Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Elinympäristösi vaikuttaa toimintaasi, tapoihisi ja käyttäytymiseesi enemmän kuin yleensä ajatteletkaan.  Ja yksi syy siihen, ettei tätä vaikutusta huomaa ja myös miksi ympäristön vaikutus on niin tehokasta, on se, että se vaikuttaa enemmänkin alitajuntaan kuin tietoiseen mieleen.

Alitajuntamme työntää meitä luonnostaan tekemään asioita, joissa tarvitsemme vähemmän energiaa ja vaivannäköä. Ihminen on geneettiseltä perusluonteeltaan laiska. Aikanaan kun ravinnon hankinta vaati paljon työtä ja energiaa, ihmiset lepäsivät muun ajan.  Samalla tavalla ympäristötekijät työntävät meitä suuntaan, joissa ajattelemme pääsevämme vähemmällä energian kulutuksella.

 

Ympäristösi on muutakin kuin mitä näet

Kun ajattelemme omaa ympäristöämme, ajattelemme yleensä vain sitä, minkä näemme. Kun näet keittiösi pöydällä kulhollisen hedelmiä, se tekee terveellisistä välipaloista helpompaa. Otat vain omenan kulhosta ja syöt sen. Jos taas näet keittiössäsi keksejä tai perunalastuja, on todennäköisempää, että niistä tulee sinun välipalojasi. Jos sinulla ei ole kotona keksejä tai suklaata tai perunalastuja, et ehkä lähde niitä varta vasten hakemaan.

Mutta jos ajattelemme ympäristöämme vain asioina, jotka näemme, emme koskaan ymmärrä täysin, miten voimakkaasti ympäristön vaikuttaa käyttäytymiseemme. On paljon muita ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat tapoihimme ja tekoihimme.

Sanotaan, että ihminen on sitä, mitä syö. Ja se pitää pitkälti paikkansa. Mitä syömme tänään, sitä meistä tulee huomenna. Terveellisemmin ja vain riittävästi syövä ihminen elää, jos kaikki muut asiat ovat yhteneväisiä, pidempään ja välttää paljon enemmän ongelmia kuin toinen, joka syö paljon ja ei niin terveellisesti.

Ihminen on muutenkin mitä hän kuluttaa. Ne asiat, joita luet, kuuntelet tai katselet tänään, muodostavat tulevan ajattelusi raaka-aineet. Mitä laadukkaampia kirjoja tai nettikirjoituksia luet tai mitä parempia elokuvia tai tv-ohjelmia katsot, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on niiden avulla tehdä hyviä päätöksiä ja valintoja tulevaisuudessa. Sinun kannattaakin tässä yhteydessä aina muistaa Sturgeonin laki. Sen mukaan 90 prosenttia kaikesta on roskaa.

Lukemasi, näkemäsi ja kuulemasi on tulevan ajattelusi raaka-ainetta.

Mutta se että syöt yhden hyvän aterian, ei vielä paljon auta, ei myöskään yhden hyvän kirjan lukeminen. Vaikutus tulee vasta pitkän ajan kuluessa (kertautuva vaikutus).

 

Työympäristösi vaikuttaa tehokkuuteen, luovuuteen ja viihtyvyyteen

Työympäristösi voi vaikuttaa suuresti siihen, miltä sinusta tuntuu työssäsi. Laajasti ottaen työympäristö tarkoittaa, paitsi fyysistä ympäristöä, myös suhteita työtovereihin ja esimiehiin, organisaatiokulttuuria, henkilökohtaisen kehityksen tilaa jne. Hyvän työympäristön muodostavat ulkoiset, sisäiset, sosiaaliset ja ergonomiset asiat.

Mutta jos ajattelee nykyajan työympäristöä, elinympäristöä yleensä ja tapojamme, voi helposti todeta, että ne eivät aina ole kovin suosiollisia esimerkiksi hyvinvoinnille ja luovuudelle. Nykyään painotetaan enemmän tehokkuutta ja pyritään luomaan sen kannalta parhaat mahdolliset olosuhteet. Tuottavuuden ja luovuuden yhteys on kärsinyt, vaikka molempia tarvitaan.

Teknostressi, IT-riippuvuus, sosiaalinen media ja työpäivän moninaiset häiriöt heikentävät tuottavuutta ja estävät tehokkaasti luovuuden esiintuloa. Samat asiat vaikuttavat haitallisesti moneen muuhunkin henkiseen toimintoon, esimerkiksi keskittymiseen.

Jos haluat kehittää työhyvinvointiasi, luovuuttasi ja menestymisen edellytyksiäsi, asiat, joihin voit vaikuttaa ovat selvillä. Meidän kaikkien kannattaa miettiä, miten järjestämme ympäristömme ja olosuhteemme paitsi tehokkuuden ja luovuuden, yleensä koko hyvinvointimme tähden.

 

Ympäröi itsesi oikeilla ihmisillä

Ihmiset, joiden kanssa olemme tekemisissä, vaikuttavat merkittävästi siihen, miten toimimme. Tämä tapahtuu suurelta osin alitajuisesti, ilman että tiedostat sitä.

Tunnettu yrittäjä ja kirjailija Jim Rohn on esittänyt siitä oman sääntönsä: Sinä olet niiden viiden henkilön keskiarvo, joiden kanssa vietät eniten aikaasi. Tämä sääntö antaa ymmärtää, että ne viisi ihmistä, joiden kanssa vietät eniten aikaasi, muovaavat sinua voimakkaimmin.

Eivät vain ne ihmiset, joiden kanssa olemme tekemisissä henkilökohtaisesti muokkaa meitä, vaan myös ihmiset, joiden kanssa vietämme aikaamme sosiaalisissa verkoissa.

Todellisuudessa kaikilla ihmisillä, joiden kanssa olet tekemisissä, on oma vaikutuksensa sinuun. Kuitenkin niillä harvoilla, jotka ovat sinulle läheisimpiä, on suurin vaikutus ajatteluusi ja toimintaasi.

Ajatusta voi laajentaa koskemaan myös muita kuin läheisiä ihmisiä. Jos valitset viisi ihailemaasi ja elämässään onnistunutta ihmistä Suomessa tai koko maailmassa esikuviksesi ja luet heidän kirjojansa tai heistä kirjoitettuja kirjoja ja perehdyt heidän elämäänsä, sillä voi olla merkittävä vaikutus omaan elämääsi. Ajattelusi ja toimintasi voivat saada heiltä paljon menestystäsi edistäviä vaikutteita. Tällä tavoin voit tehdä heistä omia mentoreitasi.

 

Voit muuttaa ympäristöäsi

Vasta kun ymmärrät ympäristösi näkymättömän vaikutuksen käyttäytymiseesi, voit muuttaa sitä haluamaasi suuntaan, sellaiseksi, jonka uskot auttavan sinua menestymään ja elämään terveellisesti.

Mahdollisuuksia muuttaa omaa ympäristöäsi on enemmän kuin yleensä ajatteletkaan. Kysymys on omista valinnoistasi. Jokainen meistä voi luoda oman valinta-arkkitehtuurinsa. Sillä tarkoitetaan, että voit vaikuttaa valinnoillasi omaan elinympäristöösi niin, että se auttaa sinua toimimaan paremmin haluamallasi tavalla.

 

Ympäristön ja valintojen vaikutuksesta menestymiseen voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *