Usein onnistuminen alussa tarkoittaa, että sinulla on ollut onnea. Onnea kyllä tarvitaan, ja sinäkin voit olla onnekas. Mutta pelkän onnen tai onnekkuuden varaan laskeminen ei ole hyvä strategia aloittaa mitään.

Se, että kehittyy pitkällä tähtäimellä hyväksi puhujaksi, skeittaajaksi, kitaransoittajaksi, keilaajaksi, kirjailijaksi tai yrittäjäksi, on tulosta kovasta työstä, ponnistelusta ja sitkeydestä sekä muutamista viisaista tai harkituista valinnoista. Ja kuten sanottua, usein on mukana onneakin.

Kaikki aloittavat alusta

Yksikään lapsi ei opi kävelemään ensimmäisenä päivänä, harva kirjailija voittaa palkintoja alle 20-vuotiaana eikä moni yritys ole kannattava ensimmäisenä toimintavuotenaan. Kaikki, jotka ovat menestyneet pitkällä tähtäimellä, ovat epäonnistuneet ja tehneet virheitä pitkällä urallaan, varsinkin sen alkuvaiheessa.

Bill Gates perusti ensimmäisen yrityksensä jo 17-vuotiaana yhdessä lapsuudenystävänsä Paul Allenin kanssa. Heidän liikeideansa oli rakentaa laitteisto, joka pystyy lukemaan liikennetietonauhoja ja tuottamaan niistä tuloksia ilman, että työtä tarvitsee tehdä manuaalisesti.

Kun laitetta esiteltiin Seattlen liikenneviranomaisille, se ei suostunutkaan toimimaan. Siihen loppui myös kaverusten ensimmäinen kokeilu yritysmaailmassa. Seuraava yhteinen yritys joitakin vuosia myöhemmin, eli Microsoft, olikin sitten jo suurempi menestys.

 

Siksi kannattaa pitää mielessä, että jos kohtaat vastoinkäymisiä alussa, se on osa asiaa, se on hinta, jonka joudut maksamaan menestyksestä pitkällä aikavälillä.

Epäonnistuminen on mahdollisuus oppia

Jokainen epäonnistuminen on mahdollisuus oppia ja tehdä asia seuraavalla kerralla paremmin. Ei kannata lannistua ja luovuttaa, se on mahdollisuus nousta ylös entistä vahvempana. Nämä mahdollisuudet kannattaa hyödyntää alusta lähtien, eikä tuhlata niitä itsensä säälimiseen tai muiden syyttelyyn.

Onnekkuus heti alussa voi joskus tarkoittaa, että et pysty oppimaan vastoinkäymisten mukanaan tuomaa joustavuutta ja sitkeyttä. Tällöin sinulta jää puuttumaan paremmaksi kehittymisen tarvitsemia kokemuksia.

Ota onnenpotku vastaan, mutta yritä pysytellä maan pinnalla. Onnekas alku voi osoittautuakin huonoksi aluksi. Golffari, joka onnistuu tekemään hole-in-onen ensimmäisellä golfkierroksellaan, voi kuvitella, että OK, minähän osaan tämän, en tarvitse enää mitään opastusta tai harjoittelua.  Jo seuraava lyönti voi kyllä palauttaa tästä uskosta karuun todellisuuteen.

Jos on onnekas heti alussa, ei ehkä koskaan pääse sille osaamisen ja tekemisen tasolle, mitä vastoinkäymisten kautta kulkemalla voi saavuttaa. Luottamalla pelkkään onneen jatkossakin voit tuudittautua väärään luuloon, ettei sinun tarvitse enää ponnistella ja kehittyä. Menestys on maraton, ei pikamatka, jossa hyvä startti on tärkeä.

Kun olet onnekas urasi myöhemmissä vaiheissa, osaat jo arvioida paremmin, mitä se tarkoittaa.

Mitä onnekkuus on?

Onnekkuudessa on kysymys sattumasta ja todennäköisyyksistä. Mitä enemmän sinulla on tilanteita, joissa on mahdollisuus törmätä onneen, sitä todennäköisemmin niin käy. Joskus onnen voi kohdata jo alussa, usein sitä ei löydä koskaan. Mutta siihen voi vaikuttaa: Lototaan useampi rivi, yritetään yhä uudestaan, tavataan paljon erilaisia ihmisiä, luodaan verkostoja, tutustutaan moniin uusiin asioihin. Toiminta, liikkuminen, uteliaisuus, ahkeruus ja erilaisuus ovat avainasioita.

Eli kun aloitat, mitä tahansa, mitä kannattaa tehdä? Kokeilla erilaisia asioita, alkuja, ideoita; kysellä eri ihmisten mielipiteitä ja ajatuksia; lukea ja tutustua erilaisiin menetelmiin, tapoihin, ideoihin ja muiden (menestyneiden ihmisten) kokemuksiin. Mutta ennen kaikkea aloittaa ja tehdä ja kokeilla, ja oppia kokemuksista, epäonnistumisista ja onnistumisista.

Jos istut vain kotona sohvalla tekemättä mitään, sinulla ei ole myöskään koskaan mahdollisuutta saavuttaa mitään.

 Loppujen lopuksi uskon, että menestys on todennäköisesti 50 prosentin onnea. Loput 50 prosenttia on, että osaa hyödyntää tätä onnea. Dan Sullivan

 

Aloittamista, onnekkuutta ja menestymistä käsitellään laajemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *