Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kukapa ei haluaisi olla rikas. Tai olla ainakin taloudellisesti hyvin toimeentuleva.

Kun asettaa Googlessa hakusanoiksi ”How to get rich”, saa luettavakseen 4750 miljoonaa tulosta. Ja jos haluaa etsiä kaavaa rikastumiseen, hakusanoilla ”Formula how to get rich, saa 354 miljoonaa tulosta.

Joten konstit on monet, kuten sanotaan.

Tietysti voi ajatella, että jos olisi olemassa yleispätevä keino tai keinovalikoima, kaava, jolla voisi rikastua, olisimme kaikki rikkaita.

Keinoja on kuitenkin hyvin monenlaisia. Ja tällaisia keinoja listaamalla, keksimällä ja julkaisemalla on moni myös itse rikastunut. Ihmisten uteliaisuus ja halu menestyä, rikastua ja tulla onnelliseksi on pohjaton, ja siksi erilaiset rikastumisen ja hyvän elämän opetukset ja teokset tekevät kauppansa. Tee niin tai tee näin, ja rikastumisesi on varmaa.

Mutta löytyy noista miljoonista ohjeista tutustumisenkin arvoisia ideoita ja ajatuksia.  Eteeni tuli äskettäin yksi sellainen.

Amerikkalainen professori, kirjailija, puhuja, liikemies ja yrittäjä Scott Galloway on tuonut omiin kokemuksiinsa perustuen esiin näkemyksensä rikastumisesta blogikirjoituksessaan The Algebra on Wealth, Varallisuuden algebraa. Hän on itse rikastunut perustamiensa ja myymiensä yritysten kautta.

Hänen ajatuksensa siitä, miten saavuttaa taloudellinen turvallisuus, varallisuus tai rikkaus, pohjautuu neljän tekijän vaikutukseen, jotka hän on yhdistänyt kaavaksi

Keskittyminen X Stoalainen asenne X Aika X Monipuolisuus = Rikkaus

Kaava on yksinkertainen mutta haastava.

 

Keskity olennaiseen

Jos haluat rikastua, sinun pitää tietoisesti ryhtyä toimiin sen saavuttamiseksi ja keskittyä siihen. Rikastuminen tapahtuu harvoin vahingossa. Gallowayn mukaan kannattaa etsiä jo nuorena hyvä aalto ratsastaaksesi. Sillä hän tarkoittaa, että pitää löytää ala tai alue, jonka kehityksen mukana voit menestyä. Keskity kehittämään kykyjäsi siinä. Ja kannattaa myös etsiä tarkkaan oikea elämänkumppani, jonka merkitys on Gallowayn mukaan suuri.

Menestyneet ihmiset antavat usein tietämättään nuorille väärää nöyryyttä sanonnoilla ”seuraa intohimoasi” ja ”älä ajattele rahaa”. Tämä on (enimmäkseen) paskapuhetta. Taloudellisen turvan saavuttaminen vaatii kovaa työtä, lahjakkuutta ja valtavasti keskittymistä . . . rahaan. Kyllä, joidenkin ihmisten nerous on kuin tsunami, joka päihittää keskittymisen ja kurinalaisuuden puutteen. Oleta, että et ole se henkilö.

 

Stoalainen asenne

Kehitä itsekuria ja luonnetta. Ole antelias ja avulias muille. Tämä auttaa sinua käyttämään vähemmän rahaa. Jos et pysty priorisoimaan kulutustottumuksiasi, et voi koskaan säästää tarpeeksi päästäksesi eteenpäin, vaikka ansaitset kuinka paljon rahaa. Ilman stoalaista asennetta on vaara menettää kaikki hankkimansa vauraus, niin kuin on käynyt erityisen paljon ammatissaan rikastuneille urheilijoille.

Päätä, mitä voit ja mitä et voi hallita. Voit hallita reaktioitasi kiusaukseen – kurin puute on taloudellisen turvallisuuden antikristus. Meidän yltäkylläisyyden yhteiskuntamme tekee tämän vaikeaksi.  Taloudellisen vapautesi tehokkain tulevaisuuteen katsova indikaattori ei ole se, kuinka paljon ansaitset, vaan kuinka paljon säästät.

Stoalaisuudessa ei ole kyse vain stoalaisuudesta kiusauksen edessä. Se tarkoittaa hyvää luonnetta. Elämässä menestyminen on paljon helpompaa, jos muut ihmiset haluavat sinun menestyvän. 

 

Käytä aika hyödyksesi

Kukaan ei menesty tai rikastu hetkessä (paitsi joskus harvoin lottoamalla tms.)  Vaurastuminen on maraton, ei pikamatka. Aloita vaurauden rakentaminen niin aikaisin kuin voit.

Kertautuva vaikutus eli korkoa korolle ilmiö oli Albert Einstein mielestä maailman kahdeksas ihme.  Se perustuu siihen, että kun saat sijoituksellesi tuottoa ja sijoitat tämän uudelleen, saat seuraavana vuonna tuottoa myös tuolle osalle sijoitustasi. Pieneltä vaikuttava korkoprosentti tuottaa aluksi vain pientä korkoa, mutta se alkaa kasvaa, ensin tosin hyvin hitaasti. Ajan mittaan tilanne muuttuu.

Kertautuva vaikutus ei ole vain taloudellinen asia. Elämän tärkeimmät tulokset syntyvät panostuksiemme monimutkaisista vaikutuksista ajan myötä, olipa kyse sitten taloudesta, urasta, harrastuksista tai ihmissuhteista.

Jos voit panostaa ja alkaa rakentaa vaurautta jo nuorena, voit rakentaa enemmän vaurautta. Aika tekee työtä puolestasi.

 

Monipuolista sijoituksesi

Elämässä varmaa on vain epävarmuus. Siksi kannattaa suunnitella pahimman varalta toivoen parasta, koska jotain odottamatonta kuitenkin tapahtuu. On aina parempi olla yli- kuin alivalmistautunut.

Sijoittamisessa keskittyminen ei ole yleensä hyvä asia. Hajauttamalla rahasi turvaat paremmin pitkän aikavälin vaurastumisen. Eikä itseään kannata altistaa täysin katastrofaaliselle tappiolle. Turvamarginaali taloudessasi tarkoittaa, että sinulla on aina likviditeetin lähteitä, joihin voit turvautua, kun tilanne on kireä.

Monipuolisuus on kevlar, joka suojaa sinua – sen myötä huonot päätökset vahingoittavat silti, mutta ne eivät ole kohtalokkaita. Monipuolisuus on toisin sanoen luodinkestävä liivisi. […] Tämä ei tarkoita, ettenkö etsi mahdollisuuksia, jotka tarjoavat epäsymmetristä käännettä – etsin. En vain ota kevlaria koskaan pois. Sinun ei tarvitse olla sankari päästäksesi taloudelliseen turvaan.

 

Gallowayn mukaan nämä periaatteet ovat palvelleet häntä hyvin, varsinkin kun hän on omien sanojensa mukaan ollut kurinalainen niiden noudattamisessa. Hän on myös osoittanut, että kova työ kannattaa.

 

Onni, sattuma

Mutta kuten myös Galloway on todennut, onnellakin on oma osuutensa vaurastumisessa:

 Mutta vaikka en syntynyt vaurauteen, hyödyin syntymästäni valtavasti. Älykkäin tekoni oli syntyä valkoiseksi mieheksi Kaliforniassa 60-luvulla. Amerikka, joka rakasti tavallisiakin lapsia, tarjosi minulle maailmanluokan koulutuksen (tuohon aikaan UCLA:n sisäänpääsyprosentti oli 60 prosenttia ja se maksoi vain 400 dollaria/lukukausi), työnsi minut 1980-luvun talousbuumiin ja pelkän onnen ansiosta sain kiinni internetin aallosta. 

 

Vaurastuminen perustuu kahteen osa-alueeseen, toisaalta siihen mitä itse teet ja mihin voit vaikuttaa, toisaalta siihen, mihin et voi vaikuttaa, muut ihmiset, sattuma, onni. Gallowayn kaavan voisi silloin kirjoittaa muotoon

Keskittyminen X Stoalainen asenne X Aika X Monipuolisuus + Sattuma = Rikkaus

 

Lopuksi vielä Scott Gallowayn vastaus kysymykseen: Miten rikastutaan?

Hitaasti.

2 Kommenttia

  1. Niin, sopinee ns. normaaleille ihmisille. Mutta jos sattuu olemaan jollain tavoin addi tai muutoin nepsy, se on pirun vaikeaa. Ja muuten, varsinkin sarjayrittajien asenne on usein se, etta huomisten tavoitteiden piti olla jo eilen totta.

    1. Liika nopeus on yleensä pahasta, vaikka yritystoiminnassa nopeus sinänsä on usein valttia. Mielestäni ihmisille stoalainen asenne vaurastumiseen ja elämään yleensäkin on hyväksi, voit rauhassa odottaa, että sattuma tekee tehtävänsä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *