Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Suomi jälleen arvioitu maailman onnellisimmaksi maaksi.  Mistä se johtuu, vaikka suurin osa suomalaisista ei vaikuta kovin onnellisilta, eivätkä ole sitä omasta mielestään. Mutta kyllä kai me sitten olemme onnellisia, kun mittaukset niin toistuvasti osoittavat. Pakko se on taas kerran uskoa. Hienoa.

Voiko onnellisuutta mitata?

Vai on onko kyseessä mittausvirhe?  Tulokset perustuvat tehtyihin kyselytutkimuksiin noin tuhannelta vastaajalta kussakin maassa. Tutkimuskysymys oli: Kuvittele tikkaat, joiden askelmat on numeroitu 0:sta alapäässä 10:een yläpäässä. Tikkaiden yläosa edustaa parasta mahdollista elämää sinulle ja tikkaiden alaosa edustaa pahinta mahdollista elämää sinulle. Millä tikkaiden askeleella sanoisit henkilökohtaisesti olevasi tällä hetkellä? Suomen keskiarvo tällä portaikolla oli 7,8.

Raportissa on tehty myös regressioanalyysi, jossa tarkasteltiin eri tekijöiden vaikutusta onnellisuuteen: sosiaalinen tuki, elinajanodote, bkt/asukas, käsitykset korruptiosta, jne.

Ja tietysti pitää kysyä: mitä onnellisuus on, miten se määritellään? Voiko sitä yleensä mitatakaan? Onnellisuutta on vaikea määritellä ja on olemassa useita koulukuntia, joiden näkemykset eroavat.

Monissa kielissä, myös suomenkielessä, onnellisuuden kantasanana on onni, sattuma tai hyvä tuuri. Silloin ei ihmisen omalla tahdolla tai toiminnalla ole paljon vaikutusta. Sen mukainen alkuperäinen tulkinta on ollut, että onni ja onnellisuus ovat sattumaa.

Eräs määritelmä on, että onnellisuus on mielihyvän kokemus. Sen alle voi sijoittaa monia hyvään elämään kuuluvia käsitteitä, kuten tyytyväisyys, mielekkyys, toiveikkuus, kiitollisuus, ilo.

Voidaan puhua myös kahdenlaisesta onnesta: tunneonnesta, joka kuvaa välitöntä hyvän mielen ja ilon kokemusta, ja tyytyväisyysonnesta, joka peilaa elämää taaksepäin. Mutta tutkimusten ja kokemusten mukaan kukaan ei ole onnellinen jatkuvasti. Onnellisuus on aina hetkellistä, se on ohimenevä tunne tai olotila, pysyvää onnellisuuden tunnetta ei ole.

Ja on varmaa, että jokainen ihminen käsittää ja määrittelee onnellisuuden omalla tavallaan, ja myös saavuttaa sen omalla tavallaan.

Hyvään elämään kuuluu muutakin kuin onnellisuus. Jos ihminen on jatkuvasti onneton, kannattaa onnellisuustutkija Ilona Suojasen mukaan pysähtyä pohtimaan, mitkä asiat tekevät onnelliseksi.

Voi myös miettiä, onko onnellisuus oikeasti päämäärä, jota edes kannattaa tavoitella. ”Ihmisen kannattaa miettiä, kenen elämää elää. Tekeekö itselleen merkityksellisiä ja tärkeitä asioita, vai haluaako vain miellyttää muita.”

Tavoittele elämääsi merkitystä

Elämäsi onnellisuus riippuu ajatustesi laadusta.  Marcus Aurelius

Onnellisuutta ei kannata tavoitella, se ei synny tavoittelemalla.  Onnellisuus ei ole hyvä elämän päämäärä. Voit aina tulla onnellisemmaksi, mutta kukaan ei ole joka hetki täydellisen onnellinen.

Onnellisuuden ja menestymisen sijaan sinun pitää tavoitella jotain itseäsi suurempaa. Sen tavoittelu tuo onnellisuutta ja usein myös menestystä.

Psykologian professori Martin Seligman puhuu johonkin merkitykselliseen sitoutumisesta päätekijänä onnellisuuteen. Kun määrittelemme päävahvuutemme ja muotoilemme elämämme uudelleen käyttääksemme niitä sosiaalisissa ja perheyhteyksissä saamme elämäämme enemmän merkitystä. Seligman on todennut, että ”merkityksellinen elämä on sellainen, joka kytkeytyy johonkin itseä isompaan – ja mitä isompi tämä jokin on, sitä enemmän merkitystä elämällämme on”.

Professori Tal Ben-Shaharin mukaan kolme keskeistä kysymystä ovat: Mikä antaa elämääni merkitystä? Mikä tuottaa minulle mielihyvää? Mitkä ovat vahvat puoleni? Onnellisuus tarvitsee Ben-Shaharin mukaan sekä merkitystä että positiivisia ajatuksia. Näihin pohditut vastaukset kertovat millainen työ tekee sinut onnelliseksi.

Menestys ja onnellisuus ovat merkityksellisen elämän sivutuotteita.

Avain henkilökohtaisen onnen saavuttamiseen on lakata tavoittelemasta sitä.

”John Lennon lauloi, että elämä sitä, mitä sinulle tapahtuu, kun keskityt tekemään muita suunnitelmia. Minä sanon puolestani, että onnellisuus on sitä, mitä sinulle tapahtuu, kun keskityt tekemään itsellesi merkityksellisiä asioita.” Frank Martela

Ne ihmiset, jotka ovat aidosti onnellisia, ovat sitä, koska heidän elämällään on tarkoitus. Onnellisuus on sivutuote keskittymisessä itselle tärkeään tekemiseen.   Elämän merkityksellisyys syntyy toisaalta itsensä ja vahvuuksiensa toteuttamisen mahdollisuudesta. Silloin ihminen tuntee voimakasta sisäistä motivaatiota, jopa intohimoa tekemisessään.

Itseään voi toteuttaa monella tavoin, kohteena voi olla työ, harrastus, hyväntekeväisyys, kansalaistoiminta. 

Tee itsestäsi merkityksellinen muille ihmisille

Toisaalta elämän merkitys syntyy siitä, että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille.  Frank Martelan on todennut asian: Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille. Kun etsit ja löydät itsellesi merkityksellisiä, tärkeitä asioita ja pyrit niiden piirissä toteuttamaan vahvuuksiasi, tulet todennäköisesti myös onnelliseksi ja menestyt.

Yritä löytää juuri sinulle sopiva tapa toteuttaa itseäsi. Itsensä toteuttaminen ja yhteys toisiin ihmisiin ovat kaksi tärkeintä asiaa tuomaan elämään merkitystä ja onnellisuutta.

Psykiatri ja kirjailija Victor E. Frankl on sanonut menestyksen tavoittelusta: Älä tavoittele menestystä. Mitä enemmän tähtäät siihen ja asetat sen tavoitteeksesi, sitä luultavammin se jää saavuttamatta. Menestystä, kuten onneakaan, ei voi ajaa takaa. Se on seuraus, joka syntyy tahattomana sivuvaikutuksena omistautumisesta itseään suuremmalle asialle tai toiselle ihmiselle.

Onnellisuuteen ei ole tietä, onnellisuus on tie. Thich Nhat Hanh.

Onnellisuudesta ja merkityksestä menestymisen vetureina voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *