Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi sirkuksen leijonankesyttäjillä on toisessa kädessään piiska ja toisessa tuoli. Siihen on olemassa erittäin pätevä syy.

Eräässä kuuluisassa sirkuksessa oli vanha leijonankesyttäjämestari jäämässä eläkkeelle (mikä kuulemma oli aikaisemmin hyvin harvinaista, johtuen ammatin riskeistä.) Hänen seuraajaehdokkaakseen valittiin satojen hakijoiden joukosta nuori opiskelija. Ensimmäisenä oppituntina mestari selitti noviisille, että useimmat leijonankesyttäjät käyttävät vain kahta työkalua vaarallisten petojen hallintaan, piiskaa ja tuolia.

Oppilas oli hämmästynyt, jolloin mestari kysyi häneltä: Kumpi näistä on sinun arviosi mukaa tärkeämpi? Oppilas oli varma, että se oli piiska. Mutta mestari sanoi: Ei, tärkein työkalu on tuoli ja tarkemmin sanottuna sen neljä jalkaa. Oppilas ei voinut ymmärtää: Miksi tuoli? Ja miksi sen neljä jalkaa?

Silloin leijonankesyttäjämestari kertoi: Leijona pystyisi helposti hyökkäämään ja tappamaan ihmisen. Mutta se onnistuu siinä vain, jos se pystyy keskittymään yhteen kohteeseen tai henkilöön. Leijonankesyttäjä käyttää jakkaraa häiritsemään leijonan keskittymistä. Kun leijona näkee jakkaran ja sen neljä jalkaa, se yrittää keskittyä kaikkiin neljään kerralla. Mutta kun se ei onnistu, leijona hämmentyy ja jää paikalleen seisomaan. Ja leijonankesyttäjä on melko turvassa.

Oletko sinä leijona?

Näyttääkö joku sinulle tuolia ja estää sinua toimimasta? Vai pidätkö itse tuolia, liian monia vaihtoehtoja, edessäsi?

Erityisesti näin vuoden alussa monet ihmiset ovat usein samassa tilanteessa kuin leijona.

Monella on halu tai suunnitelma aloittaa kokonaisvaltainen elämänmuutos, johon liittyy monia hienoja ja toivottuja asioita: laihtua, parantaa kuntoa ja terveyttä, hoitaa työ- ja henkilösuhdeasiat kuntoon, perustaa yritys, aloittaa kielen opiskelu ja paljon muita hyviä asioita.

Tai sinulla voi olla vain yksi muutos, jota tavoittelet, mutta sen saavuttamiseksi monia vaihtoehtoja.

Jokainen ruokavalion asiantuntija vannoo oman menetelmänsä nimiin, se on paras painonhallintakeino. Ihmiset turhautuvat ristiriitaisten tietojen edessä, eivätkä pysty valitsemaan.

Mutta silloin olet juuri kuin leijona: edessäsi on liian monta asiaa, joihin pitäisi tarttua, mutta et pysty keskittymään yhteenkään vaan hämmennyt ja lamaudut.

Yksi asia kerralla

Kun asetat itsellesi useita tavoitteita samanaikaisesti, on suuri vaara, ettet saavuta niistä yhtään.

Monen asian teko samanaikaisesti on useimmiten hyvä keino tyriä useampi kuin yksi asia kerralla. Kaikkea ei voi tehdä nyt ja heti.

Kysymys ei ole siitä, etteikö tavoitteita voisi olla useampia, vaan siitä, että niiden samanaikainen saavuttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Kannattaa harkita huolellisesti, millaisia tavoitteitta ja milloin itselleen asettaa.

Et voi laihduttaa, treenata maratonille, kirjoittaa kirjaa, rakentaa uutta taloa tai perustaa yritystä samaan aikaan. Mutta voit tehdä ne kaikki jossain vaiheessa elämäsi aikana.

Menestys rakennetaan peräkkäisillä teoilla. Se tarkoittaa yksi asia kerrallaan. Sinun pitää parantaa kykyäsi keskittyä ja toteuttaa vain yksi asia kerrallaan.

Ja voit asettaa ja pitää tavoitteita useilla elämäsi alueilla. Sinulla voi olla omat tavoitteet urakehityksen, terveyden, rahan, perheen ja ihmissuhteiden alueella. Mutta niitä ei voi olla monia, ja niistä jokin on aina etusijalla.

Jos sinulla on kaksi tavoitetta, jotka molemmat ovat todella tärkeitä sinulle, sinun on valittava, kumpi on painopistealueesi esimerkiksi tämän kuukauden ajan. Toisen vuoro on sen jälkeen.

Tavoitteen valinta ei tarkoita, että jätät kaiken muun elämässäsi täysin huomioimatta. Olet valinnut painopisteesi, mutta muut alueet yrität vain hoitaa mahdollisimman joustavasti ja sujuvasti.

Keskittyminen on valinta

Keskittymisen on sanottu olevan aliarvioitu voimavara. Mutta voi myös sanoa että, että keskittyminen onkin itse asiassa filosofia, ei voimavara. Voit keskittyä valintasi mukaan vain valitsemalla, että sinulla on vähemmän tavoitteita.

Lisäksi, toisin kuin tahdonvoimaa tai motivaatiota, joita voi olla vaikeita saada esiin, keskittymistä voi luoda helpommin.

Meillä kaikilla on kyky keskittyä, mutta vain jos päätämme, mikä on meille tärkeää ja mihin haluamme sitoutua. Ainoa väärä valinta on, ettei valitse ja aloita mitään.

Jos elämässäsi on enemmän kuin kolme prioriteettia, sinulla ei ole yhtään. Jim Collins

 

Valinnoista ja keskittymisestä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *