Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

 

Aloittaminen on se vaihe, jossa tulosten saavuttaminen ja onnistuminen paljolti ratkeaa. Jos et aloita, et voi päästä perille. Hyvin usein monen tehtävän alussa tuntuu siltä, että tämä on mahdotonta, mutta sitten kun pääsee alkuun, huomaa, ettei se niin vaikeaa olekaan. Asian loppuunsaattaminen saattaa tuntua usein itse asiassa helpommalta kuin sen aloittaminen.

Kun puhutaan tekemisen lykkäämisestä, vitkuttelusta, todellisuudessa puhutaan vain ensimmäisestä askeleesta, ensimmäisestä konkreettisesta teosta tavoitteen suuntaan.

Aloitusrituaalin luominen

Yksi keino torjua tämän ensimmäisen askeleen lykkääminen on kehittää itselleen tapa aloittamiseen, aloitusrituaali. Kun teet aloitusrituaalista itsellesi oman ajattelumallin, se voi auttaa sinua aloittamaan lähes mitä tahansa helpommin.

Aloitusrituaalin luominen on yksi parhaista keinoista päästä eteenpäin, saada tuloksia aikaan ja synnyttää uusia tapoja ja käytäntöjä.

Aloitusrituaali voi olla tarkoitettu vain jotain yhtä erityistä asiaa varten, se voi olla esimerkiksi keino aloittaa huoneen siivoaminen. Ota aloitusrituaaliksi tällöin vaikka roskakorin tyhjentäminen. Kun olet tehnyt sen, jatkaminen on jo helpompaa. Tai jos tavoitteesi on tehdä lenkki, ota lenkkikengät kaapista.

Kahden minuutin sääntö on todettu käytännössä erinomaiseksi menetelmäksi aloittaa uusia asioita ja samalla kehittää omaa kykyään aloittaa erilaisia tehtäviä ja tapoja.

Aloitusrituaalin voi myös yrittää rakentaa yleispäteväksi keinoksi aloittaa tai tehdä mikä tahansa asia, jossa alkuun pääseminen on sinulle yleensä vaikeaa.

Vitkuttelun perusta

Palautetaan mieleen, että vitkuttelun ydin koostuu negatiivisista ajatuksista ja tunteista. Vitkuttelu ei ole ajanhallintaongelma, se on tunteiden hallinnan ongelma.

Kun tarkoituksesi on esimerkiksi ryhtyä opiskelemaan jotain uutta kieltä, aivosi aloittavat heti negatiivisen sisäisen puheen: Se voi olla todella vaikeaa. Se vie paljon aikaa. Olen aloittanut aikaisemminkin, eikä siitä tullut mitään. Ehkä minulle ei ole tarpeeksi kielipäätä. Entä jos se epäonnistuu taas? Pitävätkö ihmiset minua typeränä?

Nämä negatiiviset ajatukset ja tunteet aiheuttavat epäröintiä ja asian lykkäämistä, vitkuttelua.

Jotta aloittaminen tulee mahdolliseksi, sinun on jotenkin ohitettava nuo negatiiviset ajatukset. Siihen voi auttaa sopiva aloitusrituaali.

Jonkin uuden aloittamiseen liittyy aina muutos. Muutoksen hetkellä jokainen ikään kuin pidättelee hengitystään. Epäröimme aina ennen kuin meidän pitäisi tehdä jotain vaikeaa, pelottavaa tai epävarmalta tuntuvaa. Ajattele esimerkiksi, miten usein olet empinyt kastautumista kylmään veteen uimaan mennessäsi. Epäröinti on aloittamiselle kuolinisku, se saattaa kestää vain sekunnin murto-osan, mutta ratkaisee kaiken. Pienikin epäröinti on kuin napinpainallus siihen hermojärjestelmän osaan, jonka tehtävä on pysäyttää ihminen. Se tapahtuu muutamassa sekunnissa.

Aivosi haluavat suojella sinua. Ne haluaavat pitää sinut turvassa. Aivot, erityisesti niiden limbinen järjestelmä, tekevät tämän estämällä sinua tekemästä mitään, mikä tuntuu pelottavalta, vaikealta tai epävarmalta. Evoluutiobiologista syistä johtuen aivot vastustavat muutosta, toisin tekemistä. Siksi muutokset haastavat meitä ja ovat vaikeita.

Aloitusrituaalia voi kuvata keinoksi, jolla ”huijataan” limbistä järjestelmää ja sivuutetaan sen vaikutus päätöksenteossa ja jonkin asian aloittamisessa. Kun limbinen järjestelmä on muuten voimakkaampi kuin päätöksenteosta, suunnittelusta ja muusta loogisesta toiminnasta vastaava aivojen osa, etuotsalohko, sen sivuuttaminen on paras keino saada itsesi liikkeelle.

Aloitusrituaalina voi käyttää esimerkiksi 5 sekunnin sääntöä. Heti kun huomaat epäröiväsi ja ajattelet lykätä päätöstä aloittaa, ota käyttöön 5 sekunnin sääntö.

Viiden sekunnin sääntö aloitusrituaalina

Kamppailtuaan itse pitkään saamattomuuden tunteen ja vetkuttelun kanssa, Mel Robbins sai idean ryhtyä käyttämään omassa elämässään avaruusrakettien lähtölaskentaa, 5–4–3–2–1, BOOM. Ajatuksesta kehittyi sittemmin Robbinsin kirjan ja luentojen kautta laajalle levinnyt menetelmä, viiden sekunnin aloitusrituaali.

Menetelmä perustuu juuri edellä kuvattuun aivojen toimintamalliin.

Aivojen etuotsalohkon kuori aktivoituu, kun ihminen suuntaa huomionsa johonkin, tekee muutoksen tai ryhtyy tieten tahtoen tekemään jotain.

Sinulla on noin 5 sekunnin aikaikkuna, jossa voit siirtyä ideasta toimintaan ennen kuin aivosi pääsevät täyteen vauhtiin ja sabotoivat kaikki käyttäytymisen muutokset. Muista, että aivosi on viritetty pysäyttämään sinut, jotta et tekisi mitään epämukavaa, epävarmaa tai pelottavaa. Mel Robbins

Kun lasket taaksepäin 5–4–3–2–1, aivot lakkaavat ajattelemasta (koska ne keskittyvät taaksepäin laskemiseen) vain muutaman sekunnin ajan. Mutta nämä muutamat sekunnit riittävät aloittamaan toiminnan. Muista, että jos epäröit, annat aivoillesi mahdollisuuden puhua sinut pois toiminnasta. Mutta jos lasket taaksepäin ja aloitat toiminnan heti, kun saavut numeroon 1, aivosi vielä selvittävät, mitä tapahtuu, olet jo matkalla. Eli olet voittanut viivyttelyn.

Muistat ehkä vanhan lastenlorun: ”Yksi, kaksi kolme, istu isän polveen, äiti sanoi älä istu, isä sanoi istu vaan!”

Sitä käytettiin, kun lapsena oltiin menossa uimaan ja vesi oli kylmää. Kun lorun lausui ääneen ja sanan vaan kohdalla kastautui, kylmyys unohtui ja uimaan meno helpottui. Kysymyksessä on aivan sama ilmiö kuin viiden sekunnin säännössä. Kun aivot saavat muuta ajateltavaa, pelko ja muut toimintaa pidättelevät tunteet heikkenevät ja toiminta on mahdollista.

Viiden sekunnin sääntöä käyttämällä lasket, esimerkiksi avantoon mennessäsi, sen sijaan 5–4–3–2–1 ja ykkösellä kastaudut veteen, sen enempää asiaa ajattelematta.

Toinen esimerkki: Olet yrityksesi palaverissa ja palaverin vetäjä kysyy lopuksi, onko kenelläkään vielä jotain ideoita. Olet miettinyt erästä mielestäsi hienoa tapaa toimia tässä asiassa. Sinulla on muutama sekunti aikaa päättää, tuotko tuon idean esiin vai lähdetkö pois muiden mukana. Se on hyvä tilanne käyttää 5 sekunnin sääntöä: lasket mielessäsi 5–4–3–2–1, ja nostat kätesi ja alat kertoa.

Kun päähän ponnahtaa toteuttamiskelpoinen idea, sinulla on viisi sekuntia aikaa toimia. Jos et toimi viiden sekunnin kuluessa, tpeli on menetetty.

Fyysinen liikkuminen on Robbinsin mukaan viiden sekunnin säännön kulmakivi. Sillä hetkellä, kun sinulla on tarve tai mahdollisuus toimia tavoitteesi suuntaan, sinun pitää tehdä fyysisesti jotain 5 sekunnin sisällä. Jos et toimi viiden sekunnin kuluessa, tilanne on ohi. Sen jälkeen aivoihin tulee kymmeniä ajatuksia siitä, miksi ei kannata ryhtyä toimimaan.

Kun alkaa liikkua, tapahtuu fysiologisia muutoksia ja mieli seuraa niitä. Eli sinun pitää tehdä jotain, nostaa kätesi, alkaa kirjoittaa, tarttua painoihin, mitä tahansa mitkä aloittaa toiminnan tavoittelemaasi suuntaan.

Jo alkuun pääseminen synnyttää tunteen, että hallitsee itseään.

Aloitusrituaali lisää itsetuntoa

Tekemällä toistuvasti tekoja, jotka saavat sinut tuntemaan hallitsevasi itseäsi ja elämääsi, elämäsi alkaa kirjaimellisesti muuttua kaikin tavoin. Kun käytät sääntöä onnistuneesti aloitusrituaalina, kehität samalla minäpystyvyyttäsi. Se tarkoittaa, että uskot entistä paremmin omiin kykyihisi, menestymiseesi ja motivaatiosi pysyy korkealla.

Kun kärsii vitkuttelutaipumuksesta, huono käytösmalli (vitkuttelu) täytyy korvat uudella myönteisellä mallilla (työhön ryhtyminen).

Aloitusrituaalin luominen on yksi parhaista keinoista päästä eteenpäin,päihittämään aivojen limbisen toimintajärjestelmän ja voittamaan kamppailun hetkellisen vastustuksen tunteen kanssa. Lisäksi kun käyttää sääntöä yhä uudestaan, koko toimintajärjestelmä muuttuu lopulta. Murehtiminen, itse epäily ja pelko ovat pelkkiä tottumuksia, joista voi päästä eroon.

Toiminta parantaa pelon. Mel Robbins 


Vetkuttelusta ja aloittamisesta voit lukea kattavammin kirjassa Aloittamisen taito
.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *