Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 

Yksi aloittamiseen ja tehokkuuteen liittyvä iskulause on urheiluvaate- ja kenkävalmistaja Niken käyttämä slogan Just Do It, Tee se vain.

Sen mukaan toiminta on kaikki kaikessa, maailma muuttuu liian nopeasti, että ehtisi ajatella, pohtia ja suunnitella. Tarvitaan rohkeutta, nopeutta ja riskinottoa.

Iskulauseella on tietysti hyvätkin puolensa, asioiden tekeminen on ainoa tapa saada tuloksia aikaan, onnistua ja menestyä. Lause tuuppaa liikkeelle.

”Just do it. Sen lisäksi, että se oli kaikkien aikojen paras slogani lenkkareille, tai mille tahansa tuotteelle, se oli Oddin vakiovastaus nuorten kysyessä, miten pitäisi menetellä, kun halusi ryhtyä kirjoittamaan. Ettei ollut mitään syytä lykätä, ei mitään valmisteltavaa, piti vain ottaa kynä käteen ja aloittaa, eikä mitenkään vertauskuvallisesti vaan kirjaimellisesti. Hän sanoi, että heidän pitäisi ryhtyä kirjoittamaan jo tänä iltana, jotain, mitä tahansa, mutta se oli tehtävä heti.” Jo Nesbo: Mustasukkainen mies.

Perimmäinen ajatus on, että kun käyttää liikaa aikaa idean ajattelemiseen, toiminta ei lähde käyntiin. Ihmisillä on taipumus pysähtyä hetkeksi miettimään juuri ennen toimintaan ryhtymistä. Jossain vaiheessa sinun täytyy vain lopettaa ajattelu ja tehdä se. Tämä on melkein, mutta ei täysin totta: jonkun asian liika ajatteleminen voi johtaa toimimattomuuteen.

Mutta täytyy myös todeta, että vaikka Just do it-slogan voi olla tehokas urheiluvaatteiden myymisessä, se on ristiriidassa monien todistetutusti hyväksi havaittujen menetelmien kanssa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Älä sekoita toimintaa saavutukseen.  John Wooden

 

Kannattaa myös selvittää asiaa

Kun kaikki huomio kiinnitetään tekemiseen, unohdetaan eräs varteenotettava lähestymistapa. Tavoitteen ja sen saavuttamiseen liittyvien tekijöiden selvittely ei ole samaa kuin pelkkä sen ajattelu.

Kokemuksen kautta monet oppivat, että pelkkä tekeminen ilman suuntaa on hyödytöntä. Jos sinun on löydettävä tiesi paikasta A paikkaan B ja alat vain liikkua johonkin satunnaiseen suuntaan, saatat päätyä jopa kauemmaksi siitä paikasta, jossa haluat olla.

Selvittely ja tutkimus ei ole mietiskelyä. Tutkimusvaihe on toimintaa, jolla kerätään lisätietoja. Se voi olla kirjojen lukemista aiheesta, alustavaa kokeilua, keskustelua asiantuntijoiden kanssa, prototyypin tekemistä, konseptin pilotointia.

Mikään näistä ei ole vielä samaa kuin aloittaminen täydellä voimalla. Tarkoitus ei ole vielä tehdä jotain, mikä tarkoittaisi aloittamista, vaan oppia, mikä toimii, kun varsinaisesti aloitetaan.

Tutkimus ja selvittely pienentää epävarmuutta. Tutkimus myös lisää sitoutumista. Mitä enemmän tutkit, sitä enemmän todennäköisesti sitoudut aloittamiseen.

Kun näet selkeästi polun perille paikasta A paikkaan B, voit tehdä sen.

 

Pikkuasiat pois mieltä rasittamasta

Eräissä tilanteissa ja asioissa Just do it- periaate on kuitenkin järkevä ja tehokas tapa toimia.

Aloittamisen tekemisessä helpoksi oli esillä kahden minuutin sääntö. Kahden minuutin sääntö toimii sekä jonkin uuden asian, tavan tai rutiinin aloittamisessa, että yleensä asioiden ja tehtävien päivittäisessä tekemisessä.

Usein on hyödyllistä pohtia hetki kaikkea sitä aikaa, joka kuluu tehtävän suorittamiseen, mukaan lukien kaikki aika, jonka vietät sen ajattelemiseen tai stressaamiseen siitä, että et ole vielä tehnyt sitä, sekä todella sen tekemiseen.

Tästä näkökulmasta toimeen ryhtyminen on helppo vaihtoehto. Viivyttely kuormittaa mieltä ja voi joskus viedä jopa yöunet. Mikset irrottautuisi muista asioista vähäksi aikaa ja vain tee sitä?

Tällainen pohdiskelu auttaa helpommin päättämään tehdä joku pikkuasia pois saman tien.

Aina kun eteesi tulee tehtävä tai asia, jonka tekemiseen arvioit menevän alle kaksi minuuttia, tee se heti, Just do it.

Kun tällaisia pikkuasioita jättää pidemmän aikaa tekemättä, niistä kasaantuu lopulta lähes toivottomalta tuntuva tehtäväpatoutuma ja mahtava määrä turhaa stressiä.

Kahden minuutin säännön esille tuoneen David Allenin (Getting Things Done – Kerralla valmista) mukaan sääntö ei tarkoita, että käyttäisit päiväsi poukkoillen erilaisten satunnaisten tekemisen parissa, aina kun niitä ilmestyy eteesi tai tulee mieleesi. Idea on se, että jokaiselle ihmiselle, joka suhtautuu järjestelmällisesti aikansa hallintaan tekemällä tehtävälistoja, suunnitelmia ja aikatauluja, aiheutuu tästä lisää ajankäyttöä ja vaivaa. Se ei pienemmissä asioissa ole yksinkertaisesti järkevää ja ajan ja vaivan arvoista. Sinä aikana kun olet selventänyt, GTD:n logiikan mukaisesti, seuraavan toiminnon, merkinnyt sen listalle tai varannut sille ajan, olisit jo voinut tehdä sen.

Se, mitä ihminen tekee, ratkaisee. Ei se, mitä hänellä oli tarkoitus tehdä. Pablo Picasso

 

Aloittamista, ajattelua ja tekemistä menestymisen osatekijöinä käsitellään tarkemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *