Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Vihreiden puoluekokous hyväksyi syyskuussa 2021 kannabiksen laillistamista kannattavan aloitteen. Vihreistä tuli näin Suomen ensimmäinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kannabiksen laillistamista.

Muut puolueet ja myös poliisi ovat tähän asti vastustaneet laillistamista mm. ”porttiteoriaan” vedoten.

Porttiteorialla tarkoitetaan yleensä käsitystä, että laillisten ja mietojen päihteiden käyttö toimii usein ”porttina” vahvempiin ja vahingollisempiin aineisiin. Porttiteorialla vastustetaan esimerkiksi juuri kannabiksen viihdekäytön sallimista. Jo alkoholia ja tupakkaa pidetään porttiteorian mukaan riippuvuutta aiheuttavina aineina mahdollisena tienä huumausaineisiin.

Tutkimustulokset porttiteoriasta ovat vaihtelevia ja ristiriitaisia. Myös tähänastisista kokemuksista kannabiksen käytön sallineissa maissa on vaikeaa vielä vetää yksiselitteisiä johtopäätöksiä

Porttiteorialla sanotaan olevan psykofyysinen perusta. Sen mukaan erilaiset riippuvuutta aiheuttavat aineet herkistävät aivojen mielihyväkeskusta ja saavat aivot kaipaamaan entistä kovempia aineitä. Teorian katsotaan kuitenkin yksinkertaistavan asiaa ja jättävän esimerkiksi huomioimatta erilaisia päihteiden käytölle altistavia tekijöitä, kuten geenien ja ympäristötekijöiden vaikutukset. Tutkimusten mukaan siihen päätyykö ihminen kovien huumeiden käyttäjäksi vaikuttaa enemminkin sosiaalinen ympäristö ja työllisyystilanne, kuin kannabiksen käyttö.

Porttiteorian rinnakkaiskäsite on kaltevan pinnan harhaluulo, slippery slope fallacy. Se antaa ymmärtää, että tietty asia vie kaltevalle pinnalle ja käynnistää tapahtumaketjun, jolla on peruuttamattomat ja yleensä negatiiviset seuraukset.

Mutta riippuvuutta syntyy muutenkin kuin huumaavien aineiden avulla. Porttiteorian tapaista käyttäytymistä voi löytää mitä erilaisemmilta elämänalueilta. Esimerkiksi kirjailija Matti Rönkä on tuonut esiin kirjallisuuden porttiteorian: harva aloittaa lukuharrastusta vaikeatajuisista runoista, mutta dekkareiden lukeminen voi olla tie vaikeampilukuisen kirjallisuuden pariin.

Itse aloitin veden juomisella ja siirryin siitä vähitellen vahvempiin. Tuntematon

Edistymiseen syntyy riippuvuus

Teresa Amabile on tutkimuksissaan todennut, että miten edistyksen jatkuva mittaaminen vaikuttaa positiivisesti yrityksen henkilöstön hyvinvointiin ja toimintaan.

Kun tutkimuksessa analysoitiin seitsemässä yrityksessä tuhansia työntekijöiden työssään tekemiä päiväkirjamerkintöjä, he huomasivat jotain erittäin mielenkiintoista. Pienetkin saavutukset paransivat työntekijöiden motivaatiota lähes yhtä paljon kuin suuret läpimurrot.

Edistymisen jatkuva seuraaminen auttaa arvostamaan näitä pieniäkin voittoja. Ne vuorostaan lisäävät itseluottamuksen tunnetta. Tätä tunnetta voi sen jälkeen hyödyntää tulevien suurempien onnistumisten saavuttamisessa.

Kun mittaat edistymistäsi, olet aina selvillä, miten olet edennyt. Kun edistyt hyvin, itseluottamuksesi ja motivaatiosi kasvavat. Jos olet jäämässä jälkeen tavoitteestasi, huomaat sen hyvissä ajoin ja pystyt korjaamaan kurssia ja tekemään muutoksia. Keinoja henkilökohtaisen kehittymisen seurantaan on paljon. Kuntoilijoille ovat tuttuja Sports Tracker ja vastaavat sovellukset, joiden avulla on helppo seurata tavoitteiden toteutumista. Vastaavia sovelluksia on myös muille kuin kuntoilijoille.

Näin tapahtuu, koska pienikin aikaansaannos aktivoi aivoissa palkitsemispiirin. Kun tämä on avattu, vapautuu kemikaaleja, jotka antavat meille mielihyvän, aikaansaamisen ja ylpeyden tunteita. Erityisesti vapautuu dopamiinia, välittäjäainetta, joka säätelee mielihyvää ja palkitsevuuden tunteita. Dopamiini auttaa meitä myös toimimaan siihen suuntaan, joka alkuaan laukaisi sen vapautumisen. Kyseessä on sama aine, joka saa ihmiset koukkuun uhkapeliin, nikotiiniin ja alkoholiin. Amabilen tutkimuksen perusteella ihmiset itseasiassa loivat riippuvuuden edistymiseen.

Motivaatio syntyy pienistä askelista ja edistymisen tunteesta. Siksi kannattaa pohtia, miten voit luoda pieniä edistysaskeleita jokaiseen työpäivääsi.

Porttivaikutus aloittamisessa

Asia on periaatteessa hyvin yksinkertainen: kun aloittaa ja kokeilee jotain uutta ja toteaa sen hyväksi, sitä voi tai jopa haluaa tehdä lisää.

Kun aloitat pienesti, teet vaikka kuinka pienen osan tavoittelemastasi kokonaisuudesta, tuon pienen saavutuksen mukanaan tuoma mielihyvän tunne tuo mukanaan myös porttivaikutuksen. Haluat lisää tuollaisia tuntemuksia ja olet halukas tekemään tuo teon uudestaan ja uudestaan. Aloittaminen lisää motivaatiota.

Otetaan yksi esimerkki. Sinulla on halu aloittaa kunnon kohottaminen kotikonsteilla, vaikkapa etunojapunnerrusten avulla aluksi. Jos kuntosi on huono, etkä ole tottunut kuntoiluun, aloittaminen tuntuu varmasti vaikealta.

Mutta aloita minitavalla. Päätä, että teet aluksi yhden etunojapunnerruksen päivässä. Voi tosiaan aloittaa yhdellä, mutta pian huomaat ajattelevasi, että voin kai samalla kerralla tehdä kaksikin, tai viisi, tai kymmenen. Mutta tärkeintä on, että teet ainakin yhden punnerruksen päivässä. Se ei tunnu vaikealta tai aikaa vievältä, ja siihen olet valmis joka päivä.

Jonkin ajan kuluttua, muutaman päivän tai muutaman viikon, olet luonut itsellesi kuntoilutavan, jota noudatat joka päivä. (Tapa kuntoilla 20 minuuttia joka päivä riittää jo muuttamaan kuntosi hyväksi.)

Portti on avattu ja jatko on helpompaa. Porttiteoria toimii.

Jos antaa pirulle pikkusormen, se vie koko käden. Suomalainen sananlasku

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *